Μεγαλύτερος δείκτης νοημοσύνης για τα βρέφη που λαμβάνουν ιώδιο κατά την κύηση
Στον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του βρέφους βοηθάει η κατανάλωση τροφών που περιέχουν επαρκή ποσότητα ιωδίου.
Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 50% περισσότερο ιώδιο στην εγκυμοσύνη τους αλλά τα 2/3 των εγκύων, εμφανίζονται με έλλειψη με συνέπεια να κινδυνεύουν να αποκτήσουν παιδιά μειωμένης νοημοσύνης.
Σύμφωνα με επιστήμονες, οι έγκυες που καταναλώνουν λιγότερο ιώδιο με τη διατροφή τους είναι πιθανότερο να γεννήσουν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μικρότερες μαθησιακές ικανότητες.
Καλές πηγές ιωδίου είναι: ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, μουστάρδα, φασόλια, λιναρόσπορος, γλυκοπατάτες, φιστίκια, σόγια και τα προϊόντα αυτής, φύκια.
Η συνιστώμενη ποσότητα λήψης ιωδίου για τις έγκυες γυναίκες και όσες θηλάζουν, είναι 250 μικρογραμμάρια τη μέρα έναντι 150 μικρογραμμαρίων για τους ενήλικες γενικά και 90 - 120 για τα παιδιά.