Ποιες τροφές είναι ένοχες για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά;
Το παιδί σας όταν τρώει ένα σακουλάκι πολύχρωμες καραμέλες, σε λιγότερο από μία ώρα, μπορεί να εμφανίσει υπερκινητικότητα.
Ευθύνεται η ζάχαρη για αυτό; Η απάντηση είναι ναι, αλλά δεν ευθύνεται μόνο αυτή.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το εθνικό ποσοστό της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας αυξήθηκε κατά μέσο όρο 3% ανά έτος από το 1997 ως το 2006 και κατά μέσο όρο 5,5% ετησίως από το 2003 ως το 2007. Το 2007 μάλιστα, περίπου το 9,5% των παιδιών στις ΗΠΑ ηλικίας 4-17 ετών, διαγνώστηκε με τη διαταραχή αυτή.
Πολλές μελέτες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένα συστατικά σε τρόφιμα τα οποία ενεργοποιούν προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Ποια είναι όμως αυτά;
• Χημικές χρωστικές ουσίες. Μερικές από αυτές οι οποίες υπάρχουν μέσα σε δημητριακά και σε οδοντόκρεμες ενοχοποιούνται για τη διαταραχή αυτή στα παιδιά.
• Γλουτένη. Τα παιδιά κι οι ενήλικες οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με την κοιλιοκάκη (η δυσανεξία στη γλουτένη), εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής.
• Σόγια. Αυτή μπορεί να βρίσκεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, από το βρεφικό γάλα ως το ψωμί. Αυτή η λεγόμενη «υγιεινή διατροφή» έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις της υγείας. Η υπερβολική κατανάλωσή της, μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές της ψυχικής υγείας και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.
• Ασπαρτάμη. Έχει συνδεθεί με μία σειρά από συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς. Υψηλά επίπεδα του συστατικού αυτού, μπορεί να μεταβάλλουν τα επίπεδα σεροτονίνης τα οποία με την σειρά τους ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, άγχους κι άλλες συναισθηματικές διαταραχές.