Τι χρώμα έχει η δίαιτά σας;
Τα φυτοχημικά δεν ευθύνονται μόνο για τις γεύσεις και για τις οσμές της τροφής μας. Από αυτά προέρχεται και το χρώμα της.
Στο βιβλίο τoυ «Tι χρώμα έχει η δίαιτά σας» ο γιατρός David Heber υπενθυμίζει ότι η διεύρυνση του χρωματολογίου της διατροφής βελτιώνει τη θρεπτική της αξία.
Προτείνει λοιπόν να θέσουμε ως στόχο τη χρωματική ποικιλία στα φαγητά μας, και να υιοθετήσουμε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα , όσπρια και δημητριακά. Το μέσο δυτικό διαιτολόγιο με την έμφαση που δίνει στα καφέ και τα μπεζ χρώματα, τείνει να είναι κάπως άτονο, τόσο από οπτική όσο και από θρεπτική άποψη.
Ας εμπλουτίσουμε λοιπόν με χρώμα το διαιτολόγιό μας το οποίο θα ενισχυθεί και με θρεπτικές ουσίες.
Παραδείγματα "πολύχρωμων"τροφών
- Κόκκινο:Φράουλες, κόκκινες πιπεριές ροζ γκρέιπφρουτ, τομάτες, καρπούζι, παντζάρια και ραπανάκια.
- Πορτοκαλί:Πορτοκάλια, πεπόνι, καρότο βερίκοκα, μάνγκο.
- Κίτρινο:Μπανάνα, κρεμμύδια, ροδάκινα, κίτρινη κολοκύθα.
- Πράσινο:Μπρόκολο, κολοκυθάκι, σπανάκι, φασολάκια, αγκινάρες.
- Μπλε:Μύρτιλα
- Μωβ:Μελιτζάνα, βατόμουρα, δαμάσκηνα, μαύρα φασόλια, σταφύλια και μοβ λάχανο.