Αλκαλική δίαιτα: Πόσο ασφαλής είναι η δίαιτα των διασήμων

Η αλκαλική είναι μια δίαιτα που λατρεύουν οι σταρ του Χόλιγουντ, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών και μπορεί ίσως να αποτρέψει προβλήματα όπως αρθρίτιδα και καρκίνος. Η θεωρία υποστηρίζει, ότι κάποιες τροφές, όπως το κρέας, το σιτάρι, η επεξεργασμένη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οδηγούν το σώμα μας να παράγει οξέα, τα οποία έχουν επιβλαβή δράση.

Η αλκαλική δίαιτα απογειώθηκε όταν η Victoria Beckham ανέφερε στο twitter για ένα βιβλίο αλκαλικής δίαιτας τον Ιανουάριο του 2013. Είναι δημιούργημα της σεφ Νατάσα Κόρετ και της διατροφολόγου Βίκυ Έντγκσον και στηρίζεται στην εξισορρόπηση του Ph μας. Μας αδυνατίζει, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και προλαμβάνει ασθένειες.

Η συγκεκριμένη δίαιτα «στηρίζεται» σε τροφές που παράγουν αλκαλικά μετά την πέψη. Δεδομένου ότι το αίμα στο σώμα μας έχει pH που κυμαίνεται μεταξύ 7,35 - 7,45 που είναι ουσιαστικά αλκαλικό, η συγκεκριμένη διατροφή έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει το επίπεδο του pH αυτού. Ως εκ τούτου, δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά οξέα θα δημιουργήσουν μια ανισορροπία στο επίπεδο του pH. Για να διατηρήσουμε το pH μας σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, να καταναλώνουμε 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να θεραπεύσουμε ένα μη ισορροπημένο pH τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80% και 20%. Υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους και επίσης βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Βοηθάει στην αποφυγή πολλών ασθενειών καθώς επίσης στην πρόληψη και θεραπεία της αρθρίτιδας. Αυξάνει την ενέργεια, τη συγκέντρωση και βελτιώνει τη διάθεση.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας, υιοθετώντας μια τέτοιου είδους διατροφή, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πλήθος ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος, καθώς επίσης και να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκαλικών τροφών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, να δυναμώσει τη μνήμη και να προλάβει πονοκεφάλους, φουσκώματα, καρδιαγγειακές νόσους, μυϊκούς πόνους και αϋπνία. Θεραπεύει τις εντερικές διαταραχές, την παλινδρόμηση, τις καούρες, τα αέρια, το πρήξιμο και κάνει επίπεδη την κοιλιά. Είναι πολύ βοηθητική σε άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή από στρες

Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω οφέλη της συγκεκριμένης δίαιτας, οπότε αν βιάζεστε να την υιοθετήσετε, μελετήστε τη καλύτερα ή συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να δεσμευτείτε να αποκλείσετε πολλές ομάδες τροφών από τη διατροφή σας, πράγμα που συνήθως δεν συνιστούν οι γιατροί.
Επιπλέον οι μεταβολές στο pH σας μπορεί να προκαλέσουν και άλλα οργανικά προβληματα, ή να οδηγήσουν τελικά σε όξινο περιβάλλον!

Ποια είναι τα αλκαλικά τρόφιμα
Λαχανικά
Σπαράγγι, αγκινάρες, λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, κουνουπίδι, ραπανάκι, μπιζέλια, φρέσκο κολοκυθάκι, κόκκινο λάχανο, πράσα, κάρδαμο, σπανάκι, γογγύλι, καρότο, φασολάκια, παντζάρι, σκόρδο, σέλινο, αγγούρι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών.

Λίπη και Έλαια
Λινάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο, κοκοφοινικέλαιο.

Φρούτα
Λεμόνι, λάιμ, αβοκάντο, ντομάτα, γκρέιπ φρουτ, καρπούζι ραβέντι.

Ροφήματα
Φρέσκος χυμός λαχανικών, τσάι, γάλα σόγιας

Αλκαλικοί Σπόροι, ξηροί καρποί και σιτηρά
Αμύγδαλα, κολοκύθι, ηλιοτρόπιο, σουσάμι, λινάρι, φακή, κύμινο (σπόροι)

Ποια είναι τα όξινα τρόφιμα
Κρέατα
Χοιρινό, αρνί, βοδινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα
Μαλάκια και όστρακα
αστακός, γαρίδες, καβούρι ,καραβίδες

Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό

Ποτά - Ροφήματα
Ανθρακούχα ποτά, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί φρούτων, Smoothies, Γάλα

Λίπη και Έλαια
Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο

Άλλα τρόφιμα - Διάφορα
Ξίδι, Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας, Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Γλυκά γενικά, Σοκολάτα, Κονσερβοποιημένα τρόφιμα, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία Γεύματα, Γεύματα από Fast Food

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved