Μειώνοντας τα κορεσμένα λίπη κάνετε καλό στην καρδιά σας
Ενας εύκολος τρόπος να κάνετε καλό στην καρδιά σας!
Η μείωση κατά 1% των κακών κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή μας και η αντικατάστασή τους από υγιεινές επιλογές μπορεί να οδηγήσει σε μείωση έως και κατά 8% του καρδιαγγειακού κινδύνου υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην British Medical Journal.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων, που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, στο βούτυρο, στα άλλα πλήρη γαλακτοκομικά, καθώς και γενικότερα στις ζωικές τροφές αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αύξηση κατά 5% των λιπαρών που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα και τα προστιθέμενα λίπη στο μαγείρεμα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση κατά 25% του καρδιαγγειακού κινδύνου μέσα στα επόμενα 24-28 χρόνια.
Ωστόσο η αντικατάσταση κατά μόλις 1% αυτών των κορεσμένων λιπαρών με πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων μείωνει τον κίνδυνο για την καρδιά κατά 6% έως 8%.
Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των στοιχείων που προέρχονταν από 73.147 γυναίκες μεταξύ 1984 και 2012 και 42.635 ανδρών μεταξύ του 1986 και του 2010. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κι Σαν, συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τα στοιχεία των γυναικών και των ανδρών που είχαν συμμετάσχει σε δύο μεγάλες έρευνες, διάρκειας 25 ετών. Οι συμμετέχοντες ανά τετραετία συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους και την υγεία τους.