Δίαιτα και διατροφή: Διαφορές και συμβουλές
Κάποτε οι λέξεις δίαιτα και διατροφή είχαν πανομοιότυπη σημασία. Στις μέρες μας όμως η σημασία τους είναι διαφορετική και δε θα πρέπει να συγχέονται.
Η λέξη δίαιτα χρησιμοποιείται από τους περισσότερους, για να επισημάνουμε το ότι περιορίζουμε την τροφή – διατροφή μας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με σκοπό να χάσουμε βάρος. Ενώ η λέξη διατροφή αποσκοπεί περισσότερο στο να προσδιορίσει τα είδη τροφών που τρώμε ή που θα έπρεπε να τρώμε με κριτήρια: τον τρόπο ζωής μας, χρονοβόρες και μη ασθένειες, κ.α.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε πάντα μια ισορροπημένη διατροφή, και όχι απο καιρού εις καιρόν να κατφεύγουμε εσπευεσμένα στη λύσητ ης δίαιτας, επειδή... η διατροφή μας ήταν κακή!
Έρευνες και στατιστικές έχουν αποδείξει: Ότι το 95 % από τους ανθρώπους που έχουν χάσει κιλά λόγου κάποιας δίαιτας, ξαναπήραν τα χαμένα κιλά όταν επέστρεψαν στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες. Όταν δηλαδή σταμάτησαν την δίαιτα.
Αυτό που πρέπει να κάνετε αν αποφασίσετε να κάνετε δίαιτα, γιατί η διατροφή σας δε σας βοηθά να χάσετε βάρος, είναι να επιλέξετε ποια δίαιτα σας ταιριάζει. Υπάρχουν πολλές. Αλκαλικές, χημικές, πρωτεϊνικές, δύσκολες, στερητικές... Δυστυχώς θαυματουργές λύσεις δεν υπάρχουν! Αλλά υπάρχουν δίαιτες που λειτουργούν πραγματικά και που παρέχουν ένα άλλοτε γρήγορο άλλοτε υγιεινό αποτέλεσμα.
Να θυμάστε να ενημερώνεστε και να διαλέγετε αυτή που νομίζετε ότι θα 'αντέξετε' με ρεαλιστικό πρόγραμμα. Μην το παρακάνετε και μην προβαίνετε σε υπερβολές. Η προσωπική σας υγεία είναι σημαντικότερη από την εμφάνιση, αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.
Σε κάθε περίπτωση, στη διάρκεια μίας δίαιτας:
Μειώστε τα ανθρακούχα ποτά, αποφύγετε το αλκοόλ, αποφύγετε τα γλυκά και τα σνακ, μειώστε το αλάτι γιατί «ανοίγει» την όρεξη, να κοιμάστε καλά αλλά όχι υπερβολικά.
Να πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Το σώμα αποβάλει πολλά υγρά.
Να περπατάτε το λιγότερο 30 λεπτά την ημέρα, αν μπορείτε και έχετε ελεύθερο χρόνο να γυμνάζεστε.
Να σχεδιάζετε τα γεύματα σας από νωρίς.
Να είστε προετοιμαζόμενοι για παρενέργειες όπως: δυσκοιλιότητα, υπερβολική κόπωση, εκνευρισμό, ζαλάδες- ίλιγγο, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκέφαλους και διαταραχές στο νευρικό σύστημα.
Αν αισθάνεστε άρρωστος και ανησυχείτε ή έχετε άλλες ερωτήσεις, να επικοινωνήστε με κάποιο γιατρό ή διαιτολόγο.