Χημικές δίαιτες: Πριν ξεκινήσετε, ενημερωθείτε!
Οι χημικές δίαιτες υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, και συνήθως ενεργοποιούν τον μεταβολισμό που έχει μπλοκάρει ή 'κλειδώσει'.
Η όλη φιλοσοφία βασίζεται στον όρο... Χημεία και πως ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια κιλών αλληλεπιδρώντας "χημικά" με τον οργανισμό.
Aπό πολλούς θεωρουνται ακραία διατροφική επιλογή και τα αποτελέσματά τους είναι αμφιλεγόμενα.
Καλό είναι πριν ξεκινήσετε να ενημερωθείτε:
Tί είναι η χημική δίαιτα;
Ως χημική ή κετογονική δίαιτα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα υποθερμιδικό διατροφικό πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες και λίπη, αλλά με ελάχιστους υδατάνθρακες. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός των τροφών αυτών, επιφέρει στον οργανισμό κάποιες χημικές αντιδράσεις, που ονομάζονται κέτωση και προκαλούν την απότομη απώλεια βάρους.
Πως λειτουργεί;
Με τη διαδικασία της κέτωσης, ο οργανισμός υφίσταται ένα σοκ, αφού ξαφνικά τα «εύκολα» καύσιμα λειτουργίας του, οι υδατάνθρακες, που διασπόνται γρήγορα και μετατρέπονται σε ενέργεια, εξαφανίζονται. Έτσι, το σώμα μας αναγκάζεται να κάνει προσπάθειες, προκειμένου να κάψει το αποθηκευμένο λίπος και να εξασφαλίσει από κάπου την ενέργεια που χρειάζεται.
Είναι αποτελεσματική ή επικίνδυνη;
και αποτελεσματική και επικίνδυνη! Μπορεί η μέθοδος να αποτελεί μια εγγυημένη λύση για γρήγορη απώλεια βάρους, ωστόσο, είναι αρκετά επώδυνη για το σώμα μας, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία μας. Με δεδομένο ότι οι χημικές δίαιτες πολλές φορές περιορίζουν την κατανάλωση μεγάλων ομάδων τροφίμων και κατά συνέπεια περιορίζουν σημαντικά και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η παρατεταμένη εφαρμογή τους σίγουρα οδηγεί στην εμφάνιση ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Η διαδικασία της κέτωσης που δημιουργεί, ενδεχομένως να οδηγήσει σε διατάραξη της οξεοβασικής ισορροπίας και κατ' επέκταση σε κετοξέωση, μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για την υγεία.
Θα επιστρέψουν τα κιλά;
Με τις χημικές δίαιτες, τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα και δεν κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί κύρια οι απώλειες που καταγράφονταν ήταν σε υγρά, με αποτέλεσμα τα κιλά να επανέρχονται.
Διαβάστε ακόμη:
Χημικές Δίαιτες: Πόσο αποτελεσματικές είναι και τι κινδύνους εγκυμονούν;