Τέσσερα χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να μην πεινάτε όλη την ώρα
Όλοι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την ίδια ποσότητα τροφής για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Για παράδειγμα, η μερίδα του φαγητού ενός ατόμου εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το ύψος και το βάρος του, καθώς και από το αν και σε ποιο βαθμό είναι σωματικά δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Έπειτα, για να είστε σίγουροι πόσο φαγητό χρειάζεστε και για να μην τρώτε μηχανικά, είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε και να ανταποκρίνεστε σωστά στα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος ευζην, πρέπει να μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας και να του προσφέρετε ενέργεια μέσω της τροφής όταν την έχει ανάγκη, αλλά και να σταματάτε να του παρέχετε ενέργεια προτού υπερκαταναλώσετε τροφή!
Ορίστε, μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε:
Φροντίστε να καταναλώνετε τροφή μόνο όταν πεινάτε πραγματικά
Κάποιες φορές μπορεί να αισθανθείτε ξαφνικά μια έντονη πείνα, κυρίως για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, ανεξάρτητα από την ώρα που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα. Η πείνα αυτή είναι συναισθηματική και εμφανίζεται όταν βαριέστε, έχετε στρες ή είστε στενοχωρημένος/η. Σε αυτήν την περίπτωση, αντί να καταναλώσετε αμέσως κάποιο τρόφιμο, προσπαθήστε να κάνετε κάτι άλλο για να ξεχαστείτε, για παράδειγμα πάτε μια βόλτα ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.
Αναγνωρίστε πότε έχετε πραγματικά χορτάσει
Φροντίστε να σταματάτε να τρώτε όταν πια δεν αισθάνεστε έντονη πείνα και προτού αισθανθείτε πολύ φουσκωμένος/η, δηλαδή στο σημείο που αισθάνεστε εντάξει, αλλά θα μπορούσατε να φάτε λίγο ακόμα. Αν τελειώνοντας το γεύμα σας αισθανθείτε δυσφορία, το πιθανότερο είναι πως καταναλώσατε περισσότερη τροφή από αυτή που πραγματικά είχατε ανάγκη.
Έλέγξε το μέγεθος της μερίδας σας
Για τα γεύματα που καταναλώνετε στο σπίτι, βάλτε μια μικρή μερίδα φαγητού στο πιάτο σας, και μόνο αφού την καταναλώσετε και αισθανθείτε ότι πεινάτε ακόμα, προσθέστε άλλη μια μικρή μερίδα. Για τα συσκευασμένα τρόφιμα, φροντίστε να επιλέγετε μικρές/ατομικές συσκευασίες και όχι τις μεγάλες/οικογενειακές. Σε κάθε περίπτωση, καταναλώστε το φαγητό σας αργά, για να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να καταλάβει ότι του παρέχετε την ενέργεια που χρειάζεται.
Δώστε προσοχή στην «ατμόσφαιρα» των γευμάτων σας
Προτιμήστε να καταναλώνετε τα γεύματά σας σε ήρεμο περιβάλλον μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καθιστός/η σε τραπέζι, και χωρίς να κάνετε ταυτόχρονα άλλα πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα τρώτε μηχανικά. Έτσι, είτε θα καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα τροφής, χωρίς να το αντιληφθείτε, είτε θα παρατήσετε γρήγορα το γεύμα σας, χωρίς να έχετε ικανοποιήσει τις ανάγκες σας, τις οποίες όμως θα αναζητήσετε να καλύψετε αργότερα, πιθανώς με πολλή περισσότερη τροφή από ό,τι θα χρειάζεστε.
Διαβάστε επίσης
Αυτά είναι τα τέσσερα πρωινά που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς
Αυτά είναι τα καλύτερα σνακ για να χάσετε βάρος (pics)