FODMAP δίαιτα: Επιτέλους μια δίαιτα που θα σας βοηθήσει να «ξεφουσκώσετε»
Η δίαιτα FODMAP έχει σχεδιαστεί ώστε να ανακουφίζει από το ενοχλητικό φούσκωμα και τα λοιπά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
Πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο που αποκλείει τους βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με ΣΕΕ.
Η δίαιτα FODMAP σχεδιάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μονάς της Μελβούρνης έπειτα από διαπίστωσή τους ότι τα συμπτώματα του ΣΕΕ προκύπτουν από τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες που περιέχουν ορισμένες τροφές.
Γιατί οι FODMAPs τροφές δημιουργούν στομαχικές διαταραχές;
Οι τροφές που περιέχουν FODMAPs (μια ομάδα υδατανθράκων που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) είναι δύσκολο να απορροφηθούν και τείνουν να αντλούν πολύ νερό από το πεπτικό σύστημα. Για αυτό και δημιουργείται μια δυσφορία, ένα φούσκωμα, αέρια και κάποιες φορές διάρροια.
Μια δίαιτα χαμηλή σε περιεκτικότητα FODMAP τροφών, μπορεί να σας απαλλάξει από όλα τα παραπάνω σε περίπου 6-8 εβδομάδες. Όπως αναφέρει και ο γαστρεντερολόγος David Bridgers από το Gastroenterology Associates του Βόρειου Μισισιπή, «Μόλις μάθετε ποια τρόφιμα σας προκαλούν δυσφορία, μπορείτε να τα αποφύγετε».
Ποια τρόφιμα όμως είναι υψηλά σε περιεκτικότητα FODMAPs;
Υπάρχουν 4 ομάδες υδατανθρακών που εμπίπτουν στην «ομπρέλα» FODMAP. Αν λοιπόν ακολουθήσετε δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs θα πρέπει να αποφύγετε τα παρακάτω.
Ολιγοσακχαρίτες
- Δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες
- Φασόλια
- Κρεμμύδια
- Σκόρδο
- Αγκινάρες
- Φακές
- Ρεβύθια
- Μπρόκολο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Τρόφιμα σόγιας
Δισακχαρίτες
- Γάλα
- Γιαούρτι
- Μαλακά τυριά
- Παγωτό
Μονοσακχαρίτες
- Μάνγκο
- Καρπούζι
- Μπιζέλια
- Μέλι
- σιρόπι καλαμποκιού
- Φρουκτόζη
Πολυόλες
- Κεράσια
- Νεκταρίνια
- Μήλα
- Αχλάδια
- Μανιτάρια
- Κουνουπίδι
- Υποκατάστατα ζάχαρης
Ποια τροφιμα είναι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα FODMAPs;
Μπορεί η λίστα με τα τρόφιμα που περιέχουν FODMAPs να είναι ατελείωτη, όμως μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε. Όπως για παράδειγμα:
- blueberries
- Φράουλες
- Πεπόνι
- Πορτοκάλια
- Ακτινίδια
- Σταφύλια
- Φασολάκια
- Πατάτες
- Μελιτζάνα
- Ρόκα
- Μαρούλι
- Σπανάκι
- καστανό ρύζι
- κινόα
- Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη
- Σκληρά τυριά
- Γάλα και γιαούρτι χωρίς λακτόζη
Να θυμάστε ότι τα FODMAPs είναι υδατάνθρακες, επομένως δεν θα τα βρείτε σε τρόφιμα που είναι κυρίως πρωτεΐνες ή λίπη. Αυτό σημαίνει ότι τροφές όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα αυγά, το βούτυρο και το ελαιόλαδο μπορείτε να τα τρώτε άφοβα.
Πώς να αρχίσετε μία χαμηλή σε περιεκτικότητα FODMAPs δίαιτα;
Αν πιστεύετε ότι μία τέτοια δίαιτα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το φούσκωμα και τα αέρια που νιώθετε, καλό θα είναι να μιλήσετε πρώτα με κάποιον γαστρεντερολόγο. Ο γιατρός, θα εξετάσει όλα τα συμπτώματά σας και θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αν η δίαιτα FODMAP είναι κατάλληλη για εσάς ή όχι.
Επίσης, ο γιατρός σας θα είναι εκείνος που ίσως σας προτείνει και κάποιον ειδικό διατροφολόγο όπου ειδικεύεται σε τέτοιου είδους δίαιτες. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς από τη στιγμή που θα «βγάλετε απ' έξω» κάποιες ομάδες τροφών θα χάσετε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
πηγές: onmed.gr/prevention.com
Διαβάστε επίσης:
Δίαιτα γιαουρτιού: Χάστε πάνω από 4,5 κιλά σε 7 ημέρες
Δίαιτα 5 κιλών: Μια καλή δίαιτα για να χάσεις 5 κιλά σε δύο εβδομάδες
Η καλύτερη δίαιτα εξπρές! Χάστε μέχρι 10 κιλά σε 15 μέρες
Προβιοτικά: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία;