Φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν το παιδί σας δεν ακούει

Bigstock

«Σταμάτα, πάρε ανάσα και ζήτα ό,τι θέλεις»

Τα παιδιά μας είναι συχνά οι καλύτεροι καθρέφτες. Γι' αυτό και ως γονείς πάντα θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Αντικατέστησα την κακή και αρνητική κριτική, τον έντονο τόνο της φωνής μου και την εμπάθειά μου με μια πιο γλυκιά και ενθαρρυντική φωνή και η συμπεριφορά της κόρης μου βελτιώθηκε απίστευτα.

Το μάθημα που πήρα ήταν ξεκάθαρο. Το να μιλάς στα μικρά αυτά ανθρωπάκια με τον τρόπο που θα ήθελες να σου μιλούν - ειδικά όταν δεν ακούνε τίποτε άλλο, βοηθάς τα πράγματα να είναι καλύτερα και ευκολότερα.

Κάντε μια νέα αρχή με το μικρό σας και χρησιμοποιήστε αυτές τις 10 θετικές φράσεις

1. «Τι θες να θυμάσαι;»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Πρόσεχε»

Παράδειγμα: «Τι πρέπει να θυμάσαι όταν παίζεις στο πάρκο;» ή «Σε παρακαλώ να πηγαίνεις αργά σαν μια προσεκτική χελώνα όταν περπατάς στην κορυφή αυτού του τοίχου!»

Τα παιδιά συχνά αγνοούν αυτό που τους λέμε συνέχεια και η λέξη «Πρόσεχε» είναι μία από αυτές. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε λέξεις και προτάσεις που θα τους εξηγείτε ακριβώς το τι θέλετε να κάνουν.

2. «Σε παρακαλώ, μίλα χωρίς να φωνάζεις»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Σταμάτα να φωνάζεις!» ή το «Κλείσε το στόμα σου»!

Παράδειγμα: «Σε παρακαλώ μίλα χωρίς να φωνάζεις ή μίλα ψιθυριστά» (θα το πείτε με ψιθυριστή φωνή) ή «Μου αρέσει όταν τραγουδάς ΚΑΙ θέλω να πας έξω ή στο δωμάτιό σου και να τραγουδήσεις δυνατά!».

Μερικά παιδιά είναι πιο φασαριόζικα από κάποια άλλα. Αν δεν μπορούν να μιλήσουν ήρεμα, δείξτε τους πού μπορούν να πάνε για να μιλήσουν δυνατά και επίσης διδάξτε τους τη δύναμη που κρύβει το δυνατό τραγούδι. Σε συνδυασμό με ένα τρυφερό άγγιγμα ή την οπτική επαφή, μάθετέ τους επίσης για τους ψίθυρους. Είναι πραγματικά μαγικό το πώς τα παιδιά σταματούν για να ακούσουν αυτό που τους ψιθυρίζετε.

3. «Θες να το κάνεις μόνο σου ή να σε βοηθήσω εγώ;»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Σου το ζήτησα τρεις φορές, κάντο τώρα!»

Παράδειγμα: «Ήρθε η ώρα να φύγουμε. Θες να βάλεις τα παπούτσια σου μόνο σου ή να σε βοηθήσω εγώ;» ή «Θες να κάτσεις μόνο σου στο καρεκλάκι αυτοκινήτου ή να σε βοηθήσω εγώ;»

Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται απίστευτα καλά στην ενδυνάμωση. Δώστε τους μια επιλογή και είναι βέβαιο ότι θα σας ακούσουν.

4. «Τι έμαθες από αυτό το λάθος;»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Ντροπή σου» ή «Θα έπρεπε να ξέρεις»

Παράδειγμα: «Τι έμαθες από αυτό το λάθος;» ή «Τι έμαθες και πώς θα το διαχειριστείς την επόμενη φορά, ώστε να μην μπλέξεις ξανά;»

Επικεντρωθείτε στο να αλλάξετε τη συμπεριφορά του στο μέλλον.

5. «Σε παρακαλώ...»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Μη!» ή «Σταμάτα τώρα!»

Λέτε ποτέ στον σερβιτόρο του εστιατορίου «Μη μου βάλεις πλήρες γάλα στον καφέ» ή «Δεν θέλω αυτό το κοτόπουλο;». Μάλλον όχι... Τότε γιατί να μιλήσετε έτσι και στο παιδί σας; Αυτή η μορφή αρνητικής επικοινωνίας δεν γίνεται αντιληπτή και ασκεί αδικαιολόγητη πίεση στις μεταξύ σας σχέσεις. Αντίθετα, δοκιμάστε να ζητήσετε αυτό που θέλετε χρησιμοποιώντας μάλιστα τη μαγική λέξη «Ευχαριστώ».

6. «Πρέπει σήμερα να τα κάνουμε όλα γρήγορα»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Βιάσου!» ή «Θα αργήσουμε»

Παράδειγμα: «Σήμερα θα κάνουμε σκυταλοδρομία. Για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να κάνουμε πολλά από το πρόγραμμά μας».

Σίγουρα κάποιες φορές τα παιδιά θα βαρεθούν να τα κάνουν όλα γρήγορα. Θα πρέπει να τους δίνετε λίγο χρόνο να κάνουν κάποια πράγματα με τον δικό τους ρυθμό.

7. «Θες να φύγουμε τώρα ή σε 10 λεπτά;»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Ώρα να φύγουμε... Τώρα!».

Παράδειγμα: «Θες να φύγουμε τώρα ή να παίξεις 10 λεπτά και να φύγουμε τότε;»

Γιατί θα λειτουργήσει αυτό; Γιατί τα παιδιά τους αρέσει να παίζουν με την τύχη τους. Δώστε τους την επιλογή να διαλέξουν τι θέλουν να κάνουν και θα δείτε πώς θα ανταποκριθούν όταν τους πείτε «Οκ, τα 10 λεπτά πέρασαν, ώρα να φύγουμε!»

8. «Ας προσθέσουμε αυτό το παιχνίδι στη λίστα με τα δώρα γενεθλίων σου»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Δεν έχουμε χρήματα για να το αγοράσουμε αυτό» ή «Είπα δεν θα αγοράσεις άλλο παιχνίδι!»

Για να μην κατηγορείτε τα παιδιά για τα οικονομικά σας δημιουργώντας τους ανασφάλεια και ενοχές, βρείτε άλλους τρόπους για να αρνηθείτε να αγοράσετε ένα παιχνίδι. Η λίστα γενεθλίων είναι η καλύτερη λύση.

9. «Σταμάτα, πάρε μια ανάσα και τώρα ζήτα τι θέλεις»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Σταμάτα την γκρίνια επιτέλους»

Παράδειγμα: «Ας σταματήσουμε για λίγο, ας πάρουμε ανασούλες μαζί. Τώρα ζήτα μου τι ήθελες»

Αναπνέοντας με ρυθμό μαζί με τα παιδιά σας θα τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν και να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους.

10. «Να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους»

Κάντε ένα διάλειμμα από το: «Να συμπεριφέρεσαι ωραία!»

Παράδειγμα: «Να θυμάσαι να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους που βρίσκονται μαζί σου στο ίδιο δωμάτιο!».

Να είστε συγκεκριμένοι, καθώς τα παιδιά συχνά δεν θυμούνται πολλά από αυτά που τους ζητάμε να κάνουν. Επαναλάβετε τι θέλετε και εξηγήστε τους το λόγο που είναι σημαντικό να θυμούνται κάποια πράγματα.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved