Τοκετός στο σπίτι: Ανυπομονώ να πω στον γιο μου την ιστορία της γέννησής του
Η εμπειρία μιας μαμάς από τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της στο σπίτι.
Η γέννηση του Jack.
Μου αρέσει να ανατρέχω σε εκείνη τη στιγμή και να κοιτάζω αυτές τις φωτογραφίες με δέος για όλα όσα συνέβησαν.
Το μικροσκοπικό μωρό στο δέρμα μου, η γεμάτη αίματα μπανιέρα, η προσεκτική μαία που μας πρόσεχε.
Ο Adam πίσω από την κάμερα, τρέμοντας και την αδρεναλίνη στα ύψη από τις γρήγορες και έντονες στιγμές που βιώναμε. Ήταν η άγκυρά μου από τη στιγμή που έσπασαν τα νερά. Μόλις που πρόλαβε να πιάσει με τα χέρια του το μωρό.
Ο Malcolm κοιμόταν στον διάδρομο. Γίνονταν εν αγνοία του μεγάλος αδερφός, ενώ ονειρεύνταν.
Το σώμα και το μυαλό μου σε απόλυτο συντονισμό. Ένιωσα τόσο έτοιμη και ασφαλής…
Ανέπνευσα αυτή τη φορά σωστά και προσκάλεσα τον πόνο, τις υπερτάσεις, το σπρώξιμο.
Ανυπομονώ να πω στον Jack την ιστορία της γέννησής του μια μέρα. Για να ξέρει ότι το σπίτι μας κρατά τη μνήμη του πρώτου κλάματός του αλλά και των δακρύων μας αντικρίζοντας τον.
Είναι ασφαλής ο τοκετός στο σπίτι;
Ο τοκετός στο σπίτι αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στην επιστημονική κοινότητα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε ορισμένες χώρες ενώ στη χώρα μας είναι ελάχιστες οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι.
Παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση του «The American Journal of Obstetrics & Gynecology» ανέφερε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν σε άλλους χώρους πέρα από τα νοσοκομεία, είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου εν συγκρίσει με τα παιδιά που γεννήθηκαν σε κάποια γυναικολογική-μαιευτική κλινική. Εξέτασαν τόσο τους πρόωρους θανάτους σε διάστημα επτά ημερών από τη γέννηση όσο και τους θανάτους των νεογνών εντός 28 ημερών. Στην ίδια έρευνα αναφέρθηκε ότι τα μωρά που γεννιούνται από τις μαίες στο σπίτι είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνα που γεννιούνται από τις μαίες εντός νοσοκομείου, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος εάν η γέννα για την γυναίκα ήταν η πρώτη.
Άλλη μελέτη που έγινε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έδειξε ότι ο προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι δεν είναι επικίνδυνος, όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και είναι παρούσα καλά εκπαιδευμένη μαία.
Πηγή κειμένου: Instagram @brittanymasson_ (ελεύθερη απόδοση)