6 συμβουλές για να γίνετε πιο αποτελεσματικοί γονείς

Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα και υγιή παιδιά: Οδηγός για σύγχρονους γονείς

6 συμβουλές για να γίνετε πιο αποτελεσματικοί γονείς
Bigstock

Το να μεγαλώνετε παιδιά είναι μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο - και αυτή για την οποία μπορεί να νιώθετε λιγότερο προετοιμασμένοι.

Αυτές οι έξι συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ότι δεν βαδίζετε συνεχώς σε αχαρτογράφητα νερά.

Πώς να γίνετε καλύτεροι γονείς

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Ο τόνος της φωνής σας, η γλώσσα του σώματός σας και κάθε έκφραση έχει αντίκρισμα στο παιδί σας. Τα λόγια και οι πράξεις σας επηρεάζουν την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το να επαινείτε τα επιτεύγματά του όσο μικρά κι αν είναι, θα το κάνει να νιώθει περήφανο για τον εαυτό του. Επίσης, μην ξεχνάτε να το επιβραβεύεται για κάθε μικρή προσπάθεια που καταβάλλει.

oikogeneia.jpg

Ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά

Έχετε σκεφτεί πόσες φορές αντιδράτε αρνητικά σε συμπεριφορές του παιδιού σας; Ή πώς του ασκείτε περισσότερο κριτική παρά το επαινείτε; Η καλύτερη προσέγγιση είναι την ώρα που εκδηλώνει μια θετική συμπεριφορά, να την επισημαίνετε και να είστε γενναιόδωροι με τις ανταμοιβές. Η αγάπη, οι αγκαλιές και τα κομπλιμέντα μπορούν να κάνουν θαύματα.

Θέστε όρια και να είστε συνεπείς με αυτά

Τα όρια είναι απαραίτητα για τα παιδιά. Μαθαίνουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι ενώ παράλληλα αποκτούν αυτοέλεγχο. Η θέσπιση κανόνων βοηθά επίσης τα παιδιά να κατανοήσουν τις προσδοκίες σας. Όλα τα παραπάνω υπό την προϋπόθεση ότι είστε συνεπείς στα όρια που έχετε θέσει.

Πώς θα θέσω τα σωστά όρια στο παιδί μου

Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας

Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς και τα παιδιά να συγκεντρωθούν σ΄ένα οικογενειακό γεύμα, πόσο μάλλον να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα που θα ήθελαν περισσότερο τα παιδιά. Σηκωθείτε 10 λεπτά νωρίτερα το πρωί για να φάτε πρωινό με το παιδί σας ή αφήστε τα πιάτα στο νεροχύτη και να κάνετε μια βόλτα μετά το δείπνο ή να καθήστε μαζί του στον καναπέ. Μην αισθάνεστε ένοχοι αν ο χρόνος σας τις καθημερινές είναι πραγματικά περιορισμένος. Τα πολλά μικρά πράγματα που κάνετε – όπως όταν φτιάχνετε ποπ κορν, όταν παίζετε χαρτιά, όταν πηγαίνετε για ψώνια— που θα θυμούνται τα παιδιά.

katapliktikoi-goneis.jpg

Να είστε καλό πρότυπο

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολλά για το πώς να ενεργούν βλέποντας τους γονείς τους. Πριν ξεσπάσετε μπροστά στο παιδί σας, σκεφτείτε το εξής: Θέλετε να συμπεριφέρεται το παιδί σας με τον ίδιο τρόπο όταν είναι θυμωμένο; Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον εχθρικό και επιθετικό.

Κάντε την επικοινωνία προτεραιότητα

Δεν μπορείτε να περιμένετε από τα παιδιά να κάνουν τα πάντα απλώς και μόνο επειδή εσείς, ως γονιός, «το λέτε». Θέλουν και αξίζουν εξηγήσεις όσο και οι μεγάλοι. Αν δεν αφιερώσετε χρόνο για να δώσετε εξηγήσεις, τα παιδιά θ’ αρχίσουν να αναρωτιούνται για τις αξίες και τα κίνητρά σας. Να μάθετε να ακούτε και να προσφέρετε επιλογές. Τα παιδιά που συμμετέχουν στις αποφάσεις έχουν περισσότερα κίνητρα να τις πραγματοποιήσουν.

Με πληροφορίες από kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved