Η εκδίκηση της κόρης μου που μοιράστηκα μια φωτογραφία της, μου δίδαξε ένα σημαντικό μάθημα
Το περιστατικό με τη φωτογραφία, στάθηκε η αφορμή ν' αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και αντιμετωπίζω τα πράγματα.
Η κόρη μου ήταν 5 ετών. Κάναμε διακοπές με την οικογένεια του αδερφού μου. Αυτή και ο ξάδερφός της αποκοιμήθηκαν στο ίδιο κρεβάτι.
Τράβηξα μια φωτογραφία, την έστειλα στην οικογένειά μου χωρίς να το σκεφτώ.
Λοιπόν, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα μια ανησυχία μήπως η κόρη μου θα ντρεπόταν που μοιράστηκα αυτή τη φωτογραφία. Ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο δέλεαρ της «κοινής χρήσης» . Ήθελα η μητέρα μου να δει πόσο χαριτωμένα ήταν τα εγγόνια της. Ήθελα οι αδερφές μου να ζηλέψουν για το πόσο όμορφα περνούσα με τον αδελφό μου. Πάτησα λοιπόν «αποστολή».
Μερικές εβδομάδες αργότερα η κόρη μου έπαιζε με το τηλέφωνό μου και είδε τη φωτογραφία. 'Εγινε έξαλλη. Θύμωσε πραγματικά. Ήταν ένα σοκ για μένα.
Και στο παρελθόν είχε θυμώσει μαζί μου αλλά ξέρετε, για θέματα καθημερινά όπως γιατί έκλεισα το φως στο δωμάτιό της, γιατί την πίεσα να φάει λαχανικά.
Αυτή τη φορά ήταν θυμωμένη μαζί μου κι είχε όλα τα δίκια με το μέρος της ( και τον νόμο): είχα παραβιάσει την ιδιωτικότητά της.
Αν ήταν θυμωμένη που έβγαλα φωτογραφία, έγινε έξαλλη όταν κατάλαβε ότι την είχα στείλει στην οικογένειά μου. 'Αρχισε να φωνάζει και να κλαίει.
Ντρεπόταν που είχα μοιραστεί μια φωτογραφία της ενώ κοιμόταν και ήταν θυμωμένη που δεν της το είχα πει.
Πραγματικά σοκαρίστηκα. Ως παιδί της Gen X, δεν είχα αντιμετωπίσει τέτοια θέματα καθώς έπρεπε να εμφανίσουμε τις φωτογραφίες που βγάζαμε με τη φωτογραφική μηχανή. Όμως και οι γονείς μου, ειλικρινά, δεν ενδιαφέρονταν και τόσο για μένα. Ήμουν από παιδιά που καίγονταν στον ήλιο, που έπαιζε σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις και επέστρεφε μόνο του στο σπίτι όταν οι γονείς του δούλευαν.
Ακόμα κι αν είχαν τραβήξει ένα εκατομμύριο φωτογραφίες μου τι θα τις έκαναν; Έκθεση και θα προσκαλούσαν τους γείτονες;
Η κόρη μου από πολύ μικρή ηλικία, μεγαλώνει σε έναν κόσμο που κυριαρχούν οι κάμερες, το Facebook, το Instagram και το TikTok. Δεν έχω ιδέα από πού αντλεί μια τόσο έντονη αίσθηση ιδιωτικότητας αλλά δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πώς είναι αληθινή.
Το περιστατικό με τη φωτογραφία καθώς κοιμόταν στάθηκε η αφορμή να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και αντιμετωπίζω τα πράγματα.
Το παιδί μου θύμωσε σοβαρά μαζί μου που μοιράστηκα αυτή τη φωτογραφία. Και το χειρότερο, ένιωθε ότι δεν μπορούσε πλέον να με εμπιστευτεί. Ήμασταν και οι δύο αναστατωμένες γι’ αυτό, και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να το κάνω καλύτερο. Δεν μπορούσα να ακυρώσω την αποστολή και εκείνη τρομοκρατήθηκε από την πρότασή μου να στείλω μήνυμα στην οικογένειά μου ζητώντας να διαγράψουν τη φωτογραφία που είχα ήδη στείλει. Αυτό κατά κάποιο τρόπο το έκανε ακόμη ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.
Αφού το σκέφτηκα για λίγο, τη ρώτησα: «Ξέρεις τι είναι η εκδίκηση;» Όταν είπε όχι, της εξήγησα: «Είναι όταν κάποιος σου κάνει κάτι κακό και τον πληγώνεις με το ίδιο νόμισμα».
Τώρα, για να είμαι ειλικρινής, κανονικά δεν θα πρότεινα την εκδίκηση ως λύση αλλά ειλικρινά δεν μπορούσα να βρω έναν τρόπο να κάνω το παιδί μου να νιώσει καλύτερα και να επανορθώσω για το λάθος μου.
Και έτσι, ετοιμάσαμε από κοινού την εκδίκησή της. Με έβγαλε μια φωτογραφία καθώς κοιμόμουν και την έστειλε στην οικογένειά μου. Σκηνοθετήσαμε το πλάνο, εγώ στο κρεβάτι, το κεφάλι στο μαξιλάρι, τα μάτια κλειστά. Δεν μου άρεσε πώς φαινόταν το πηγούνι μου στη φωτογραφία. Δεν μου άρεσε το πόσο κόκκινη ήταν η μύτη μου. Έδειχνα ευάλωτη και πολύ περίεργα. Δεν επιτρέπονταν όμως νέες λήψεις. Άρχισα να γράφω ένα μικρό επεξηγηματικό κείμενο για να πω στη μητέρα μου και στα αδέρφια μου τι συνέβαινε. Όμως όχι. Αυτό δεν ήταν αποδεκτό. Έπρεπε απλώς να τους στείλω τη φωτογραφία - μια ανεξήγητη φωτογραφία μου, με κόκκινη μύτη και χωρίς πηγούνι, προφανώς κοιμισμένη - χωρίς καμία εξήγηση. Δεν μου άρεσε που έπρεπε να το κάνω. Ένιωσα αμήχανα και ενοχλημένη. Αλλά το έκανα.
Η κόρη μου ήταν χαρούμενη με την εκδίκησή της και μου δίδαξε ένα πολύτιμο μάθημα: ο σεβασμός των ορίων - ακόμα και για τα μικρά παιδιά - έχει σημασία.
Η ιδιωτικότητα είναι δικαίωμα όλων.
Σε κανέναν άλλωστε δεν αρέσει η εμφάνισή του όταν κοιμάται.
Πηγή: tinybeans.com