Επτά συμβουλές που θα έδινα σε κάθε νέα μαμά

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τη νέα μαμά ( κι όχι μόνο) στην καθημερινότητά της.

Νίκη Παπανικολάου
Επτά συμβουλές που θα έδινα σε κάθε νέα μαμά
Bigstock

Όταν γίνεσαι μητέρα, η ζωή σου αλλάζει. Έχεις πλέον την ευθύνη και τη φροντίδα όχι μόνο του εαυτού σου αλλά κι ενός άλλου μικροσκοπικού ανθρωπάκου που εξαρτάται πλήρως από σένα.

Πώς το διαχειρίζεσαι; Τι κάνεις;

Καθώς προσπαθείς να βρεις την άκρη, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σου λέει «έτσι γίνεται» ή το «κάνεις λάθος» κι άλλα διάφορα.

Η συμβουλή της Emma, μητέρας 3 παιδιών, που διατηρεί λογαριασμό στο Instagram μέσα από τον οποίο μοιράζεται διάφορα θέματα για τη μητρότητα, είναι να ακούς τις συμβουλές, να τις φιλτράρεις και κυρίως να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου.

Η ίδια δίνει 7 συμβουλές που θα βοηθήσουν κάθε νέα μαμά ν' ανταπεξέλθει με επιτυχία στον νέο, απαιτητικό της ρόλο.

neogennito-onoma-(1).jpg

Οι αντιφατικές (και αχρείαστες) συμβουλές που οι μαμάδες ακούνε ξανά και ξανά

Φρόντισε τον εαυτό σου

Η νούμερο ένα συμβουλή μου είναι να προσέχεις τον εαυτό σου. Ξέρω πόσο δύσκολο ακούγεται, όμως αν δεν διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία, δεν τρέφεσαι σωστά και δεν κοιμάσαι, δεν θα είσαι σε θέση να φροντίσεις το μωρό σου. Θα είσαι μόνιμα εξαντλημένη και με καθόλου καλή διάθεση.

Ζήτα βοήθεια

Ποτέ, μα ποτέ, δεν θα πρέπει να σκεφτείς πως χρειάζεσαι βοήθεια. Ζήτα από κοντινούς σου ανθρώπους να σου κρατήσουν το μωρό για να κάνεις ένα μπάνιο με την ησυχία σου, να πας μια μικρή βόλτα ή για να κοιμηθείς το μεσημέρι. Δεν είναι πολυτέλεια η βοήθεια, είναι ανάγκη.

Καθιέρωσε μια ρουτίνα

Η ρουτίνα μπορεί να φαντάζει βαρετή είναι όμως απαραίτητη όταν έχεις παιδί (ή παιδιά). Ειδικά σε ότι αφορά το φαγητό και τον ύπνο, θα σε διευκολύνει μελλοντικά κι έτσι θα έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.

Απόλαυσε τον χρόνο με το μωρό σου

Αυτό μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα και πριν καλά καλά το συνειδητοποιήσεις το μωρό σου θα έχει γίνει ενός έτους. Απόλαυσε λοιπόν όσο μπορείς τον χρόνο μαζί του γιατί ως γνωστόν, - ο χρόνος - δεν γυρίζει πίσω.

neogennito-onoma-(2).jpg

Μην ψάχνεις στο Google τα πάντα

Ναι, στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις τα πάντα, όμως μην ξεχνάς ότι πρόκειται για γενικές πληροφορίες. Ο παιδίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να δίνει σαφείς απαντήσεις σε απορίες που έχεις για το μωρό σου και αυτόν πρέπει να εμπιστεύεσαι.

Μην ανησυχείς για τις δουλειές του σπιτιού

Οι δουλειές του σπιτιού δεν τελειώνουν ποτέ. Σήμερα το έχεις τακτοποιημένο και καθαρό και την επομένη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Προσπάθησε λοιπόν να κάνεις αυτά που θεωρείς εσύ απαραίτητα και εστίασε στη φροντίδα του μωρού και του εαυτού σου.

Όταν νιώθεις ότι όλα όσα κάνεις, είναι λάθος

Μην αισθάνεσαι ενοχές

Θέλεις να θηλάζεις; Κάντο. Δεν μπορείς; Δώσε στο μωρό φόρμουλα. Θέλεις να κοιμάσαι τον πρώτο καιρό μαζί του γιατί κλαίει όλη την ώρα; Κοιμήσου. Οι ενοχές στη μητρότητα για τις σωστές ή λάθος επιλογές, βασανίζουν κάθε νέα μαμά. Ωστόσο, όλες, προσπαθούν για το καλύτερο. Άσε στην άκρη τις ενοχές και κάνε κι εσύ αυτό που θεωρείς το καλύτερο για το μωρό σου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved