Ναι, οι μαμάδες νιώθουν ενοχές όταν δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες

Η «σκληρή» αλήθεια πίσω από τις ενοχές κάθε μαμάς.

Μία Μαμά
Ναι, οι μαμάδες νιώθουν ενοχές όταν δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες
Bigstock

Ως μητέρες, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθουμε ενοχές όταν προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας.

Στην πραγματικότητα, η «ενοχή της μαμάς» είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που επηρεάζει μεγάλο αριθμό γυναικών. Οι περισσότερες άλλωστε νιώθουν απίστευτη πίεση προκειμένου να «τα κάνουν όλα» ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι δεν είναι εφικτό.

enoxes-mamas.jpg

Όταν νιώθεις ότι όλα όσα κάνεις, είναι λάθος

Η πραγματικότητα της ενοχής της μαμάς

Το να είσαι μαμά σημαίνει ότι πάντα κάποιος μας χρειάζεται και πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των παιδιών μας, της καριέρας ή του εαυτού μας.

Υπάρχουν, ωστόσο, πράγματα που έμαθα στην πορεία που μου επέτρεψαν να είμαι λίγο περισσότερο ευγενική με τον εαυτό μου και σίγουρη όχι τόσο ενοχική.

Η πίεση είναι πραγματική

Η πίεση να είμαστε οι τέλειες μαμάδες και ο φόβος να μην απογοητεύσουμε τα παιδιά μας είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ενοχή μας.

Για να μην αναφερθώ στα social media ή στο Pinterest όπου συχνά προβάλλεται ένα ανέφικτο πρότυπο της τέλειας μαμάς. Τα πρωτότυπα μεσημεριανά γεύματα, τα υπέρλαμπρα πάρτι γενεθλίων, τα εξατομικευμένα χτενίσματα και πολλά ακόμα, σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς μπορεί αλήθεια μια μαμά να τα καταφέρνει -όλα - τόσο τέλεια.

Η κοινωνία ενισχύει επίσης την ιδέα ότι καλή μαμά σημαίνει να είμαστε συνεχώς διαθέσιμες και να βάζουμε τις ανάγκες των παιδιών μας πάνω από τις δικές μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ενοχής όταν δίνουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες, όπως η επιδίωξη καριέρας, εκπαίδευσης ή ακόμα και μιας απλής ρουτίνας αυτοφροντίδας.

Είναι επίσης δύσκολο να εργαζόμαστε και να έχουμε ως προτεραιότητα τον εαυτό μας επειδή έχουμε την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών μας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marriage and Family, οι μητέρες αφιερώνουν κατά μέσο όρο 14,2 ώρες την εβδομάδα φροντίζοντας τα παιδιά τους (οι ώρες είναι περισσότερες για τις μητέρες που μένουν στο σπίτι ή για τις μητέρες που εργάζονται από το σπίτι) σε σύγκριση με 7,9 ώρες για τους μπαμπάδες. Αυτή η άνιση κατανομή των ευθυνών μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε οι μόνες που ξέρουμε πώς να καλύπτουμε τις ανάγκες των παιδιών μας, ενισχύοντας παράλληλα τις ενοχές μας όταν δίνουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες.

Τις ενοχές των μαμάδων δεν τις αξίζουμε

Ξεπερνώντας τις ενοχές

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε τις ενοχές. Πρώτον, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ενοχή είναι ένα φυσικό μέρος της μητρότητας και είναι εντάξει να δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας μερικές φορές – το αξίζουμε! Πρέπει επίσης να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει να είσαι καλή μαμά.

Τα παιδιά μου δεν χρειάζονται μια τέλεια μαμά αλλά να είμαι παρούσα και να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες τους όταν είμαι μαζί τους. Προσπαθώ λοιπόν να αξιοποιήσω στο έπακρο τον χρόνο που είμαστε μαζί αντί να κάνω δουλειές.

Κάτι άλλο που βοηθάει είναι να περνάμε χρόνο με φίλους ή να κάνουμε διαλογισμό. Μόλις αναγνωρίσουμε ότι αξίζουμε να έχουμε κι άλλη ταυτότητα εκτός από αυτή της μαμάς, μπορούμε να αρχίσουμε να απελευθερώνουμε μέρος των ενοχών μας.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε υποστήριξη από τον σύντροφό μας ή άλλο μέλος της οικογένειας. Μόνο και μόνο επειδή ο σύζυγός μου δεν διαβάζει ιστορίες πριν τον ύπνο όπως εγώ, δεν σημαίνει ότι η κόρη μου δεν μπορεί να απολαύσει έναν διαφορετικό τρόπο να ακούει μια ιστορία. ‘Η επειδή η γιαγιά πρέπει να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο κάθε τόσο, δεν σημαίνει ότι έχω αποτύχει ως μαμά. Προφανώς και πρέπει να επιτρέπουμε να φροντίζουν τα παιδιά μας κι άλλα άτομα εκτός από εμάς.

mama-enoxes-2.jpg

Πώς μοιάζουν οι ενοχές μιας μαμάς

Όπως το βλέπω εγώ, η ενοχή της μαμάς είναι μια πραγματική και κοινή εμπειρία για πολλές από εμάς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενοχή και να λάβουμε μέτρα για να την ξεπεράσουμε. Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε και να ιεραρχήσουμε τις δικές μας ανάγκες. Έχουμε δουλέψει σκληρά για να είμαστε εδώ που βρισκόμαστε.

Αναζητώντας υποστήριξη από άλλους, μπορούμε να διαχειριστούμε κάποιες από τις ενοχές και να γίνουμε καλύτερες μητέρες μακροπρόθεσμα.

ελεύθερη απόδοση από elpasomom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved