Ο λόγος που μια μαμά επιλέγει να μένει ξύπνια το βράδυ όταν τα παιδιά της κοιμούνται

Η Caroline Chirichella εξηγεί τον λόγο που επιλέγει την ησυχία της νύχτας αντί για τον ύπνο.

Μία Μαμά
Ο λόγος που μια μαμά επιλέγει να μένει ξύπνια το βράδυ όταν τα παιδιά της κοιμούνται
Bigstock

Eίναι σχεδόν 2 τα ξημερώματα. Έχω χάσει το μέτρημα του πόσα μπισκότα έχω φάει ενώ παρακολουθώ την αγαπημένη μου σειρά. Τα μάτια μου είναι τόσο βαριά, παλεύω να τα κρατήσω ανοιχτά. Αλλά επικρατεί ησυχία. Ο άντρας μου, η κόρη μου 5 ετών και ο γιος μου 8 μηνών, κοιμούνται.

Στη μαμά που δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα επειδή το μωρό της δεν κοιμάται

Κι αυτή είναι η δική μου ώρα, μόνο για μένα. Κανένα πιάτο για πλύσιμο. Καμία αλλαγή πάνας. Δεν χρειάζεται να μαγειρέψω ή να ταΐσω το μωρό ούτε να καθίσω με τα παιδιά μου να παίξω.

Τώρα, στο σκοτάδι της νύχτας, είναι η δική μου στιγμή για να αναπνεύσω.

Οι μαμάδες δεν είναι καλές στο να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους ή να παραδέχονται ότι χρειάζονται πραγματικά τον εν λόγω χρόνο, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι το να είσαι μαμά είναι εξαντλητικό. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, όταν θα έπρεπε επιτέλους τον λιγοστό χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, να τον αφιερώνεις στον ύπνο, δεν το κάνεις, προτιμώντας να φας, να γράψεις, να διαβάσεις, να δεις τηλεόραση.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που θέλω να πω για τον χρόνο σε ό,τι με αφορά. Είναι αυτή η στιγμή που κάνω κάτι για μένα. Οτιδήποτε. Από το να ψήσω μπισκότα και να οργανώσω τα ντουλάπια της κουζίνας μου, μέχρι να διαβάσω ή να μην κάνω κάτι. Να κοιτάζω απλά το ...άπειρο.

«Η στέρηση ύπνου μοιάζει με ψυχική ασθένεια» - Το ποστ μιας άυπνης μαμάς

Ναι, είμαι τόσο κουρασμένη που σίγουρα βλέπω το πλεονέκτημα του να πάω για ύπνο, αλλά νιώθω ότι ο χρόνος που έχω στη διάθεσή μου θα μπορούσα να τον αξιοποιήσω με καλύτερο τρόπο.

Ως μητέρα, έχω συνηθίσει να είμαι κουρασμένη αλλά ακόμα μπορώ να ανταπεξέλθω ειδικά με τη βοήθεια του καφέ. Γιατί λοιπόν εμείς οι μαμάδες το κάνουμε αυτό – αντιστεκόμαστε στον ύπνο προτιμώντας να δούμε την αγαπημένη μας σειρά ή να χαζέψουμε στο κινητό;

Γιατί αυτή είναι μια στιγμή που έχουμε τον έλεγχο.

Αν το καλοσκεφτείς, ο ύπνος είναι κάπως χαμένος χρόνος. Τι καταφέρνεις εκτός φυσικά από την ανάπαυση; Τι έλεγχο έχεις όταν κοιμάσαι;

Όταν τα παιδιά μου ξενυχτούν, νιώθω ότι χάνω τον δικό μου χρόνο. Χρόνο που χρειάζομαι τόσο απεγνωσμένα. Έχω συνηθίσει να φροντίζω τα παιδιά μου όλη μέρα ενώ παράλληλα δουλεύω. Καταφέρνω να κάνω ό,τι πρέπει να γίνει – ακόμα και όταν θηλάζω τον γιο μου.

Όλη μέρα κάνω πράγματα έχοντας τα παιδιά στο πλευρό μου. Έχω βρει έναν τρόπο να περνάμε χρόνο μαζί, βλέποντας ταινίες, κάνοντας παζλ, παίζοντας έξω, πηγαίνοντας βόλτα με τα σκυλιά, ενώ παράλληλα ολοκληρώνουμε δουλειές που πρέπει να γίνουν.

Ως μαμά, είμαι πάντα 100% παρούσα. Ετοιμοπόλεμη και πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε απρόοπτο, κάθε αναποδιά. Πάντα δουλεύω. Είμαι σε πλήρη εγρήγορση για να βεβαιωθώ ότι τα παιδιά μου είναι ασφαλή και υγιή. Όταν κοιμούνται, επιλέγω να κάνω το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να κάνω μαζί τους – να χαλαρώσω.

Το μωρό της δεν κοιμάται τη νύχτα και η ίδια δεν δέχεται την κριτική για τη μέθοδο που ακολουθεί

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να «κατεβάσεις ρολά» για μερικές ώρες, ειδικά όταν ξέρεις ότι υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Όμως κι εγώ έχω ανάγκη να ηρεμήσω, έστω για λίγο. Το να είμαι ήρεμη και ξεκούραστη θα με κάνει καλύτερη μητέρα για τα παιδιά μου.

Και το να έχω λίγες ώρες για τον εαυτό μου αργά το βράδυ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved