Όχι, το δίπλωμα των πλυμένων ρούχων δεν είναι προτεραιότητά μου

Η ρεαλιστική προσέγγιση μιας μαμάς για τις δουλειές του σπιτιού και ειδικά για το δίπλωμα των πλυμένων ρούχων.

Νίκη Παπανικολάου
Όχι, το δίπλωμα των πλυμένων ρούχων δεν είναι προτεραιότητά μου
Bigstock

Είμαστε μια μεγάλη και πολυάσχολη οικογένεια: δύο γονείς και τέσσερα παιδιά.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό οι δουλειές του σπιτιού απορροφούν όλο μου τον χρόνο ενώ το πλύσιμο των ρούχων είναι μια από τις πιο χρονοβόρες εβδομαδιαίες δουλειές.

Λέω εβδομαδιαία αλλά στην πραγματικότητα βάζω καθημερινά πλυντήριο - γιατί πρέπει. Δεν είναι μόνο οι πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα, είναι και τα ρούχα των τεσσάρων παιδιών.

Μαμάδες που σκέφτονται διαρκώς τις δουλειές του σπιτιού βλάπτουν την ψυχική τους υγεία

Δεν έχουμε απλώς ένα φορτίο ανά άτομο. Στην πραγματικότητα, αντιστοιχεί τουλάχιστον τρία φορτία την εβδομάδα στον καθένα ( όχι σε όλους).

Πριν αρκετά χρόνια πήρα (πήραμε) την απόφαση να εγκαταλείψουμε το κουραστικό δίπλωμα των ρούχων.

Ναι, ξέρω, αναρωτιέστε: μα το δίπλωμα των ρούχων, είναι δυνατόν;

Πρώτον, ο λόγος που αποφασίσαμε να σταματήσουμε να διπλώνουμε τα ρούχα είναι επειδή τα περισσότερα από αυτά που διπλώναμε δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα να διπλωθούν. Για παράδειγμα, ο καθένας από εμάς έχει δύο σετ σεντόνια.

Όταν το ένα είναι στο πλυντήριο, το άλλο χρησιμοποιείται ήδη. Πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος να διπλώνετε τα σεντόνια, εκτός κι αν είναι σημαντικό για εσάς να είναι κολλαριστά.

Όταν έμαθα ότι ήμουν ξανά έγκυος, αποφάσισα να κάνω λιγότερες δουλειές στο σπίτι κι όχι μόνο...

Για εμάς, δεν είναι (σημαντικό).

Άλλα πράγματα που διπλώναμε - όπως πετσέτες κουζίνας, εσώρουχα, μαγιό, αθλητικά σορτς και πιτζάμες – αποφασίσαμε πως δεν χρειάζεται.

Στον αντίποδα, διατηρούμε ορισμένα ρούχα χωρίς ζάρες, όπως παντελόνια, φορέματα, φούστες και πουκάμισα.

Το να διπλώνετε τα ρούχα, ειδικά όταν έχετε πολύ λίγο χρόνο ή πολύ κόσμο στο σπίτι σας (ή και τα δύο), είναι απλά περιττό. Για όσους έχουν μικρά παιδιά κι ένας εκ των δύο γονιών κάνει όλες τις δουλειές, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και σας βοηθούν, μπορείτε να τα μάθετε τι πρέπει να διπλωθεί ή να κρεμαστεί και τι μπορεί απλά να μπει στο συρτάρι ως έχει.

Για μένα, δεν έχει νόημα να ξοδεύω χρόνο διπλώνοντας ρούχα που θα …ξεδιπλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως πετσέτες μπάνιου ή σεντόνια.

Καταλαβαίνω ότι ορισμένες οικογένειες έχουν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης και το δίπλωμα είναι ένας τρόπος για να τακτοποιούνται τα πάντα σωστά. Καταλαβαίνω επίσης ότι ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι τα ρούχα πρέπει να διπλώνονται ώστε να επικρατεί μια τάξη.

Ωστόσο , αυτή είναι μια αγγαρεία που αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται να τη κάνω, σε αντίθεση με το καθάρισμα του πάγκου μετά ειδικά από την προετοιμασία των γευμάτων που θεωρώ αναγκαία.

Δουλειές του σπιτιού: Πώς μπορούν τα παιδιά να σας βοηθήσουν διασκεδάζοντας

Αν δεν θέλεις να παρακάμψεις το δίπλωμα των ρούχων , σίγουρα θα υπάρχει μια άλλη δουλειά που μπορείς να αγνοήσεις.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να απαριθμήσεις τις δουλειές του σπιτιού. Ποιες απεχθάνεσαι και πώς μπορείς να τις απλοποιήσεις για να κάνεις τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη;

Προσωπικά, θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω τον επιπλέον χρόνο μου, ειδικά αφού τα παιδιά μου πάνε για ύπνο το βράδυ, για να διαβάσω ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσω μια ταινία με τον άντρα μου. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, πώς το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω στις 9 μ.μ. είναι να διπλώνω τις στοίβες των πλυμένων ρούχων.

ελεύθερη απόδοση από mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved