Ναι, και η μαμά χρειάζεται ένα διάλειμμα

Η σημασία του self-care.

Ναι, και η μαμά χρειάζεται ένα διάλειμμα
Bigstock

Γνωρίζουμε ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπογια τα παιδιά τους.

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, έχουν στραμμένα πάνω μας τα μάτια τους και μας παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή.

Μαμά, είναι φυσιολογικό να χρειάζεσαι ένα διάλειμμα ή να κλαις πού και πού

Ελπίζουμε ότι τα παιδιά υιοθετούν μόνο τις καλές συμπεριφορές μας όπως το να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», αλλά αναπόφευκτα μαθαίνουν και κάποιες λιγότερο καλές λέξεις που μας ξεφεύγουν κατά λάθος.

Ίσως να έχετε βαρεθεί τους καβγάδες τους και να έχετε φτάσει σε οριακό σημείο. Και νιώθετε αυτή την κραυγή να έχει σφηνωθεί στο λαιμό σας και είναι θέμα δευτερολέπτων να μην μπορείτε να την κρατήσετε άλλο.

mama-kourasmeni.jpg

Τι κάνεις όταν δεν θέλεις να είσαι μαμά για μια μέρα;

Ίσως είχατε μια άθλια μέρα ή μάθατε κάποια άσχημα νέα και θέλετε να κλάψετε, αλλά σκέφτεστε την αντίδραση των παιδιών σας και τις ερωτήσεις που θα κάνουν.

Ας κάνουμε τώρα μια αντιστροφή ρόλων. Αν το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεσπάσει τι θα θέλατε να συμβεί; Το πιθανότερο είναι ότι θα του ζητούσατε να πάει σε ένα άλλο δωμάτιο για να μείνει μόνο του, να ηρεμήσει κι όταν επιστρέψει να αισθάνεται καλύτερα.

Πολλοί από εμάς το αποκαλούμε «τάιμ άουτ».

Αν εσείς, ως ενήλικας, είστε σε παρόμοια κατάσταση και ξέρετε ότι το παιδί σας, σας παρακολουθεί και μιμείται τη συμπεριφορά σας, δεν φαίνεται σωστό να κάνετε κι εσείς ένα αυτοεπιβαλλόμενο τάιμ-άουτ;

Εφόσον τα παιδιά μας μαθαίνουν τους κοινωνικούς κανόνες και τη σωστή συμπεριφορά από εμάς, τότε θα πρέπει να δίνουμε το σωστό παράδειγμα.

Κανείς δεν είναι τέλειος.

Όλοι έχουμε τα ξεσπάσματά μας και τις μεταπτώσεις μας. Στο σπίτι μας το ονομάζω «Mommy Time-Out» (εναλλακτικά μπορεί να είναι και Daddy Time-Out).

Όταν το εφάρμοσα αυτό για πρώτη φορά, εξήγησα στα παιδιά μου ότι, όπως ακριβώς χρειάζονται λίγο χρόνο μόνα τους για να χαλαρώσουν, έτσι χρειάζονται και οι ενήλικες μερικές φορές.

Είπα ότι θα πήγαινα στο δωμάτιό μου για να αποσυμπιεστώ και να μου δώσουν χώρο και χρόνο μέχρι να επιστρέψω. Όταν τους το εξήγησα, απλά κούνησαν το κεφάλι τους και είπαν ότι ήταν λογικό. Δεν τους προκάλεσε έκπληξη ή κάτι παρόμοιο. Συνειδητοποίησα ότι μιλούσα τη γλώσσα τους (θα πρέπει να τονίσω ότι τα παιδιά μου είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μένουν μόνα τους στο σπίτι και αυτάρκη).

30e5c4ee-mama-kourasmeni.jpg

«Δεν είναι εγωιστικό να κάνεις ένα διάλειμμα, μαμά»

Χρησιμοποιώ το Mommy Time-Out ανάλογα με τις ανάγκες μου (πιθανώς μερικές φορές το μήνα) και τα παιδιά μου δεν κάνουν ερωτήσεις αλλά σέβονται την ανάγκη μου για προσωπικό χώρο. Από την πλευρά μου, έχω παρατηρήσει, ότι κι εκείνα κατά καιρούς μου λένε πότε πρέπει να πάνε στο δωμάτιό τους για να ηρεμήσουν.

Με τον τρόπο τους, διαμορφώνουν και τη δική μου συμπεριφορά αλλά αυτή τη φορά είναι για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων και την εξεύρεση τρόπου πώς να ηρεμώ (κι αυτά με τη σειρά τους).

Η μαμά χρειάζεται ένα διάλειμμα… Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;

Προφανώς κάθε σπίτι αντιμετωπίζει δυσκολίες και προκλήσεις. Αν μπορείτε, ωστόσο, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε κι εσείς ένα Mommy Time-Out. Όχι μόνο σας δίνει ένα διάλειμμα και λίγο χρόνο για συναισθηματική εκτόνωση, αλλά δείχνει και στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα και τα μαθαίνει ότι είναι φυσιολογικό ( και λογικό) να μπορούν να μείνουν για λίγο μόνα τους.

ελεύθερη απόδοση από washingtonfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved