Τα υγιή όρια δεν είναι τοίχοι, είναι γέφυρες και βοηθούν την ψυχική σου υγεία

Μια μαμά γράφει για το πόσο σημαντικό είναι να θέτεις υγιή όρια τονίζοντας ότι έτσι προστατεύεις τον εαυτό σου για να μπορείς να είσαι εκεί για την οικογένειά σου με πιο ουσιαστικό τρόπο.

Τα υγιή όρια δεν είναι τοίχοι, είναι γέφυρες και βοηθούν την ψυχική σου υγεία
Bigstock

Όρια, όρια, όρια!

Αυτός ο όρος έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία στον τομέα της ψυχικής υγείας και ευεξίας και είναι απαραίτητος στο σπίτι, στην εργασία και σε όλες τις σχέσεις. Τα όρια αποτελούν επίσης βασικό στοιχείο της αυτοφροντίδας, καθώς μας επιτρέπουν να ελέγχουμε τι συμβαίνει στη ζωή μας και να δημιουργούμε ένα ήρεμο περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να ευημερούμε.

Αλλά τι ακριβώς είναι τα όρια και πώς μπορούμε να τα θέσουμε στην οικογένεια και στα παιδιά;

Σύμφωνα με το PositivePsychology.com«τα υγιή όρια είναι εκείνα που τίθενται για να διασφαλίσουν ότι είστε ψυχικά και συναισθηματικά σταθεροί. Τα υγιή όρια βοηθούν τους ανθρώπους να ορίσουν την ατομικότητά τους και να ξεκαθαρίσουν για ποια πράγματα θα αναλάβουν ή όχι την ευθύνη».

oria-mamas.jpg

Μαθαίνοντας την πειθαρχία: Πώς να θέσουμε όρια στα παιδιά

Τα όρια μπορεί να είναι τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Ως μαμά, είναι δύσκολο να θέσετε όρια με τον σύντροφό σας, τα παιδιά σας και ακόμα για τους γονείς ή τους φίλους σας.

Μερικές φορές, τα άτομα που αγαπάμε περισσότερο είναι εκείνα που απαιτούν τα πιο αυστηρά όρια

Κάποτε πίστευα ότι ήταν εγωιστικό να βάζω τις δικές μου ανάγκες πάνω από των άλλων, αλλά δεν είναι. Και δεν είναι ούτε για εσάς!

Το να ικανοποιώ την ανάγκη μου για χώρο, χρόνο, ηρεμία είναι απαραίτητο για να μπορώ να είμαι ξεκούραστη για την οικογένειά μου.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να θέσουμε υγιή όρια με την οικογένεια:

Είναι εντάξει να λέτε «όχι»

Το σχολείο ζητά εθελοντές. Τα παιδιά σας θέλουν διήμερο sleepover. Ο σύντροφός σας θέλει να βγει έξω με φίλους σε μία ώρα, ενώ μόλις ξεκινήσατε να μαγειρεύετε.

Όλες αυτές είναι στιγμές καλείστε να κάνετε κάτι και έχετε την επιλογή να αρνηθείτε.

Το να λέτε μπορεί να είναι απλό αλλά δύσκολο, ιδιαίτερα αν είστε άνθρωπος που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους. Το να μάθετε να λέτε «όχι» με σεβασμό θα σας βοηθήσει να διδάξετε και στα παιδιά σας ότι είναι απολύτως εντάξει να θέτουν όρια.

Είναι απαραίτητα τα όρια στα παιδιά; Κανόνες που ωφελούν όλη την οικογένεια

Ελέγχετε τον εαυτό σας

Τα παιδιά πεινάνε, τα ταΐζετε. Ο σύντροφός σας είχε μια δύσκολη μέρα, οπότε τον παρηγορείτε. Η μητέρα σας τηλεφωνεί για να σας μιλήσει και την ακούτε προσεκτικά.

Εσείς, όμως;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φροντίσατε τις δικές σας ανάγκες; Αν νιώθετε εξουθενωμένες και τα παιδιά σας ζητούν να παίξετε, είναι απολύτως θεμιτό να τους πείτε ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και μετά (ή και όχι!) θα παίξετε μαζί τους.

Εσείς αποφασίζετε τι θα μοιραστείτε

Δεν χρειάζεται να λέτε σε κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα.

Η εγκυμοσύνη, η διατροφή του μωρού σας, ο τρόπος που μεγαλώνετε τα παιδιά σας – όλα αυτά είναι προσωπικές αποφάσεις. Δεν χρειάζεται να αφήσετε κανέναν να αγγίξει την κοιλιά σας ή να κρατήσει το μωρό σας αν δεν το θέλετε. Αυτό ισχύει και σε άλλους τομείς της ζωής σας. Δεν χρειάζεται να μοιράζεστε πληροφορίες για τα οικονομικά σας με συγγενείς ή να ακούτε επικρίσεις για το στιλ ανατροφής που ακολουθείτε.

goneis-diskolevontai-na-valoun-oria.jpg

Καταγράψτε τι σας αγχώνει

Φτιάξτε μια λίστα με τις καταστάσεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή εξάντληση. Δείτε αν μπορείτε να θέσετε όρια για να μειώσετε το άγχος που νιώθετε σε αυτές τις στιγμές. Για παράδειγμα, αν σας εκνευρίζει το χάος όταν μαγειρεύετε, μπορείτε να επιτρέπετε στα παιδιά σας να βλέπουν τηλεόραση εκείνη την ώρα.

Πώς να βάλετε όρια σε ένα δίχρονο νήπιο

Ζητήστε βοήθεια

Το να ζητάτε βοήθεια είναι επίσης ένα όριο. Δείχνει στους άλλους ότι δεν είστε υπεράνθρωποι και ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να σας βοηθήσουν, αλλά εσείς μπορεί να απορρίπτετε την προσφορά τους επειδή νιώθετε ότι πρέπει να τα κάνετε όλα μόνη σας. Δεν χρειάζεται να είστε εξαντλημένες για να πείτε «ναι» στη βοήθεια.

Θέτοντας όρια με την οικογένεια και τα παιδιά, μπορούμε να απολαύσουμε τη μητρότητα με περισσότερη ενέργεια και ηρεμία. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και να διδάξετε στα παιδιά σας ότι είναι απολύτως υγιές να θέτουν κι εκείνα τα δικά τους όρια.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved