Στο σπίτι με δύο νεογέννητα μωρά: Τώρα τί κάνουμε;
Eίτε τα πήρατε ένα ένα από το μαιευτήριο, είτε είστε από τις τυχερές που πήρατε τα νεογέννητα δίδυμα μωρά σας μαζί στο σπίτι χωρίς κανένα να μείνει στη θερμοκοιτίδα, το γεγονός παραμένει... Μετά τον τοκετό, έρχονται οι πρώτοι ζόρικοι μήνες. Αναπνεύστε βαθιά και ετοιμαστείτε για ένα απαιτητικό χρονικό διάστημα υπομονής, αγάπης, κούρασης, αϋπνίας, ευτυχίας, εξάντλησης και επανάληψης.
Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές, που μπορούν να κάνουν της ζωή σας ευκολότερη.
Γράφει η Εβελίνα Σαρρή
Είναι δεδομένο ότι θα στερηθείτε πολύτιμες ώρες ύπνου, ειδικά τους πρώτους μήνες, που τα γεύματα είναι συχνά και τα μωρά δεν κοιμούνται συνεχόμενα.. Για τη δική σας καλή υγεία, μην περιμένετε να κοιμηθούν τα μωρά για να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού. Την ώρα που κοιμούνται εκείνα (αν κοιμηθούν ταυτόχρονα) ξεκουραστείτε κι εσείς. Αγνοείστε τις δουλειές του σπιτιού και βρείτε ευκαιρίες να κλείσετε για λίγο τα μάτια σας.
Φτιάξτε κοινό πρόγραμμα για τα δύο μωρά! Είναι πιο εύκολο να κρατήσετε και τα δύο στο ίδιο πρόγραμμα, έτσι ώστε να τρώνε και να κοιμούνται στο ίδιο χρονικό διάστημα. Δε θα αντέξετε να τα κάνετε όλα συνεχόμενα, για δύο παιδιά. Θα καταλήξετε να αλλάζετε πάνες και να ταϊζετε όλη μέρα κι όλη νύχτα. Αν υπολογίσετε πόσες φορές το 24ωρο θέλει άλλαγμα και τάισμα ένα νεογέννητο, εκτιμήσετε τον χρόνο για κάθε άλλαγμα και τάισμα και το πολλαπλασιάσετε επι δύο, θα καταλάβετε ότι δε βγαινει εύκολα το πρόγραμμα...
Για οικονομία χρόνου και δυνάμεων σας λοιπόν, είτε δίνετε γάλα με μπιμπερό, είτε θηλάζουν, καλό είναι να τρώνε ταυτόχρονα. Στη δεύτερη περίπτωση αλλάξτε στήθος στα μισά του θηλασμού, σαν να επρόκειτο για ένα μόνο μωρό.
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ την ίδια πιπίλα, ή το ίδιο μπιμπερό. Πάρτε διαφορετικά χρώματα για να μην τις μπερδεύετε και γενικά ακολουθήστε αυτόν τον χρωματικό κανόνα ή πάρτε αυτοκολλητάκια για τα πράγματα τους, με τα αρχικά τους (εάν έχετε αποφασισει τα ονόματα) ή με κάτι που έχετε συνδυάσει στο μυαλό σας το κάθε μωρό.
Ζητήστε βοήθεια. Είναι δύσκολο να φροντίζετε μόνη σας δύο μωρά ταυτόχρονα. Σκεφτείτε τί βοήθεια χρειάζεστε - θέλετε κάποιον να σας βοηθάει εναλλάξ με το ένα μωρό, με το σπίτι, με τα ψώνια, και επίσης σκεφτείτε από ποιον θέλετε αυτή τη βοήθεια (σύζυγος, μαμά, φίλη κτλ). Κάντε καλό προγραμματισμό, ώστε να μην είναι τελικά 'ασκοπη' η παρουσία τους και να μη νιώθετε ότι απλώς έχετε κάποιον μες στα πόδια σας που δε σας βοηθάει ουσιαστικά.
Αν τα μωρά διατηρούν τελικά ξεχωριστό πρόγραμμα, εκμεταλλευτείτε το χρόνο για ...bonding! Δε θα βρείτε άλλη ευκαιρία να περάσετε χρόνο με ένα- ένα μωρό και να δεθείτε μαζί του, και αυτό είναι κάτι που μόνο οι μαμάδες πολύδυμων κυήσεων νιώθουν και κατανοούν. Πάντα θα τα μοράζεστε και θα σας μοιράζονται. Ποτέ δεν είναι αρκετός ο χρόνος με το ένα, ειδικά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους που ούτε στο θηλασμό δεν θα ηρεμείτε. Αν αντέχετε λοιπόν, αν είναι ένα ένα ξύπνια, «ζουζουνίστε» μαζί του ή απλώς κρατήστε το αγκαλιά και χαϊδέψτε το μέχρι να αποκοιμηθεί κι αυτό...
Η μεγαλύτερη συμβουλή: Κρατάτε ημερολόγιο για το καθένα, σημειώνοντας την ακριβή ώρα των γεγονότων για το κάθε μωράκι. Πότε έφαγε, πόσο έφαγε (αν πίνει γάλα από μπιμπερό), πότε ενεργήθηκε, πότε πήρε βιταμίνες, φάρμακο, οτιδήποτε... Τα πάντα σε δύο στήλες, μία για το κάθε μωρό. Θα έρθει η ώρα που η κούραση δε θα σας αφήνει να θυμηθείτε τίποτα!
Καλό κουράγιο από καρδιάς...
Και ένα μυστικό: Δε θα είναι τόσο δύσκολα πάντα. Εκείνο το πρώτο διάστημα δε θα περνάει με τίποτα, αλλά τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και ευκολότερα, όσο μεγαλώνουν και θα έχουν παρέα και απασχόληση το ένα με το άλλο!
Σας το υπογράφω!