«Δεν αναγνωρίζω πια το παιδί μου»: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας αλλάζει συμπεριφορά

Μία Μαμά

Μεγαλώσατε καλά το παιδί σας διδάσκοντάς του την ευγένεια και τον σεβασμό ... ή έτσι πιστεύατε.

Παρατηρήσατε αλλαγή συμπεριφοράς στο παιδί σας; Αρχίζετε να ανησυχείτε; Η Anne Costisella μας καθησυχάζει λέγοντας μας πως είναι μια φυσιολογική φάση που όλα τα παιδιά περνούν.

«Μερικές φορές, τα παιδιά μεταμορφώνονται εντελώς όταν επιστρέφουν από το σχολείο. Το πρώην ευγενικό παιδί σας χρησιμοποιεί τώρα ένα λεξιλόγιο που δεν καταλαβαίνετε, έχει «μεγάλο» στόμα και σας συμπεριφέρεται με έλλειψη σεβασμού. Γνωρίζετε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει, αλλά περιμένει λίγο πριν αρχίσετε να κουνάτε το δάχτυλο! Φυσικά, πρέπει να αντιδράσετε, αλλά μην βιαστείτε.

Από τα πρώτα χρόνια στον παιδικό σταθμό είναι το πιθανόν το παιδί σας να ενεργεί με τρόπο που δεν έχετε ξαναδεί. Να εμφανίζει ακόμα και μια μικρή επιθετικότητα. Τα παιδιά συνήθως μιμούνται αυτά που βλέπουν αλλού.

Κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων, τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα. Ενώ μερικοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να πειραματιστούν, άλλοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν ό, τι μπορούν για να τα βοηθήσουν να αποφύγουν τα προβλήματα. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να συνυπάρχουν.

Τα παιδιά βλέπουν, τα παιδιά κάνουν. Παρακολουθούν και αναπαράγουν κάθε ενδιαφέρουσα συμπεριφορά που βλέπουν σε εσάς, στους φίλους τους και στους κινηματογραφικούς χαρακτήρες. Είναι αυτή η ποικιλία που θα χτίσει αργά τον χαρακτήρα τους και θα τους βοηθήσει να βρουν τη θέση τους ανάμεσα στους άλλους.

Για πολλά παιδιά που αναζητούν την ταυτότητά τους, δεν υπάρχουν καλές ή κακές συμπεριφορές. Φυσικά, μπορούν να ακούσουν τις συμβουλές και τις προειδοποιήσεις σας, αλλά όσο οι κακές συμπεριφορές δεν έχουν άλλη συνέπεια από το να κάνουν τους γονείς και τους δασκάλους να θυμώνουν, δεν θα καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να επιλέξουν τον εύκολο τρόπο. Μόνο αργότερα, στη δουλειά και στην προσωπική τους ζωή θα κατανοήσουν τα οφέλη από το ότι να είσαι ένα ευγενικό άτομο που εμπνέει σεβασμό.

Αποφύγετε να προχωρήσετε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς αλλά μη διστάσετε να τους το πείτε όταν κάνουν κάτι που είναι απαράδεκτο. Ίσως χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά θα καταλάβουν. Επίσης, αποφύγετε να κατηγορείτε τους φίλους τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι υπεύθυνοι για τις δικές τους ενέργειες. Αν είναι υπερήφανα για το ποια είναι, τα παιδιά θα αισθάνονται ευχάριστα ακριβώς όπως είναι και θα αποδεχθούν τους καλούς τρόπους τους».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved