Πώς να εργαστείς από το σπίτι με τα παιδιά τριγύρω
Πώς μπορείς να συνδυάσεις δουλειά από το σπίτι, δουλειές του σπιτιού και φροντίδα παιδιού;
Εργάζομαι τα τελευταία 18 χρόνια ως δημοσιογράφος. Ξεκίνησα από τα περιοδικά, πέρασα στις ειδήσεις, μετά στο ρεπορτάζ και τέλος συνδύασα τις δύο μεγάλες μου αγάπες. Tη δημοσιογραφία και τη μητρότητα μαζί. Γι' αυτό και βρίσκομαι στο Mothersblog. Τα έχουμε ξαναπεί άλλωστε αυτά.
Το χειρότερο πράγμα που είχε συμβεί στη ζωή μου πριν μας «χτυπήσει την πόρτα» ο κορονοϊός, ήταν ότι είχα μείνει κλεισμένη για 5 μέρες, σε μια αποθήκη με μόνο σκοπό να «ξεσκεπάσω» διακινητές και εμπόρους γυναικών (trafficking) με φόβο για τη ζωή μου. Τότε οι μέρες πέρασαν γρήγορα και κατάφερα να γλιτώσω την τελευταία στιγμή μετά την έφοδο των συνεργατών μου.
Τώρα βρίσκομαι κλεισμένη στο σπίτι, με μια εννιάχρονη (σαφώς καλύτερα... δεν ανησυχώ για τη ζωή μου) και ναι μπορώ να πω ότι η δουλειά από το σπίτι και με το παιδί μου τριγύρω, είναι το ίδιο δύσκολη, όπως τότε που έκανα το ρεπορτάζ. Γεμάτη φόβο για το αύριο και γεμάτη ανησυχίες. Προσπαθώ όμως να το αντιμετωπίσω, όπως και όλοι άλλωστε.
Ενώ κάποιος θα φαντάζεται ότι η δουλειά από το σπίτι είναι μια εύκολη υπόθεση, αφήστε με να σας πω ότι δεν είναι. Τουλάχιστον για εμένα.
Ξυπνάω το πρωί στις 7, να ετοιμάσω όλα εκείνα που πρέπει να ετοιμάσω για να δουλέψει σωστά το site, έτσι ώστε στις 9 που θα ξυπνήσει η κόρη μου να έχω λίγο χρόνο να της φτιάξω πρωινό, να κάνω λίγο χουζούρι μαζί της και έπειτα να αρχίσει και εκείνη το δικό της πρόγραμμα. Γιατί όσο εργάζεται η μαμά από το σπίτι, «εργάζεται» και η Νικόλ.
Διάβασμα βιβλίου, ταμπλετ, χειροτεχνίες και διάφορες κατασκευές, τηλεόραση, μουσική, αγγλικά και μια έκθεση για να κρατήσουμε επαφή με την «Γλώσσα», είναι μερικά από όλα εκείνα που κάνει για να περάσει την ημέρα στο σπίτι της.
Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις 13 μέρες καραντίνας, κατάφερα να ανακαλύψω ιδέες για να κάνω πιο εύκολη τη ζωή άλλων γονιών, μαμάδων αλλά και μπαμπάδων που δουλεύουν από το σπίτι και έχουν μερικά κουτσούβελα να κουμαντάρουν.
Έχεις λοιπόν μωρό, νήπιο ή μεγαλύτερο παιδί στο σπίτι; Να τι μπορείς να κάνεις και πώς μπορείς να συνδυάσεις αυτά τα δύο πράγματα μαζί... χωρίς να χάσεις το μυαλό σου.
Είσαι μαμά και έχεις μωρό στο σπίτι; Να τι μπορείς να κάνεις
- Βάλε στο μάρσιπο το μωρό.
- Κανόνισε τα τηλεφωνήματα που έχεις να κάνεις.
- Γράψε όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν μέσα στην ημέρα ώστε να μην ξεχάσεις τίποτε.
- Έχε ανοιχτό τον υπολογιστή σου και το κινητό σου, ώστε όταν έρθει κάποιο email να το δεις αμέσως.
- Ρύθμισε το πρόγραμμά σου, ανάλογα με το πρόγραμμα του παιδιού σου. Φρόντισε τις ώρες που κοιμάται να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς όταν είναι ξύπνιο. Και φρόντισε να αφήνεις τα λιγότερα σημαντικά πράγματα της δουλειάς, για εκείνες τις ώρες που το ταΐζεις, το θηλάζεις ή το νανουρίζεις για να αφιερώνεις χρόνο και στο μωρό σου.
Είσαι μαμά και έχεις νήπιο στο σπίτι; Να τι μπορείς να κάνεις
- ΟΚ, τα πράγματα εδώ είναι λίιιγο πιο δύσκολα. Τα νήπια είναι υπερκινητικά, όμως αν φτιάξετε ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα, τότε όλα θα πάνε μια χαρά.
- Δώστε χρόνο στην οθόνη. Όσο αυστηροί κι αν είστε τις υπόλοιπες μέρες, χαλαρώστε λίγο το πρόγραμμα του τάμπλετ.
- Φροντίστε να κάνετε πράγματα νωρίς το πρωί που κοιμούνται και αργά το βράδυ, ώστε να έχετε ελεύθερο χρόνο ενδιάμεσα.
- Κανονίστε τις τηλεδιασκέψεις τις ώρες που βάζετε το μικρό σας να πάρει έναν μικρό μεσημεριανό υπνάκο.
- Φτιάξτε ένα πρόγραμμα με παιχνίδια από το βράδυ ώστε να παίξει και λίγο μόνο του αν χρειαστεί.
Πώς θα εργαστείς από το σπίτι έχοντας ένα παιδί που πηγαίνει στο δημοτικό;
- Μα φυσικά όπως και εγώ. Φτιάξτε αργά το βράδυ το πρόγραμμά σας για την επόμενη ημέρα.
- Σημειώστε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι.
- Οργανώστε ηλεκτρονικά playdates με τους φίλους τους. Δεν ξέρετε τι καλά που παίζουν «όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα, επάγγελμα».
- Βάλτε χρόνο να διαβάσουν ένα βιβλίο.
- Βάλτε τους να δουν μια ταινία.
- Δώστε τους υλικά να φτιάξουν μια χειροτεχνία.
- Ζητήστε τους να γράψουν μία έκθεση ή μια μικρή ιστορία.
- Πείτε τους πότε πρέπει να μην σας ενοχλούν και πότε όχι. Είναι μεγάλα παιδιά και μπορούν να σας καταλάβουν.
Δεν ξέρω αν σας βοήθησα, πάντως με εμένα λειτουργεί. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.