Οι μάχες που πρέπει να αφήσεις το παιδί σου να κερδίσει
Οι μάχες που πρέπει να αφήνεις να κερδίζουν τα παιδιά σου
Με κορονοϊό ή χωρίς, το να είσαι γονιός, αποτελεί ένα διαρκές μάθημα. Διαρκώς μαθαίνεις πως μπορείς να μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί, όσα μπορείς να του επιτρέψεις κάνει και τι πρέπει να αποφύγει. Ειδικά στις μάχες που θα δώσεις καθημερινά με το παιδί σου, υπάρχουν κάποιες που μπορείς να το αφήσεις να τις κερδίσει ή καλύτερα πρέπει να τις κερδίσει.
1. Η μάχη για το φαγητό:
Από τους έξι μήνες ζωής του παιδιού ξεκινάει μια μάχη για το φαγητό, με την μπλούζα σου να γεμίζει λεκέδες από τη φρουτόκρεμα, μέχρι τη μέρα που προσπαθείς να πείσεις το παιδί να μην φάει δέκα παγωτά σε μια μέρα. Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic, η ώρα του φαγητού δεν πρέπει να είναι ώρα για μάχη ανάμεσα σε σένα και το παιδί.
Ακόμα κι αν το παιδί θέλει να φάει μόνο κροκέτες κοτόπουλου ή να παίξει ενώ τρώει, η Mayo Clinic προτείνει να μην αγχωθείς υπερβολικά. Άφησε το παιδί να κερδίζει μερικές μάχες στο φαγητό, αντί να συνδέσει στο μυαλό του τηνώρα του φαγητού με το στρες, τον πανικό και τα κλάματα.
Αν μάλιστα δώσεις λίγο χρόνο στο παιδί δίχως πίεση, θα ξεκινήσει μόνο να του να δοκιμάσει τα πάντα από το πιάτο του, κι εσύ θα έχεις χάσει μερικές μάχες αλλά θα έχεις κερδίσει τον πόλεμο. Γενικά, μην παθαίνεις εμμονή με τις ποσότητες, το παιδί θα φάει!
2. Η μάχη για τα ρούχα:
Πριν γίνεις μητέρα, σίγουρα θα είχες απορήσει με τα νήπια που φορούν φανταχτερές φούστες στο σούπερ μάρκετ ή βραχιόλια και θα είχες σκεφτεί «τι σόι μητέρα ήταν αυτή που βάζει ένα παιδάκι τόσο μικτό να ντύνεται τόσο φανταχτερά».
Τα νέα τα έμαθες με το που έγινες μητέρα και τα παιδιά σου ανέπτυξαν πλήρη άποψη για το τι θέλουν να φορέσουν κάθε πρωί.
Προτού αποφασίσεις να βάλεις στολή στα παιδιά αλά παλαιά, σκέψου τη μάχη με τα ρούχα διαφορετικά: Τι είναι προτιμότερο; Να δείχνει το παιδί ντυμένο ωραία με επιλογές δικές σου ή να διεκδικήσει σιγά – σιγά ένα κομμάτι της αυτονομίας του;
3. Η μάχη για τους φίλους των παιδιών
Ένα μεγάλο άγχος των γονιών έχει να κάνει με τους φίλους που επιλέγουν τα παιδιά τους. Το να αφήσεις ένα παιδί να επιλέξεις τους φίλους του, είναι αρκετά δύσκολο καθώς Α) μπορεί να επιλέξεις τους λάθος φίλους Β) μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τους φίλους Γ) ό,τι κι αν πεις, τα παιδιά θα πιστέψουν τους φίλους τους.
Το να μαλώνεις με το παιδί σου για τους φίλους του ή το να το αναγκάζεις να παίζει ή να κάνει παρέα με παιδιά που εσύ επιθυμείς, θα το σπρώξει μακριά σου. Αντίθετα, μπορείς να φέρνεις ακόμα και τους φίλους που δεν σου αρέσουν σπίτι, να έχεις το παιδί από κοντά αλλά και να μιλάς στα παιδιά σου για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν τα άτομα που θα κάνει παρέα, ώστε να επιλέξει σωστά. Η εποχή μας με τον covid 19 είναι άλλωστε ιδανική για social distancing, οπότε κάνε την χάρη στο παιδί και μην το πνίγεις στις βιντεοκλήσεις με φίλους.
4. Η μάχη για τα χόμπι!
Το όνειρό σου μπορεί να ήταν να αποκτήσεις μια κόρη μπαλαρίνα κι ένα γιο κολυμβητή. Είναι στα γονίδια των γονιών, να επιθυμούν τα παιδιά τους, να τους μοιάσουν και να αγαπούν τα πράγματα που εμείς αγαπάμε. Κάποιες φορές όμως, οι γονείς το παρακάνουν και σπρώχνουν με το ζόρι τα παιδιά τους σε χόμπι που τα ίδια δεν επιθυμούν.
Άφησε το παιδί να ακολουθήσει τη δραστηριότητα που επιθυμεί και να αναπτύξει τα ταλέντα που θέλει! Κάνε και τη δική σου πρόταση κι άφησε το παιδί να επιλέξει! Μέσα στο σπίτι ειδικά, τόσες ώρες κλεισμένα, τα παιδιά, είναι πιο εύκολο να βρουν την κλίση τους ή απλά να ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. Άφησε τα παιδιά απλά να βαρεθούν, το έχουν ανάγκη όσο κι εσύ.