Πέντε συμβουλες για μία υγιή και ευτυχισμένη οικογένεια
Τι πρέπει ένας γονιός να έχει πάντα στο μυαλό του;
Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο. Ο ρόλος της μητέρας και του πατέρα είναι ο πιο δύσκολος στη ζωή μίας γυναίκας κι ενός άντρα αντίστοιχα και απαιτεί σκληρή και συνεχή δουλειά.
Εάν έπρεπε να ορίσουμε τι σημαίνει καλός γονιός, θα λέγαμε ότι είναι αυτός που συμπεριφέρεται και παίρνει αποφάσεις καθημερινά για το καλό των παιδιών και της οικογένειάς του.
Τέλειος γονιός δεν υπάρχει. Όλοι έχουμε ατέλειες, σημασία έχει όμως να βελτιωνόμαστε καθημερινά, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να ακούμε, να παρατηρούμε και όλα αυτά με στόχο να γίνουμε σωστά πρότυπα για τα παιδιά μας.
Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε λοιπόν;
Είμαστε γονείς, είμαστε πρότυπα
Τα παιδιά από πολύ μικρά απορροφούν ό,τι βλέπουν και ακούνε γύρω τους σαν σφουγγάρι και μιμούνται συμπεριφορές. Δεν αρκεί να πούμε στο παιδί μας τι θέλουμε να κάνει, πρέπει και να του το δείξουμε, κάνοντάς το πρώτα εμείς οι ίδιοι.
Ας γίνουμε λοιπόν πρώτα εμείς οι άνθρωποι που θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν μεγαλώνοντας. Δείχνοντας σεβασμό και καλή συμπεριφορά στο παιδί, θα μάθει και το ίδιο να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.
Δείχνουμε την αγάπη μας έμπρακτα
Κανένα παιδί δεν έγινε κακομαθημένο από την πολλή αγάπη. Τα παιδιά νιώθουν και μαθαίνουν την αγάπη από τη συμπεριφορά μας. Το να είμαστε εκεί για ό,τι χρειαστούν, το να θέλουμε να περνάμε χρόνο μαζί τους, να τα σεβόμαστε, να τα ακούμε, να τα καταλαβαίνουμε και να τα συμβουλεύουμε, είναι όλα αυτά που θα δείξουν στο μικρό μας τι σημαίνει αγαπάω και νοιάζομαι.
Στοχεύουμε στις όμορφες εμπειρίες
Όμορφη εμπειρία είναι μία οικογενειακή βόλτα στην εξοχή, μία εκδρομή, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με όλα τα μέλη της οικογένειας, τραγούδια, χορός. Αυτά τα απλά πράγματα είναι που θα εφοδιάσουν τα παιδιά με όμορφες αναμνήσεις οι οποίς ασυναίσθητα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους μεγαλώνοντας.
Η συζήτηση γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας
Η συζήτηση θα πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της σχέσης μας με τα παιδιά αλλά και της σχέση μεταξύ των δύο γονέων. Με τον διάλογο τα παιδιά αισθάνονται ότι μπορούν να εκφράσουν ό,τι τα απασχολεί, εξωτερικεύουν σκέψεις και συναισθήματα, μαθαίνουν να ακούνε και τέλος, να βρίσκουν και τα ίδια λύσεις για τα προβλήματά τους.
Δίνουμε σημασία και στις δικές μας ανάγκες
Σαφώς ο ερχομός ενός παιδιού σημαίνει ότι πλέον αυτό θα είναι προτεραιότητα, ένας γονιός όμως δεν πρέπει να παύει να δίνει σημασία και στις δικές του ανάγκες. Όσο καλύτερα νιώθει μία μητέρα ή ένας πατέρας με τον εαυτό του, τόσο καλύτερος θα είναι και σαν γονιός.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ευτυχισμένοι γονείς, σημαίνει ευτυχισμένα παιδιά, συνεπώς ευτυχισμένη οικογένεια.
Πηγή: parentingforbrain.com