Οι οικογενειακοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά
Κανόνες που έχουν ανάγκη.
Τα παιδιά χρειάζονται κανόνες για να αισθάνονται ασφαλείς. Πρέπει ωστόσο να είναι σαφείς και να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις.
Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, υπάρχουν πέντε τύποι κανόνων που χρειάζονται όλα τα παιδιά.
Κανόνες που προωθούν την ασφάλεια
Οι συγκεκριμένοι κανόνες αφορούν τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική ασφάλεια. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, είναι ελεύθερα να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στην αναζήτηση των ταλέντων τους και την εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους.
Κανόνες που προωθούν την ηθική
Δημιουργήστε κανόνες που ενσταλάζουν αξίες και ήθη στα παιδιά σας. Αυτοί οι τύποι κανόνων μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
« Να ζητάτε συγγνώμη όταν φταίτε»
«Να μη πληγώνετε τους άλλους»
« Να λέτε την αλήθεια»
«Αντιμετωπίστε τους άλλους δίκαια»
Είναι σημαντικό να μοντελοποιήσετε αυτούς τους κανόνες Τα παιδιά θα μάθουν περισσότερα από όσα εσείς κάνετε, παρά από αυτά που λέτε.
Κανόνες που αναπτύσσουν υγιείς συνήθειες
Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν μια καθημερινή ρουτίνα. Είναι λοιπόν σημαντικό να δημιουργήστε κανόνες που ενθαρρύνουν το παιδί σας να αναπτύξει καθημερινές συνήθειες. Για παράδειγμα:
«Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά το πρωινό»
«Βάλτε τα βρώμικα ρούχα σας στον κάδο με τα άπλυτα»
Όταν τα παιδιά γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, δεν υπάρχουν φωνές, γκρίνιες και ένταση για καθημερινά πράγματα.
Κανόνες που προωθούν τις κοινωνικές δεξιότητες
Τα παιδιά χρειάζονται επίσης κανόνες που τους διδάσκουν κοινωνικές δεξιότητες. Αυτοί περιλαμβάνουν τον τρόπο συμπεριφοράς με τα μέλη της οικογένειας καθώς και με τους συνομηλίκους τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται κανόνες σχετικά με το χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο ή παίζουν στο κινητό.
Κανόνες που τα προετοιμάζουν για τον πραγματικό κόσμο
Τα παιδιά χρειάζονται επίσης κανόνες που θα τα βοηθήσουν να προετοιμαστούν για να γίνουν ενήλικες. Οι ακριβείς κανόνες και η βοήθεια που θα χρειαστεί το παιδί σας να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία του.Μερικά παιδιά συμπεριφέρονται υπεύθυνα από μικρή ηλικία ενώ άλλα χρειάζονται ενθάρρυνση και στήριξη.
Για παράδειγμα, ο καθορισμός κανόνων σχετικά με τις δουλειές που μπορούν να κάνουν στο σπίτι και η διαχείριση των χρημάτων τους , τα βοηθά να αναλαμβάνουν ευθύνες. Αναθέστε τους λοιπόν δουλειές και ανταμείψτε τα δίνοντάς τους χαρτζιλίκι. Διδάξτε τους για τα χρήματα, ώστε να μάθουν πώς να εξοικονομούν και να τα ξοδεύουν με σύνεση, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι όταν ως ενήλικες θα κληθούν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.
Πηγή: verywellfamily.com