Πέντε τρόποι να διδάξετε στα παιδιά την έννοια της καλοσύνης
Για όσους δεν το γνωρίζουν σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης
«Είδες τι φοράει;», «Δεν νομίζεις ότι είναι παχουλός;», «Γιατί να θέλει κανείς να είναι φίλος μαζί της;», « Είναι τόσο άσχημος».
Σχόλια όπως αυτά - ή χειρότερα - δεν είναι ασυνήθιστα μεταξύ των παιδιών ή ακόμη και των ενηλίκων. Ζούμε τώρα σε μια εποχή όπου οι φωτογραφίες και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο μπορούν να συγκεντρώσουν άμεσα ανώνυμα σχόλια από γνωστούς και αγνώστους.
Τα παιδιά είναι εγωκεντρικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πάντα σε θέση να μπουν στα παπούτσια του άλλου ή να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να σκεφτούν πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος άλλος. Γι΄αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι γονείς να διδάσκουν στα παιδιά να συμπεριφέρονται με καλοσύνη στους άλλους.
Απλοί τρόποι για να μάθουν τα παιδιά να είναι καλά και ευγενικά με τους άλλους:
Να προσπαθούν να μπουν στη θέση του άλλου
Ζητήστε από το παιδί σας να προσπαθήσει να σκεφτεί πριν πει κάτι για κάποιον πώς θα αισθανόταν εάν του έλεγαν το ίδιο πράγμα. Πώς θα ένιωθε αν το κορόιδευαν για την εμφάνισή του, τον τρόπο που ντύνεται, τον τρόπο που μιλάει. Η διδασκαλία της ενσυναίσθησης είναι ένα βασικό μέρος της διδασκαλίας της καλοσύνης στα παιδιά.
Εάν δεν μπορούν να πουν κάτι ωραίο να αποφεύγουν τα σχόλια
Ένα μάθημα σχετικά με την καλοσύνη που μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας είναι « μη λες τίποτα αν δεν έχεις κάτι ωραίο να πεις για τον άλλον». Διδάξτε το να συνηθίσει να λέει μόνο θετικά πράγματα και να συγκρατεί τη γλώσσα του όταν έχει αρνητική γνώμη για κάτι.
Να δώσετε εσείς το παράδειγμα
Είναι επίσης καλή ιδέα να συνηθίσετε τα παιδιά να είναι φιλικά και να βρίσκουν κάτι ωραίο να πουν σε κάποιον. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η δική σας κοινωνική συμπεριφορά, αν μιλάτε ευγενικά στις καθημερινές συναναστροφές σας. Να έχετε εν ολίγοις τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε στο παιδί σας.
Μην τα κακομαθαίνετε
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν ότι επιθυμούν. Απεναντίας, πρέπει να αισθάνονται ευγνώμονες για όσα έχουν και να μη διστάζουν να τα μοιραστούν.
Να είστε ευγενικοί με παιδί σας
Ακόμα και όταν είστε κουρασμένοι και απογοητευμένοι - ειδικά όταν είστε κουρασμένοι και απογοητευμένοι - προσπαθήστε να μιλάτε με ευγενικό τρόπο στο παιδί σας. Και μην ξεχνάτε να ζητάτε συγγνώμη όταν παραφέρεστε.
Πηγή: verywellfamily.com