Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις από όλη την Ελλάδα
Γνωστά και άγνωστα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας.
Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές και τα έθιμα εορτασμού ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Ποια είναι μερικά από τα γνωστά και άγνωστα χριστουγεννιάτικα έθιμα στη χώρα μας;
Το στόλισμα του καραβιού
Ο στολισμός του έλατου είναι ένα έθιμο φερμένο από το εξωτερικό, τα παλιά χρόνια όμως στην Ελλάδα αντί για το δέντρο, στόλιζαν καράβι. Το καράβι συμβολίζει την καινούρια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή μετά τη γέννηση του Χριστού και παράλληλα την αγάπη των παιδιών για τη θάλασσα.
Το στεφάνι
Πολλοί είναι αυτοί που την περίοδο των γιορτών κοσμούν στην πόρτα τους ένα στεφάνι από έλατο διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Παλαιότερα, έξω από τις πόρτες τοποθετούσαν πλεξούδες από σκόρδα οι οποίες πάνω τους είχαν καρφωμένες γαρυφαλλάκια. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο τα στεφάνια όσο και τα σκόρδα, θεωρούνται ότι φέρνουν τύχη στους κατοίκους και ότι διώχνουν την γλωσσοφαγιά.
Πηγή φωτογραφίας: Instagram @milkanekotama
"Χριστόκλουρα"
Το συγκεκριμένο έθιμο το συναντάμε στη Θράκη. Η Χριστοκλούρα είναι μία μεγάλη στρογγυλή κουλούρα με διάφορα σχέδια, η οποία τρώγεται με μέλι, ανήμερα της γέννησης του Ιησού.
Χριστόξυλο
Στη Μακεδονία, από την γιορτή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, ο νοικοκύρης του σπιτιού διαλέγει από το χωράφι του ένα γερό κλαδί ελιάς ή πεύκου και τα βάζει στο τζάκι του να καίγεται για δώδεκα ημέρα, από τη γιορτή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα. Σύμφωνα με την παράδοση, το κάψιμο του Χριστόξυλου βοηθά τον Χριστό να ζεσταίνεται στη φάτνη του.
Χριστόψωμο
Το Χριστόψωμο φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, την τιμητική του όμως έχει στην Κρήτη. Εκεί η παρασκευή του θεωρείται ολόκληρη ιεροτελεστία και χρησιμοποιούνται τα καλύτερα υλικά. Το χριστόψωμο συνήθως το κόβει ο σπιτονοικοκύρης του σπιτιού και το μοιράζει σε όσους κάθονται στο γιορτινό τραπέζι.