Επικοινωνώντας με τα παιδιά
Με το πέρασμα των χρόνων θα μάθετε ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε με τα παιδιά σας θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούν και αυτά μαζί σας.
Θα παρατηρήσετε ότι συχνά θα σας μιλούν με τον ίδιο τόνο που τους μιλάτε και εσείς. Με πιο απλά λόγια; Θα πάρετε αυτό που θα δώσετε.
Αυτό είναι σημαντικό να το θυμάστε πάντα για να μάθουν τα παιδιά σας ότι σε μια σχέση δεμένων και αγαπημένων ανθρώπων η επικοινωνία χαρακτηρίζεται από σεβασμό και ευγένεια.
Όπως αναφέρει και Rebecca Eanes στο βιβλίο της "Θετικοί γονείς-Ευτυχισμένα παιδιά" από τις εκδόσεις Πεδίο, η θετική επικοινωνία αποτελεί έναν από τους πιο πρακτικούς τρόπους για να χτίσουν οι γονείς με τα παιδιά τους μια υγιής σχέση. Επικοινωνία δεν είναι μόνο οι λέξεις που λέει κανείς, αλλά και ο τρόπος που τις λέει, το τόνος της φωνής, τα μη λεκτικά σήματα και η γενικότερη συμπεριφορά.
Όταν για παράδειγμα κοιτάζετε στα μάτια τον σύντροφό σας και του δίνετε την αμέριστη προσοχή σας, του δείχνετε ότι τον θεωρείτε σημαντικό ακόμα κι όταν αυτό δεν το εκφράζετε με λέξεις. Όταν αγνοείται το παιδί σας καταφεύγοντας στη σιωπή, του μεταφέρετε ένα δυσάρεστο μήνυμα: "Αυτή τη στιγμή δεν αξίζεις την προσοχή και τη στοργή μου". Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε όχι μόνο τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα αλλά όλους τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε με το παιδί.
Κρατήστε στο μυαλό σας αυτό που ήδη γνωρίζετε ότι ισχύει, ότι δηλαδή τη μέθοδο επικοινωνίας που συνήθως χρησιμοποιούμε στη ζωή μας την έχουμε μάθει στην παιδική μας ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε αλληλεπίδραση με το παιδί σας του μαθαίνετε πώς να επικοινωνεί. Μπορείτε να το βοηθήσετε να κάνει μια καλή αρχή στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων διδάσκοντάς του από νωρίς θετικές δεξιότητες επικοινωνίας.