Σημάδια που δείχνουν ότι είστε υπερπροστατευτικοί γονείς

Πώς οι υπερπροστατευτικοί γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους.

Δεν αφήνετε το παιδί σας να κάνει βήμα αν δεν είστε ακριβώς δίπλα του; Το κρατάτε όταν κάνει κούνια ( ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται), ή το ακολουθείτε όλη την ώρα; Προφανώς ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που φοβούνται υπερβολικά για το παιδί τους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr. Magdalena Battles το να ανησυχεί ο γονιός για την ασφάλεια του παιδιού του είναι απόλυτα φυσιολογικό. Απλά θα πρέπει να μάθει να ελέγχει τους φόβους του και να διδάσκει στο παιδί ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς να προφυλαχθεί από αυτούς.

«Αν είστε πάντα πίσω από τα παιδιά σας, έτοιμοι να τα προστατεύεστε, τότε δεν μάθουν ποτέ να το κάνουν μόνα τους για τον εαυτό τους», τονίζει η Dr. Magdalena Battles.

Αν έχετε αμφιβολία ότι είστε υπερπροστατευτικοί γονείς δείτε αν κάνετε τα ακόλουθα:

  • Επιλέγετε τους φίλους του παιδιού σας ή τους κατευθύνετε σε φιλίες με συγκεκριμένα παιδιά.
  • Δεν τους επιτρέπετε να κάνουν δραστηριότητες μόνα τους ακόμα κι αν είναι λίγα μέτρα έξω από το σπίτι.
  • Παρακολουθείτε συνεχώς το παιδί σας.
  • Τους εμποδίζετε να κάνουν απλά λάθη ( που δεν τα θέτουν εννοείται σε κίνδυνο) από τα οποία θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι έκαναν λάθος επιλογή
  • Δεν τους επιτρέπετε να πάνε στο σπίτι φίλων τους χωρίς εσάς.
  • Λαμβάνετε αποφάσεις που τους αφορούν.
  • Δεν τους επιτρέπετε να έχουν μυστικά.

Τρόποι διαχείρισης

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς τείνουν να είναι αυταρχικοί γονείς. Γι΄αυτό ξεκινήστε επιτρέποντας δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου: αφήστε τα παιδά να τρέχουν μόνα τους σε ένα πάρκο ή να κάνουν τσουλήθρα. Θα πέσουν, θα αποκτήσουν μώλωπες, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης τους.

Για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση πρέπει να γνωρίσει τον εαυτό του και τις ικανότητές του. Αυτό προϋποθέτει ότι δοκιμάζει τις δυνάμεις του και αποκτά βιώματα. Ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί να τολμά και να προσπαθεί. Είναι ο μόνος τρόπος να μάθει και να συνεχίσει την ενήλικη ζωή του χωρίς να στηρίζεται σε δεκανίκια .

Πηγή:lifehack.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved