Πώς θα κάνετε διασκεδαστικό το Πάσχα για τα παιδιά σας
«Τα παιδιά μου βαριούνται και δεν θέλουν να κάνουμε τίποτα το Πάσχα, ούτε και να πάμε πουθενά!» ακούω από αρκετούς γονείς. Και εκεί αναρωτιέμαι τι έχουν κάνει αυτοί οι γονείς για τα παιδιά τους. Τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον ή είναι και οι ίδιοι τόσο βαρετοί;
Για παράδειγμα, θα αναφερθώ σε συγγενικό μου πρόσωπο που «βαριούνται» να ψήσουν το παραδοσιακό αρνί – όχι γιατί δεν έχουν …χώρο αλλά γιατί ο καθένας τους μένει καθηλωμένος στην δική του …τεμπελιά αλλά και σε βιώματα που έχει τοποθετήσει αρνητικά στο μυαλό του, χωρίς βέβαια τα βιώματα αυτά και οι εμπειρίες του να είναι αρνητικές! Αποτέλεσμα, να έχουν περάσει και στα παιδιά τους ότι το Πάσχα δεν είναι τίποτα και ότι δεν χρειάζεται να τηρηθούν οι παραδόσεις…
Τα παιδιά συνήθως «πληρώνουν» αυτά που κουβαλούν οι δικοί τους γονείς και πολλές φορές διαστρεβλωμένα, όπως στην παραπάνω περίπτωση που γνωρίζω προσωπικά.
Για να είναι πιο διασκεδαστικό όχι μόνο το Πάσχα αλλά και γενικότερα οι γιορτές, οι διακοπές κλπ, χρειάζεται οι γονείς να δώσουν κίνητρα στα παιδιά τους αλλά και να έχουν θέσει και όρια από τη μικρή ηλικία. Αν για παράδειγμα ρωτούν το 5χρονο πως θέλει να περάσουν το Πάσχα, με ποιους και τι θα …φάνε, καταλαβαίνουμε πως η ανωριμότητα των γονιών μετατρέπεται σε δύναμη και κατάχρηση εξουσίας στο παιδικό μυαλό που αργότερα βέβαια «τους χορεύει στο ταψί!» και δυστυχώς εκείνοι δεν το αντιλαμβάνονται καν!
Μοναδικοί τρόποι για να γιορτάσετε το Πάσχα
Για να γίνει πιο διασκεδαστικό το Πάσχα λοιπόν, χρειάζεται να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας, να κάνετε πράγματα μαζί τους, να αυτοσχεδιάσετε, να παίξετε, να δημιουργήσετε, να «είστε εκεί»! Ναι, να ασχοληθείτε! Αν προκειμένου να έχετε την ησυχία σας η «ηλεκτρονική νταντά», όπως συνηθίζω να λέω τα παιχνίδια μέσω υπολογιστή, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Και όταν το παιδί έχει εξαρτηθεί πλέον από τα βιντεοπαιχνίδια, είναι δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση!
Αναρωτηθείτε λοιπόν, πώς μπορείτε να «ξυπνήσετε» τα παιδιά σας και τι κίνητρα μπορείτε να τους δώσετε. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, φτάνει να μπείτε στη διαδικασία να τους ανακαλύψετε. Και γι αυτό ακριβώς δεν θα σας δώσω παραδείγματα αυτή τη φορά. Θέλω να χρησιμοποιήσετε το δικό σας μυαλό και να βρείτε εναλλακτικές που θα φέρουν την οικογένεια πιο κοντά και πιο ενωμένη…
Σκεφτείτε πως εσείς είστε αυτοί που τα έχετε μάθει να αντιδρούν με συγκεκριμένους τρόπους. Γίνετε παραδείγματα λοιπόν προς μίμηση και όχι προς αποφυγή!
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας