Αδελφικές διαμάχες: Πώς να τις διαχειριστείτε
- Γιατί τσακώνονται τα αδέρφια
- Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς
Η αδελφική σχέση είναι ιδιαίτερη, δυνατή, αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι από το σπίτι λείπουν οι τσακωμοί. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, αυτοί είναι πολύ συχνοί. Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;
Γιατί τσακώνονται τα αδέλφια;
Το μικρότερο παιδί ξέρει ότι το αδελφάκι του, όντας μεγαλύτερο, είναι πιο ανεξάρτητο και έχει κάποια παραπάνω "προνόμοια", τα οποία θα ήθελε να έχει και το ίδιο. Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο παιδί, δεν θέλει ό,τι κάνει να το αντιγράφει το μικρότερο, ούτε να παίζει όλη την ώρα μαζί του. Το αποτέλεσμα; Πειράγματα, λογομαχίες, σπρωξίματα. Το σπίτι μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Η αλήθεια είναι ότι κάποια αδέρφια, τσακώνονται για μία ζωή, όσα χρόνια και αν περάσουν. Σε κάθε περίπτωση, εσείς ως γονείς ωφείλετε να διδάξετε στα παιδιά τη σημασία του να σέβεται και να εκτιμάει το ένα το άλλο και να λύνουν τις όποιες διαφορές τους ήρεμα και συζητώντας.
Αδελφικές διαμάχες: Πώς να τις διαχειριστείτε
Μην ενθαρρύνετε τον ανταγωνισμό
Αποφύγετε συγκρίσεις και επαινέστε το κάθε παιδί για τα δικά του ξεχωριστά επιτεύγματα και ταλέντα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε ανταγωνισμούς και τα παιδιά θα μάθουν να αγαπούν τη διαφορετικότητά τους.
Αντιμετωπίστε το κάθε παιδί σαν ξεχωριστή προσωπικότητα
Πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα, ό,τι κάνουν για το ένα παιδί, να το κάνουν και για το άλλο, προκειμένου να κρατηθεί ισορροπία. Γιατί είναι παγίδα αυτό; Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα, ανάγκες και προτιμήσεις. Αντί λοιπόν να γράψετε και τα δύο παιδιά για παράδειγμα, στην ίδια δραστηριότητα για να μην ζηλεύει το ένα το άλλο, ρωτήστε τα τι είναι αυτό που θέλει να κάνει το κάθε ένα. Αντίστοιχα, το ότι διαβάζετε ένα παραμύθι στο ένα παιδί, δε σημαίνει ότι "πρέπει" να διαβάσετε και στο άλλο. Μπορεί το μεγαλύτερο παιδί να είναι σε θέση να διαβάσει ο παραμύθι και μόνο του ή και να το προτιμά.
Μην ενθαρρύνετε το "κάρφωμα"
Εάν το ένα παιδί σας σας πει ότι ο αδεφός ή η αδερφή το ριχνει τα βιβλία από το ράφι της βιβλιοθήκης ή ότι δεν κάνει τα μαθήματά του πείτε του ότι δεν θέλετε να ακούσετε από αυτό τι κάνει το αδερφάκι του. Αντίθετα, εάν θέλει να σας μιλήσει για το τι κάνει το ίδιο, τότε είστε πρόθυμοι να το ακούσετε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ενθαρρύνετε συμπεριφορές "καρφώματος" και τα παιδιά θα καταλάβουν ότι δεν έχουν κάτι να κερδίσουν κατηγορόντας το ένα το άλλο.
Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Chayene Rafaela
Αφήστε τα παιδιά να προσπαθήσουν να λύσουν μόνα του τις διαφωνίες τους
Εάν φυσικά δεν είναι κα΄τι πολύ σοβαρό, δοκιμάστε να αφήσετε τα παιδιά να λύσουν μόνα τους τις μικροδιαφωνίες τους και να δώσουν λύση στα προβλήματά τους. Αυτό βέβεια δεν θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και ιδιαίτερα στην αρχή καλό είνια να βρισκεστε κάπου κοντά σε περίπτωση που ξεφύγουν τα πράγματα. Εάν σε κάποια περίπτωση δεν τα καταφέρετε, μιλήστε και στα δύο παιδιά ταυτόχρονα, με ήρεμη φωνή και προσπαθήστε να περιγράψετε τα συναισθήματά τους για να μπορέσει πιο εύκολα το ένα παιδί να μπει στη θέση του άλλου.
Δώστε στο κάθε παιδί το χώρο του
Για να αποφύγετε τσακωμούς και επικούς καυγάδες, δοκιμάστε να δώσετε στο κάθε παιδί τον χώρο του. Για παράδειγμα, πείτε στο κάθε παιδί να φυλάει τα παιχνίδια του σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή κουτί και ότι όταν κάποιος θέλει να πάρει κάτι από τα πράγματα του άλλου, πρώτα πρέπει να ζητήσει την άδεια.
Διασκεδάστε σαν οικογένεια
Μέσα από τις οικογενειακές δραστηριότητες, τα παιδιά δένονται και αντιλαμβάνονται ότι μπορείτε να περάσετε ευχάριστά κάνοντας πράγματα και όλοι μαζί.
Δώστε το καλό παράδειγμα
Μην περιμένετε τα παιδιά να λύσουν με ηρεμία τις διαφωνίες τους, εάν οι γονείς χτυπάνε πόρτες, φωνάζουν και τσακώνονται κάθε φορά που θυμώνουν με κάτι. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά απορροφούν ότι βλέπουν και ακούνε γύρω τους σαν σφουγγάρι και ότι μιμούνται συμπεριφορές, πρώτα από όλα των γονιών τους.
Πηγή: babycenter.com