Κορονοϊός: Πόσες ημέρες άδεια δικαιούται ο γονιός όταν το παιδί του νοσεί;

  • Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονιών στον ιδιωτικό τομέα
  • Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονιών στον δημόσιο τομέα

 

 

Μεγάλος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοιού στα σχολεία αναγκάζοντας πολλούς γονείς να απέχουν από την εργασία τους.

Ειδικότερα την εβδομάδα 1- 16/1/2022 το σύνολο ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 36.300, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ένα στα τέσσερα είναι μαθητής.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αντικειμενικό πρόβλημα που έχει προκύψει από τη νόσηση παιδιών των οποίων οι γονείς εργάζονται, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε τροπολογία για την χορήγηση ειδικής άδειας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ' Γυμνασίου, καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

Ειδικότερα , σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό, μπορούν να είτε να παρέχουν την εργασία τους μέσω τηλεργασίας είτε να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας διάρκειας 5 ημέρων.

Όπως προβλέπεται, οι 4 ημέρες είναι ειδική άδεια και η 5η από την κανονική άδεια του εργαζόμενου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ειδικής άδειας, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους το οποίο κατά τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από το Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( e-ΕΦΚΑ).

Η άδεια χορηγείται σε έναν από τους δύο γονείς που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής μετά την πραγματοποίηση rapid test ( δεν χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση).

Αν ένας εκ των γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονιός δεν δικαιούται να κάνει χρήση άδειας, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υγείας. Εφόσον ένας εκ των γονέων είναι εκπαιδευτικός, άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν απασχολείται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζόμενους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας ασθενείας, λόγω νόσησης από COVID. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας, την τυχόν παράτασή της, κλπ.

Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15/4/2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία για τον ιδιωτικό τομέα ΕΔΩ.

Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στον δημόσιο τομέα

Πενθήμερη άδεια δικαιούνται και εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα των οποίων τα παιδιά νοσούν από κορονοϊό. Οι τρεις ημέρες απουσίας καταγράφονται από υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία και οι υπόλοιπες δύο ημέρες αποτελούν κανονική άδεια. Αν το παιδί συνεχίζει να νοσεί, δεν επιτρέπεται η εκ νέου χορήγηση άδειας αλλά υπάρχει η δυνατότητα να εργαστεί εξ αποστάσεως ή με μειωμένο ωράριο έως 25% χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών καθώς αυτές οι ώρες θα αναπληρωθούν με υπερωρίες.

Του μέτρου του μειωμένου ωραρίου εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί.

Εφόσον ένας εκ των γονέων, των οποίων το τέκνο νοσεί με κορονοϊό, εργάζεται σε Φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως αν ο άλλος γονέας απασχολείται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15/4/2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία για τον δημόσιο τομέα ΕΔΩ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved