Τι μας διδάσκουν τα παιδιά για τη ζωή
- Τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τα παιδιά.
- Τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι των γονιών.
Όταν γινόμαστε γονείς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε δίπλα στα παιδιά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα, απλά να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι.
Αυτή είναι και η συμβουλή της Ashley Soderlund Ph.D. παιδοψυχολόγου η οποία όταν διάβασε ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοί μας συνειδητοποίησε πόσο αλήθεια είναι.
«Αποκτώντας τον γιο μου, πάντα αναρωτιόμουν πώς τον μεγαλώνω κι αν τον διδάσκω σωστά, παράλληλα όμως κατάλαβα ότι μεγαλώνω και εγώ μαζί του και εξελίσσομαι - ως μητέρα και ως άνθρωπος.
Φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν την ικανότητα να βρίσκουν τα αδύνατα σημεία μας…
Απλώς σκεφτείτε την τελευταία φορά που το παιδί σας δοκίμασε την υπομονή σας. Πώς αντιδράσατε;
Στόχος δεν είναι να δείτε αν χειριστήκατε την κατάσταση τέλεια αλλά αν σας προβλημάτισε ή αν μάθατε κάτι από αυτή.
Γιατί τα παιδιά με τη συμπεριφορά τους μπορούν να μας διδάξουν πολλά πράγματα:
Να ρίξουμε τους ρυθμούς
Τι χαρά είναι να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Ο γιος μου με έχει σταματήσει στο δρόμο προκειμένου να μυρίσουμε μερικά λουλούδια ενώ ενθουσιάζεται τόσο πολύ όταν μπορεί να διακρίνει από μακριά το ουράνιο τόξο. Ως ενήλικες, έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον κόσμο ξανά για δεύτερη φορά, αρκεί να μειώσουμε ταχύτητα και να δώσουμε προσοχή σε όλα τα μικρά και καθημερινά πράγματα.
Να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας
Τα παιδιά μας γνωρίζουν τόσο καλά, ξέρουν ακριβώς ποια κουμπιά να πατήσουν και πότε να τα πατήσουν.Έχω μάθει να συγκρατούμαι, να απομακρύνομαι, να αφήνω την απογοήτευσή μου να εκδηλωθεί με άλλους τρόπους. Πάνω απ' όλα έχω μάθει να τον κοιτάζω, να τον κοιτάζω πραγματικά όταν φωνάζει ή όταν είναι εκτός εαυτού.
Γιατί πίσω από όλη τη φασαρία, βλέπω την πληγή και τη θλίψη του. Είτε έχει δίκιο είτε όχι, κατανοώ πλέον το πώς νιώθει εκείνες τις στιγμές.
Όταν τον κοιτάζω πραγματικά με ενσυναίσθηση, 9 στις 10 φορές ο θυμός του εκτονώνεται. Και τότε μπορούμε να μιλήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε.»
«Γι΄αυτό απαλλαγείτε από το #momguilt και αντ' αυτού αφήστε τον εαυτό σας να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει», συμβουλεύει όλες τις μητέρες η Ashley Soderlund Ph.D.