5 βήματα για μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή
- Ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια
- Find your balance, mommy - Φρόντισε τον εαυτό σου -
- Μην παραμελείς τη σχέση με τον σύντροφό σου
- Η ζωή έχει και εύκολες και πιο δύσκολες στιγμές
- Αποδοχή της οικογενειακής ζωής
Η ισορροπημένη οικογενειακή ζωή είναι το όνειρο της οικογένειας. Το βλέπουμε σε ταινίες, μιλάμε γι αυτό, το αναζητάμε… Ας δούμε κάποιες συμβουλές που πιθανά αν τις ακολουθήσουμε μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά στην οικογενειακή ισορροπία…
1. Ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια
Τι πιο όμορφο από τις οικογενειακές στιγμές που είναι όλα τα μέλη μαζεμένα και κάνουν από κοινού διάφορα πράγματα; Θυμάστε δικές σας ανάλογες στιγμές; αν ναι, νιώθετε μια γλυκιά νοσταλγία; Αυτή τη νοσταλγία θα νιώθουν και τα μικρά σας ως ενήλικες όταν θα σας φέρνουν στο μυαλό, μεταλαμπαδεύοντας τις δικές σας ιδιαίτερες στιγμές στα δικά τους παιδιά. Γι αυτό, φροντίστε να κάνετε πράγματα που χαίρεστε μικροί και μεγάλοι, πχ. παίξτε ομαδικά παιχνίδια, μαγειρέψτε μαζί, φάτε μαζί το μεσημέρι τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον, πάρτε πρωινό όλοι μαζί, κάντε εκδρομές, διαβάστε βιβλία, συζητήστε, ανταλλάξτε απόψεις, γελάστε, τραγουδήστε, μιλήστε ακόμα και για σοβαρά θέματα-ανάλογα βέβαια την ηλικία των παιδιών σας, χτίστε την ψυχική επαφή , δεθείτε συναισθηματικά… γενικότερα να έχετε στο μυαλό ότι απλά χρειάζεται να «είστε εκεί» σε ότι και αν κάνετε…
Photo by John-Mark Smith on Unsplash
2. Find your balance, mommy - Φρόντισε τον εαυτό σου
Φροντίδα εαυτού, πόσο συχνά μιλάμε για αυτήν αλλά και πόσο συχνά παραμελούμε τον εαυτό μας! Η φροντίδα εαυτού συνδέεται με την ψυχική αλλά και σωματική φροντίδα που θα μου φέρουν την κατάλληλη ψυχική-σωματική αλλά και πνευματική ισορροπία για να μπορώ στη συνέχεια να λειτουργήσω πιο ισορροπημένα και στην οικογένειά μου… Φροντίζω λοιπόν να βρω λίγο χρόνο για εμένα, να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου εφόσον βέβαια μπορώ να τις αναγνωρίσω. Αν δεν μπορώ ούτε να τις αναγνωρίσω, μάλλον χρειάζομαι τη βοήθεια ειδικού για να έρθω σε επαφή με τον εαυτό μου…
3. Μην παραμελείς τη σχέση με τον σύντροφό σου
Ποιοτική οικογενειακή ζωή σημαίνει και ποιοτική συντροφική ζωή. Αν οι δυο σύντροφοι δεν είστε καλά μεταξύ σας πως θα είστε ως οικογένεια; Φροντίστε να ανανεώσετε τη σχέση σας και αφήστε στην άκρη τα κλισέ του τύπου: «Μα δεν έχουμε τον χρόνο…, δεν προλαβαίνουμε…, είναι και τα παιδιά…» Όταν κάποιος θέλει, μπορεί. Το παράδειγμα που φέρνω και στο γραφείο σε εκείνους που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη δικαιολογία είναι η απορία μου πως τελικά όταν μπαίνει ένα τρίτο πρόσωπο ανάμεσα στους δύο συντρόφους που έχουν παραμελήσει τη σχέση τους, ξαφνικά βρίσκεται ο χρόνος για τις παράνομες συναντήσεις; Αφήστε λοιπόν τις δικαιολογίες στην άκρη και πλησιάστε ο ένας τον άλλο, συναισθηματικά αλλά και σεξουαλικά. Διαφορετικά, κάπου εκεί έξω θα βρεθεί ένας άλλος άνθρωπος που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες τις δικές σας ή/και του συντρόφου σας! Δώστε ραντεβού κάπου έξω, φλερτάρετε ξανά, θυμηθείτε τα «παλιά», τι σας τράβηξε τον έναν στον άλλον, δημιουργείστε χρόνο για τους δυο σας και μην ξεχνάτε και την ερωτική σας ζωή.
Photo by Patty Brito on Unsplash
4. Η ζωή έχει και εύκολες και πιο δύσκολες στιγμές
Αν περιμένεις πως η ζωή θα είναι πάντα εύκολη, γελιέσαι. Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία της. Προσπάθησε να δείχνεις ευγνωμοσύνη για όλα όσα σου προσφέρει και αντιμετώπισε τις δυσκολίες της με την στήριξη των δικών σου ανθρώπων, όπως και εσύ θα στηρίξεις τους δικούς σου στις δικές τους δυσκολίες. Όταν υπάρχει καλή διάθεση, ειλικρίνεια, θετική σκέψη (όχι ψεύτικη θετικότητα), υπομονή, ζεστασιά, συντροφικότητα, αγάπη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, ένα καλό υποστηρικτικό περιβάλλον όπως λέμε, τα πράγματα φεύγουν από την μονοτονία του ασπρόμαυρου και γεμίζουν χρώμα...
5. Αποδοχή της οικογενειακής ζωήςκής ζωής
Ξέρετε πόσοι άνθρωποι θεωρούν πως η δημιουργία οικογένειας έχει λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ευτυχία τους, στην καριέρα τους, στην ανεξαρτησία, στα θέλω τους, κλπ; Όχι ότι αν δεν είχαν οικογένεια θα ήταν απαραίτητα και ευχαριστημένοι και πάλι από τη ζωή τους… Ακούω συχνά – κυρίως στα ζευγάρια που δεν τα πάνε και τόσο καλά – «Αν δεν με είχε πιέσει για παιδί εγώ τώρα θα ήμουν…» Ναι, θα ήσουν ο αρχηγός όλου του κόσμου, βασιλιάς στο βασίλειο …του μυαλού σου και μόνο, καθώς πολλές φορές ψάχνουμε δικαιολογίες για πράγματα που ίσως δεν ήρθαν όπως θα θέλαμε στη ζωή μας ή δεν έχουμε τολμήσει να διεκδικήσουμε… Η αποδοχή της οικογενειακής ζωής και η ανάληψη ευθυνών από το κάθε μέλος – κυρίως αναφέρομαι στους γονείς – μπορούν να οδηγήσουν σε μία ποιοτική ζωή που θα γεμίσει τα «κενά» αναγνωρίζοντας και διαχωρίζοντας αναλαμβάνοντας την ευθύνη μου στο τι θα ήθελα και τι έκανα…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια