Δεν το φαντάζεστε αλλά ναι, το να είσαι μαμά είναι δύσκολο

  • Ήταν πάντα έτσι;
  • Αυξανόμενες προσδοκίες για τους γονείς
  • Εύρεση υποστήριξης σε νέα μέρη και φόρμες
  • Ενδυνάμωση μητέρων

Οι μητέρες σήμερα κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά με πολύ λιγότερους πόρους από τις μητέρες του παρελθόντος—και αν τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν, τότε πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμούμε πραγματικά τη δουλειά που κάνουν οι γυναίκες ως μητέρες.

Είναι μια αλήθεια τόσο παλιά όσο ο χρόνος—κάθε γενιά γονέων θα είναι διαφορετική και αυτό εξαιτίας πολλών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών λόγων. Μια μητέρα και ερευνήτρια που ειδικεύεται στη μητρότητα, η Sophia Brock, συντάκτρια του Mother.ly αισθάνεται, όπως αναφέρει και στο άρθρο της, σίγουρη, υποστηρίζοντας ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα είναι πιο περίπλοκες από τις προκλήσεις που είχαν οι γονείς του παρελθόντος και εμείς δεν γίνεται να μην συμφωνήσουμε μαζί της.

"Ο κόσμος μας είναι πιο διασυνδεδεμένος από ποτέ. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μεσολαβούν στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζουν κάθε πτυχή της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής. Οι ηλεκτρονικές συσκευές παίζουν εξέχοντα ρόλο σχεδόν σε κάθε τομέα. Το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μας τοπίο πλαισιώνεται από την παγκοσμιοποίηση και την εξατομίκευση. Οι αξίες συνδέονται με τον καταναλωτισμό.

Ωστόσο, δεν είμαστε απλώς παθητικοί καταναλωτές του πολιτισμού: Ως γονείς θα πρέπει να αντιδρούμε και φυσικά να δημιουργούμε".

Όπως προσπαθούσαν πάντα οι γονείς να κάνουν, έτσι και εμείς, οι γονείς του σήμερα, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε για τα παιδιά μας ένα πρότυπο. Πρότυπο για το πώς να συνεισφέρουν, να είναι υπεύθυνα, χαρούμενα, υγιή και παραγωγικά άτομα. Αλλά προσπαθούμε επίσης να εξοπλίσουμε τους μικρούς μελλοντικούς μας πολίτες με τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες προκλήσεις όταν είναι ενήλικες, όπως το πώς η απειλή της κλιματικής αλλαγής μπορεί κυριολεκτικά να αναδιαμορφώσει το περιβάλλον τους.

Ήταν πάντα έτσι;

Μια σύντομη έρευνα που έκανε η Sophia Brock γύρω από την ιστορία της μητρότητας, αποκάλυψε την αύξηση της πίεσης που έχουν αντιμετωπίσει οι γονείς, και ιδιαίτερα οι μητέρες, τους τελευταίους αιώνες. "Στην ύστερη βικτωριανή περίοδο, η μητρότητα τιμούνταν και ο ρόλο της ήταν κρίσιμος. Είχε νόμιμη θέση πλήρους απασχόλησης που ανέτρεφε την επόμενη γενιά ως «ηθικούς πολίτες». Με άλλα λόγια, οι μητέρες προσέφεραν μια υπηρεσία για την κοινότητα.

Αυτή η έννοια της ηθικής μητέρας άρχισε να ξεθωριάζει τη δεκαετία του 1920 με την άνοδο των επιστημονικών αντιλήψεων για τη μητρότητα, όπου οι ειδικοί άρχισαν να διεκδικούν την εξουσία τους στις πρακτικές ανατροφής των παιδιών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930, η μητρότητα θεωρούνταν με δύο τρόπους: ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες της κοινωνικής και πολιτικής τάξης ενός έθνους, και ότι το να είσαι μητέρα δεν έπρεπε να σε εμποδίζει να κάνεις και άλλα πράγματα πέρα ​​από τα παιδιά και το σπίτι όπως, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1940, ένας τύπος αντι-πατερναλισμού έγινε mainstream, όπου οι μητέρες κατηγορούνταν για αρκετά κοινωνικά προβλήματα. Υπήρχε επίσης κριτική σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες είχαν "φτιάξει" την ταυτότητά τους αποκλειστικά γύρω από τον ρόλο τους ως μητέρες. Η παραλλαγή που καταδεικνύεται σε αυτή τη σύντομη αφήγηση αντανακλά την αμφιθυμία που είχαν τα φεμινιστικά κινήματα γύρω από τη μητρότητα. Άλλοτε τη γιόρταζαν και άλλοτε όχι".

Αυξανόμενες προσδοκίες για τους γονείς

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την άνοδο της «εντατικής μητρότητας», μιας ιδεολογίας που καθορίζει ιδανικά, κανόνες και πρακτικές για να είσαι «καλή μητέρα». Η «καλή μητέρα» αναμένεται να είναι αυτοθυσιαστική, αποκλειστικά με επίκεντρο το παιδί της, ατελείωτα υπομονετική, οικονομικά ασφαλής και συναισθηματικά αφοσιωμένη στο καθήκον της μητρότητας. Είναι ένα πρότυπο που είναι σχεδόν ανέφικτο.

Αυτή η αύξηση της εντατικής μητρότητας συνέπεσε με τη μετακίνηση των γυναικών στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, καθώς και με τις αλλαγές στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία μας. Είναι ενδιαφέρον όμως ότι, όπως αναφέρει και η άρθρογράφος στο Mother.ly, όταν οι μητέρες εισέρχονται στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, δεν υπάρχει καμία επίδραση στον χρόνο και τις δραστηριότητες που κάνουν με τα παιδιά τους και που μάλιστα να επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξή τους. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενες μητέρες σήμερα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο αλληλοεπιδρώντας με τα παιδιά τους (όπως τραγούδι, διάβασμα, τάισμα και σωματική φροντίδα), από ό,τι οι μητέρες που έμεναν στο σπίτι το 1975.

Αυτή η αύξηση του χρόνου κατάφερε ένα πράγμα σήμερα: την οργάνωση, τη δημιουργία προγραμμάτων, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση της οικογένειας και κάθε μέλους της.

Η φροντίδα των παιδιών και κατ' επέκταση της οικογένειας γενικότερα θεωρούνταν πάντα «γυναικεία εργασία», αλλά η διαφορά τώρα είναι ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν να κάνουν επίσης περισσότερα πράγματα έξω από το σπίτι τους και τις ζωές τους.

Ενδυνάμωση μητέρων

"Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα φεμινιστικά κινήματα έχουν ξεχάσει εντελώς τη μητρότητα. Όπως υποστηρίζει η Ann Crittenden, πολλές γυναίκες που δεν είναι μητέρες πιστεύουν ότι «όλες οι φεμινιστικές μάχες έχουν κερδηθεί», ωστόσο «από τη στιγμή που μια γυναίκα έχει ένα μωρό, όλα αλλάζουν!».

Ο φεμινισμός μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των μητέρων. Καθώς οι μητέρες σήμερα κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά με πολύ λιγότερους πόρους από τις μητέρες του παρελθόντος—και εάν τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν, τότε πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμούμε πραγματικά τη δουλειά που κάνουν οι γυναίκες ως μητέρες. Και πρέπει επίσης να αρχίσουμε να τους παρέχουμε πολύ περισσότερη υποστήριξη!".

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved