«Πες στην κόρη σου, πες στον γιο σου» - Όταν το παιδί «παύει» να είναι δικό μας στα δύσκολα

Γιατί ο θυμός κάνει πολλές φορές τους γονείς να μιλάμε ειρωνικά για τα παιδιά μας; Ο Schoolmarius (aka Μάριος Μάζαρης) έκανε ακόμη μια ειλικρινή ανάρτηση, κάνοντας πολλούς γονείς να ταυτιστούν και να σκεφτούν.

«Πες στην κόρη σου, πες στον γιο σου» - Όταν το παιδί «παύει» να είναι δικό μας στα δύσκολα
Bigstock

Γιατί στα δύσκολα το παιδί ”παύει” να είναι δικό μας; Γιατί ο θυμός συνοδεύεται με χωρισμό του παιδιού απ’ τις εκφράσεις μας; Από πότε το «κόρη σου» ακούγεται τόσο ειρωνικά ή θυμωμένα, από πότε το «γιος σου» σαν κατηγορία; Σίγουρα είναι κάτι που γίνεται χωρίς πρόθεση, πάρτε όμως μια απόσταση από σας, πηγαίνετε 4 βήματα πίσω και σκεφτείτε «Πώς ακούγεται;» στα αφτιά του παιδιού, του συντρόφου ή τα δικά σας; Οι μεγάλες αλλαγές στις σχέσεις μας θα γίνουν κάνοντας μικρές αλλαγές στις φράσεις που λέμε και στις συνήθειές μας. Χρησιμοποιήστε το «μας» που ενώνει και όχι το «σου» που χωρίζει.

«Πες στην κόρη σου, πες στον γιο σου»

Ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων περνάει κάτω από το μπαλκόνι μου. Θυμωμένοι απ' ό,τι αποδεικνύεται, ο ένας με τον άλλο μέχρι που η γυναίκα ξεστομίζει εκνευρισμένη: «Πάρε την κόρη σου το απόγευμα να πάτε, εγώ θα μείνω σπίτι» . Ο διάλογος που προηγήθηκε ή ακολουθήθηκε λίγο έχει σημασία. Αυτό το «στην κόρη σου» ή «στον γιο σου» το ακούω συχνά.

Συνοδεύει τα νεύρα, τον θυμό, την κούραση, την απογοήτευση που βιώνει ένας άνθρωπος στη ζωή του ή ένας σύντροφος μέσα στη σχέση του ή μπορεί να είναι και εντελώς ασυναίσθητα ειπωμένο με βάση βιώματα που είχε το ίδιο το άτομο σαν παιδί, βιώσει.

Όσο τυχαία ή άτυχη κουβέντα κι αν είναι όμως, δεν παύει να είναι ΑΣΧΗΜΗ και ΛΑΘΟΣ γιατί ξαφνικά το παιδί γίνεται ένα βάρος, που δε θέλω να μου μοιάζει αλλά θέλω να μοιάζει σε σένα.

Τα παιδιά όμως δεν υπάρχουν για να τα ορίζουμε σε σχέση με εμάς. Ούτε θετικά -πόσο όμορφος/η, από εμένα πήρες!- ούτε αρνητικά - ίδιος/α ο πατέρας / η μάνα σου είσαι.

Μην τα αδικείτε χρησιμοποιώντας τα για να τονώσετε τη δική σας αυτοπεποίθηση ή μειώνοντάς του συντρόφου σας. Και σίγουρα μην το κάνετε μπροστά στα παιδιά.

Αφήστε τα παιδιά να χτίσουν την προσωπικότητά τους που δε μοιάζει της μαμάς ή του μπαμπά στα όμορφα ή τα δύσκολα. Αντί να πείτε «Ο γιος σου ή η κόρη σου»... πείτε: «Ο γιος μας ή η κόρη μας» ή πείτε... «Το παιδί μας». Η χρήση του πληθυντικού "μας", αντί του ενικού "σου" θα βοηθήσει εκείνη και όλες τις επόμενες φορές να δείτε ότι σας ενώνουν πράγματα και αυτό από μόνο του είναι καταπραϋντικό να καταλαγιάσει ο θυμός.

Αν δεν είστε έτοιμοι να καταλαγιάσει, προσπαθήστε να μην πείτε τίποτα. Θα είναι ακόμη παιδί σας είτε σίτε θυμωμένοι είτε όχι.

πηγή: Μάριος Μάζαρης (instagram @schoolmarius)

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved