Μελέτη: Οι γονείς που είναι εξαρτημένοι από το κινητό φωνάζουν περισσότερο στα παιδιά

Η εξάρτηση των γονιών από το κινητό επηρεάζει τη συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά. 

Μελέτη: Οι γονείς που είναι εξαρτημένοι από το κινητό φωνάζουν περισσότερο στα παιδιά
Bigstock

Οι γονείς που είναι προσκολλημένοι στο κινητό τους και γενικά σε ψηφιακές συσκευές είναι πιο πιθανό να φωνάζουν στα παιδιά τους και να είναι λιγότερο «παρών» στη ζωή τους.

Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία, οι γονείς που είναι συνέχεια με το κινητό στο χέρι τείνουν να βάζουν τις φωνές πιο συχνά στα παιδιά τους.

egkimosini-kai-kinito-tilefono.jpg

Εξάρτηση γονιών από το κινητό

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στον εθισμό των παιδιών από τα κινητά και το διαδίκτυο, παραβλέποντας ωστόσο μια άλλη ομάδα, αυτή των γονιών.

Αυτή η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Waterloo δείχνει ότι η συμπεριφορά των γονιών που περνούν πολλές ώρες σε κάποια ψηφιακή συσκευή, αλλάζει απέναντι στα παιδιά και συνήθως είναι αρνητική.

Στόχος της , όπως επισημαίνεται, ήταν να εξετάσει τις κακές συνήθειες που αποκτούν οι γονείς όταν περνούν πολύ χρόνο με το τηλέφωνό τους.

mama-me-kinito.jpg

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς που ξοδεύουν αρκετό χρόνο σε συσκευές καταλήγουν να φωνάζουν και να γκρινιάζουν, περισσότερο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 549 γονείς που είχαν τουλάχιστον 2 παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 18 ετών. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι γονείς που είχαν υψηλότερα επίπεδα «ψυχικής δυσφορίας» περνούσαν πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνη και ήταν πιο πιθανό να στραφούν στο κινητό τους ( ή σε άλλες οθόνες) όταν ήθελαν να χαλαρώσουν.

«Δεν είναι μόνο τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο σε συσκευές. Οι γονείς χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα για πολλούς λόγους και αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά τους», αναφέρει η συγγραφέας Jasmine Zhang.

«Το τοπίο των μέσων ενημέρωσης σε σχέση με την οικογένεια, συνεχίζει να αναπτύσσεται και να γίνεται πιο εμφανές», προσθέτει ο Dillon Browne, Ερευνητικός Πρόεδρος του Καναδά στην Κλινική Ψυχολογία Παιδιού και Οικογένειας και καθηγητής ψυχολογίας στο Waterloo. «Στο μέλλον, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι αποχρώσεις των ψηφιακών μέσων, καθώς ορισμένες συμπεριφορές σχετίζονται με την ευημερία και άλλες όχι».

Πηγές: studyfinds.org, moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved