Μπορούν οι γονείς να λένε «μικρά» και «αθώα» ψέματα στα παιδιά;
Πώς μπορούν να επηρεαστούν τα παιδιά από τα μικρά ψέματα των γονιών τους.
Είτε λέτε «το πάρκο είναι κλειστό» όταν θέλετε απλώς να πάτε σπίτι ή ότι «τέλειωσαν τα μπισκότα» όταν ξέρετε ότι το παιδί σας έχει φάει πολλά γλυκά κι όχι το φαγητό του, το γεγονός είναι ένα: δεν λέτε την αλήθεια.
Επιλέγετε να πείτε ένα αθώο ψέμα για να αποφύγετε λογομαχίες ή εκρήξεις. Και πιθανόν να αναρωτηθείτε: είναι κακό αυτό;
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που λένε ψέματα οι γονείς
Οι γονείς λένε ψέματα στα παιδιά τους, έχουν διάφορους λόγους είτε για να αποφύγουν μια άβολη συζήτηση είτε για να αποφύγουν τα έντονα ξεσπάσματα.
Σύμφωνα με μελέτη του Journal of Psychology οι κυριότεροι λόγοι που ωθούν το γονιό να πει ψέματα είναι οι εξής:
- συμπεριφορά του παιδιού
- ευκολία ("Το κατάστημα παιχνιδιών είναι κλειστό")
- άβολα θέματα (θάνατος, σεξ, τοκετός κ.λπ.)
- παιδικές παραδόσεις (Άγιος Βασίλης, η νεράιδα των δοντιών κ.λπ.)
Μπορούν οι γονείς να λένε ψέματα στα παιδιά;
Κατηγορηματική και ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Επαφίεται στην κρίση του γονιού ανάλογα με τις περιστάσεις και την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι παγκοσμίως γνωστός και πολλά μικρά παιδιά μαθαίνουν την αλήθεια από τους γονείς ή από τους φίλους. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Child Psychiatry and Human Development, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τελικά έμαθαν για τον Άγιο Βασίλη αντέδρασαν θετικά στα νέα.
Υπάρχουν όμως ψέματα που ενδέχεται να βλάψουν τη σχέση σας με το παιδί και κυρίως την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας.
Για να σας βοηθήσουμε σκεφτείτε τα εξής:
- Το ψέμα σας θα τους μπερδέψει ή θα τους δώσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες;
- Το ψέμα εξυπηρετεί εσάς ή τα παιδιά;
- Είναι σε θέση να καταλάβουν την αλήθεια;
Πολλές φορές, η ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας ενός παιδιού καθορίζουν εάν ένα ψέμα είναι κατάλληλο ή όχι. Για παράδειγμα, πιθανότατα δεν θα επικρίνατε τη ζωγραφιά ενός πολύ μικρού παιδιού. Αλλά ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ότι είναι ώρα να φύγει από το πάρκο για να επιστρέψει στο σπίτι.
Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Child Psychology, οι ερευνητές εξέτασαν 379 νεαρούς ενήλικες από τη Σιγκαπούρη που ανέφεραν ότι οι γονείς τούς έλεγαν ψέματα κατά την παιδική τους ηλικία.
Ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έλεγαν ψέματα ως παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να πουν ψέματα ως ενήλικες. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η γονική ανεντιμότητα μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα εμπιστοσύνης και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα.
Με πληροφορίες από το verywellfamily.com