Πόσο χαρτζιλίκι να δώσω στο παιδί μου;
Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τις περισσότερες οικογένειες, έχει κάνει τους γονείς να είναι πολύ μετρημένοι με τα χρήματα.
Το χαρτζιλίκι που ο κάθε γονιός δίνει στο παιδί του είναι ένα θέμα που απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς αυτό πηγαίνει ανάλογα με την ηλικία του.
Καταρχήν αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι δίνετε χαρτζιλίκι για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν τα διαχειρίζονται τα χρήματά τους, όσο είναι μικρά σε ηλικία και μπορείτε να τα καθοδηγήσετε. Όλα βέβαια εξαρτώνται και από την ωριμότητα του παιδιού.
Τελευταίε ς έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι οι γονείς γενικά ξεκινούν το χαρτζιλίκι από την ηλικία που το παιδί αρχίσει να πηγαίνει στο σχολείο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Σε αυτές τις ηλικίες το παιδί έχει καθημερινές ανάγκες όπως για παράδειγμα να αγοράζει κάτι φαγώσιμο από την καντίνα του σχολείου του.
Υπάρχουν τέσσερα βασικά στάδια εκμάθησης της αξίας του χρήματος στην παιδική ηλικία.
-Η απόκτηση πραγμάτων και η προσκόλληση σε αυτά (ηλικία 2-4 ετών)
-Η ανταλλαγή πραγμάτων (5-7 χρόνια)
-Η χρηματική αξία των αντικειμένων (8-10 χρόνια)
-Η χρήση του χρήματος (11 ετών και πάνω)
Δεν υπάρχει στάνταρ ποσό για το χαρτζιλίκι μιας και αυτό εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας. Είναι πολύ σημαντικό όμως να διδάξετε στο παιδί σας πώς να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα και σε καμία περίπτωση να μην του πείτε ότι αυτά είναι δικά σου, κάν 'τα ότι θέλεις.
Θα σας βοηθήσει πολύ να γράψετε σε ένα χαρτί τα χρήματα που χρειάζεται όλη την εβδομάδα. Για παράδειγμα η αγορά μίας σοκολάτας ή μίας τυρόπιτας από το κυλικείο. Έτσι και στην συνέχεια θα κρίνετε και τι ποσό θα του δώσετε.
Όσο μεγαλώνει το παιδί οι οικονομικές απαιτήσεις μεγαλώνουν, οπότε θα παρακολουθείτε από κοντά τις καθημερινές του ανάγκες, για να βγάλετε και το ποσό το οποίο θα του δώσετε.
Αν δώσετε στο παιδί όλο το «βδομαδιάτικό» του και εκείνο το σπαταλήσει σε δύο –τρεις μέρες, τότε θα πρέπει να του εξηγήσετε την αξία των χρημάτων και πάλι, καθώς αυτή του η πράξη υποδηλώνει ότι δεν είναι ικανό στη διαχείριση, πράγμα φυσικά που θα το βρει μπροστά του στην μετέπειτα ζωή του.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία να του διδάξετε, είναι να μάθει να αποταμιεύει χρήματα. Ένα μέρος δηλαδή των χρημάτων που του δίνετε, να το βάζει στον κουμπαρά του, προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει κάτι που θέλει ή για να τα έχει για κάτι που επιθυμεί να κάνει στο μέλλον.