Πείτε όχι στην οδήγηση άμα έχετε σκοπό να πιείτε!
Ημέρες γιορτινές, αυτές που διανύουμε! Οσοι αποφασίσετε να βγείτε, είναι λογικό να πιείτε έστω και ενά ποτηράκι. Ακόμα και αυτό όμως μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη στην οδήγηση.
Για να επιστρέψουμε όλοι σώοι στην οικογένειες και τους αγαπημένους μας, άμα αποφασίσετε να πιείτε πείτε όχι στην οδήγηση. Εμπιστευθείτε την μεταφορά σε κάποιον από την παρέα που δε θα πιει ή επιλέξτε τα ΜΜΜ ή ένα ταξί.
Οι στατιστικές στην Ευρώπη
Για να συνειδητοποιήσουμε ωστόσο το μέγεθος του κινδύνου ας δούμε τις στατιστικές που είναι πραγματικά τρομακτικές. To 11% των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας οφείλονται αποκλειστικά στη μέθη!
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Ολόκληρη η Ευρώπη θρηνεί κάθε χρόνο 40.000 νεκρούς από τροχαία που προκλήθηκαν εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους από τροχαίο υπό την επήρεια αλκοόλ κατά μέσο όρο 5 άνθρωποι.
Πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας ανέδειξε «πρωταθλητές» του επικίνδυνου σπορ τους Ιταλούς και τους Κύπριους. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι περισσότερο επιρρεπείς στο να οδηγήσουν αφού έχουν πιει είναι οι άντρες και μάλιστα οι νέοι.
Ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη παράδοση στην οδική ασφάλεια όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο κ.ά., υλοποιούν κάθε χρόνο μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τον κίνδυνο του συνδυασμού αλκοόλ και οδήγησης. Παράλληλα, λαμβάνουν αυστηρά μέτρα σε επίπεδο ελέγχων αλκοτέστ. Τα υψηλότερα ποσοστά ελέγχων παρουσιάζουν η Φιλανδία και η Εσθονία.
Εκτός από την εκπαίδευση, η αστυνόμευση είναι ακόμη ένας τρόπος για να πετύχει κανείς μείωση των ατυχημάτων λόγω μέθης, κάτι που αποδείχθηκε στην πράξη στην Αυστρία. Θα πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε ότι η παραβίαση του ΚΟΚ σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τιμωρείται με ποινές που ξεκινούν από ακινητοποίηση του οχήματος μέχρι επιτόπου αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, φυλάκιση, αφαίρεση άδειας οδήγησης και κυκλοφορίας και χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν τις 2.000 ευρώ!
Αλκοόλ και οδήγηση, ένα επικίνδυνο κοκτέιλ
Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι:
- Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ στο αίμα επηρεάζει την οδηγική ικανότητα
και τα αντανακλαστικά του οδηγού. Έτσι, δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ποια είναι τα όρια του αλκοόλ, ώστε να οδηγεί με ασφάλεια.
- Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ προκαλεί:
• Καθυστέρηση στα αντανακλαστικά σας (διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι χρόνοι αντίδρα-σης)
• Αύξηση της απόστασης μέχρι να σταματήσετε
• Μειωμένη αντίληψη του χώρου και της ταχύτητας
• Μειωμένο οπτικό πεδίο
• Αίσθημα υπερβολικής αυτοπεποίθησης
- 1 ποτήρι κρασί μειώνει τα αντανακλαστικά στο μισό, ενώ 3 ποτήρια κρασί μειώνουν τα αντανακλαστικά έως και 80%.
- Εάν οδηγείτε με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σας διπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο, είναι τουλάχιστον 50 φορές πιο πιθανό να εμπλακείτε σε μια μοιραία σύγκρουση με το όχημά σας, απ’ ότι ένας οδηγός που δεν έχει πιει.
Ο οδηγός της παρέας
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, εύλογα αναρωτιέται κανείς: Και λοιπόν, πώς θα οδηγήσω και θα επιστρέψω στο σπίτι μου μετά από τη διασκέδαση και έχοντας καταναλώσει αλκοόλ; Η απάντηση είναι απλή. Θα πρέπει κάποιος άλλος να το κάνει, κάποιος από την παρέα που δεν έχει πιει, κάποιος με τον οποίο έχει γίνει εξ αρχής συνεννόηση να είναι «ο οδηγός της παρέας». Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η λύση, χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή καλέστε ταξί. Το μέτρο παράτασης του ωραρίου του μετρό τις Παρασκευές και τα Σάββατα μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό για την επιστροφή μετά τη νυχτερινή διασκέδαση.
Αλκοολόμετρα στα ΙΧ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Ένας άλλος τρόπος αυτοελέγχου που ήδη στην Ευρώπη χρησιμοποιείται, είναι ένα νέο τεχνολογικό σύστημα, το alcolock. Πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου που είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα του αυτοκινήτου και συνδέεται με τον κινητήρα.
Για να πάρει μπροστά η μηχανή, ο οδηγός φυσάει στο ειδικό αλκοολόμετρο, που κλειδώνει αυτόματα τη μηχανή, σε περίπτωση που η ένδειξη είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο. Το νέο αυτό σύστημα εφαρμόζεται ήδη στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάποιων ευρωπαϊκών χωρών όπως: Αυστρία, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Βέλγιο και Σλοβενία. Επίσης χρησιμοποιείται και στα σχολικά λεωφορεία στη Γαλλία.
Γνωστή σκανδιναβική αυτοκινητοβιομηχανία έχει προχωρήσει ήδη από το 2007 στην παραγωγή ΙΧ με ενσωματωμένο αλκοολόμετρο.
Κι ενώ η Ευρώπη φαίνεται να παίρνει όλο και πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στο τραπέζι έχει τεθεί η ανάγκη ενοποίησης των επιτρεπόμενων ορίων αλκοόλ για τον οδηγό, που σήμερα είναι διαφορετικά για κάθε χώρα. (Υπάρχουν χώρες που έχουν μηδενικό όριο ενώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο ελαστικά).
Φέτος λοιπόν τις γιορτές, αν η διασκέδασή σας συνοδεύεται απαραίτητα από αλκοόλ, εξασφαλίστε από πριν τον τρόπο επιστροφής σας στο σπίτι. Κι αν δεν υπάρχει τρόπος παρά μόνο να είστε εσείς στο τιμόνι, απλά επιλέξτε να δια-σκεδάσετε χωρίς αλκοόλ, κάτι που είναι σίγουρα εφικτό με καλή παρέα και καλή διάθεση!
Πηγή: Αττική Οδός