Αυτισμός: Πώς θα περάσετε το Πάσχα με το παιδί και πώς θα διαχειριστείτε την αλλαγή ρουτίνας
Πώς να περάσετε τις γιορτές με το παιδί σας που βρίσκεται στο φάσμα αυτισμού
Πάσχα, το μυαλό γυρίζει στη κατάνυξη της Μεγάλης εβδομάδας αλλά και στην γιορτινή ημέρα του Πάσχα. Όπως όλες οι γιορτές, έτσι και αυτή είναι μία μαγεία για τα παιδιά.
Δυστυχώς όμως, για τα παιδιά με αυτισμό μπορεί η αλλαγή της ρουτίνας να προκαλέσει προβλήματα που πιθανά θα χαλάσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα όλης της οικογένειας.
Ας δούμε πως μπορείτε να περάσετε με το μικρό σας τις μέρες αυτές χωρίς ιδιαίτερο άγχος με κάποιες απλές συμβουλές.
- Είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τις γιορτές του Πάσχα. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί και πότε ενώ θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας πολλές φορές αν θα πάτε για παράδειγμα ταξίδι στους παππούδες ή στα ξαδέλφια του πριν από την πραγματική επίσκεψη. Προσπαθήστε να μιλήσετε επίσης για το τι πρόκειται να συμβεί το Πάσχα τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν. Αυτό επιτρέπει στο μικρό σας να αναπτύξει έναν «νοητικό χάρτη» των γεγονότων. Τα παιδιά χωρίς αυτισμό μπορούν να φτιάξουν γρήγορα έναν νοητικό χάρτη. Τα παιδιά με αυτισμό δεν μπορούν να δεχτούν εύκολα την αλλαγή. Η αλλαγή προκαλεί άγχος. Η εξήγηση του τι πρόκειται να συμβεί πολλές φορές μειώνει το άγχος, ενθαρρύνει την αποδοχή και αποτρέπει την κατάρρευση.
- Χρησιμοποιήστε «κοινωνικές ιστορίες» όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε μία ιστορία με τον ήρωα του παιδιού σας που ασχολείται με το βάψιμο των αυγών, τα κουλουράκια ή τα ζεστά τσουρέκια, ώστε να εξοικειωθεί με το κλίμα των ημερών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ταυτιστεί με τον ήρωά του και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
- Μην προγραμματίζετε πολλές δραστηριότητες. Οι πολλές δραστηριότητες, όσο συναρπαστικές κι αν είναι, θα κουράσουν το παιδί σας και θα οδηγήσουν σε κατάρρευση.
- Να αφήνετε πάντα έναν ήρεμο και ασφαλή χώρο. Αυτός θα είναι ένας χώρος όπου το παιδί σας μπορεί να κάνει ένα «διάλειμμα» όταν ο ενθουσιασμός αρχίζει να το κυριεύει.
- Φροντίστε να έχετε το αγαπημένο του φαγητό. Κάποια παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να δοκιμάσουν ή να απολαύσουν καινούργια φαγητά. Μπορείτε να αποφύγετε τις «δύσκολες» στιγμές με την παροχή των σνακ που ξέρετε ότι του αρέσουν.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας