Γονείς στρέφονται στο ChatGPT για παιδιατρικές συμβουλές - Αλλά είναι ασφαλές;
Τι πρέπει να γνωρίζετε αν χρησιμοποιείτε το ChatGPT;
Η ιστορία μιας μαμάς που κατάφερε μετά από τρία χρόνια και μηδενικές απαντήσεις γύρω από τη μυστηριώδη ασθένεια του παιδιού της, να βρει απάντηση στο πρόβλημά της με τη βοήθεια του ChatGPT, έγινε viral τον περασμένο μήνα.
Παρά τις αναρίθμητες επισκέψεις σε γιατρούς και τα αναρίθμητα διαγνωστικά τεστ, η αιτία που ο τετράχρονος γιος της πονούσε πολύ και σταμάτησε να αναπτύσσεται, παρέμενε άγνωστη. Μέχρι που αποφάσισε να πληκτρολογήσει το ιστορικό των συμπτωμάτων του στο ChatGPT και προς έκπληξή της, της δόθηκε μια πιθανή διάγνωση: σύνδρομο καθήλωσης νωτιαίου μυελού (Tethered Cord Syndrome) - μια σπάνια πάθηση που οι γιατροί δεν σκέφτηκαν. Κάπως έτσι, το ChatGPT πέτυχε εκεί που 17 γιατροί στο σύνολο, απέτυχαν.
Τα διαδικτυακά μαμαδοgroup δεν είναι χώρος για εμάς τις μαμάδες
Αυτή η ιστορία αποτυπώνει τη γοητεία του ChatGPT και το γιατί πολλοί στρέφονται σε αυτό για μια ιατρική συμβουλή. Οι γυναίκες και δη οι μαμάδες, ήταν και είναι γνωστό ότι κατέφευγαν (και καταφεύγουν) στο διαδίκτυο για ιατρικές συμβουλές και το ChatGPT τείνει να χρησιμοποιείται περισσότερο από αυτές.
Στην περίπτωση μικρού αγοριού η χρήση του ChatGPT αποδείχθηκε καθοριστική, οι γιατροί όμως προειδοποιούν πως σε πολλές περιπτώσεις το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει λάθη.
Η χρήση του ChatGPT για ιατρικές συμβουλές
Μπορεί το ΑΙ να φαίνεται εύκολη λύση για κάποιους, όμως η επικοινωνία δεν είναι όμοια με εκείνη που έχεις με έναν άνθρωπό.
Πώς λειτουργεί το Chat GPT; Σκανάρει όλο το Διαδίκτυο, αναλύοντας και ταξινομώντας τον τεράστιο όγκο ιατρικού περιεχομένου που είναι διαθέσιμο για να δημιουργήσει μια απάντηση. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εξοπλισμένη για να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που μπορεί να λάβει υπόψη ένας πραγματικός γιατρός κατά την αξιολόγηση ενός ασθενούς. «Το google ή η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αποκρυπτογράφηση της ασθένειας του παιδιού σας μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος», λέει ο Δρ Karp. «Θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε ιατρικές εξετάσεις που δεν είναι απαραίτητες γίνουν καθώς επίσης και να σας καθυστερήσει στο να επισκεφθείτε έναν γιατρό όταν θα έπρεπε».
Το ChatGPT δεν μπορεί να εξετάσει εσάς ή το παιδί σας για να έχει μια ολοκληρωμένη κλινική εικόνα. «Δεν υπάρχει εξατομικευμένη αξιολόγηση και δεν μπορεί να κάνει ερωτήσεις με βάση τα συμπτώματα ή να ανταποκριθεί σε ξαφνικές αλλαγές της υγείας του ασθενή».
Πώς τα Social Media μας έχουν αλλάξει ως γονείς
Το ChatGPT δεν μπορεί να ελέγξει οι πληροφορίες που έχει είναι ψευδείς ή όχι
Και ενώ στην περίπτωση της μητέρας της ιστορίας που αναφέραμε παραπάνω, το ChatGPT είχε δίκιο και ο γιατρός που απευθύνθηκε κατάφερε να εντοπίσει το πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη του τετράχρονου γιου της, μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πληροφορίες που θα λάβει ο χρήστης προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Το Διαδίκτυο είναι, δυστυχώς, γεμάτο παραπληροφόρηση και το ChatGPT αντλεί πληροφορίες από όλα όσα βρίσκονται σε αυτό, ακόμη και τις λανθασμένες πληροφορίες.
«Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτά τα προγράμματα όπως το ChatGPT είναι ότι αντλούν πληροφορίες από οποιουσδήποτε ιστότοπους χωρίς να ελέγχουν πρώτα αυτές τις πληροφορίες», λέει ο Dr. Karp. «Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές —όπως το CDC ή η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής— μπορούν να μπερδευτούν με ψευδείς πληροφορίες από μη επαληθευμένες πηγές, επομένως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν η "διάγνωση" που βγάζει το ChatGPT βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία!». Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κάθε γονιός είναι επιπλέον άγχος για μια πιθανή διάγνωση που μπορεί να μην είναι καν επιστημονικά ορθή.
με πληροφορίες από το mother.ly