Ψυχική υγεία παιδιού: Σημαντικός ο υποστηρικτικός ρόλος της οικογένειας

Bigstock

Ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον έχει ανεκτίμητα οφέλη για το παιδί και τους γονείς. 

Η συναισθηματική υποστήριξη, η ενθάρρυνση και η επιβεβαίωση μέσα στο περιβάλλον της οικογένειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας όλων των μελών. Όταν τα μέλη της οικογένειας νιώθουν ότι ακούγονται, ότι αντιμετωπίζονται με κατανόηση και ότι τα αγαπούν ενισχύεται η αίσθηση του «ανήκειν» και η αυτοεκτίμηση γονιών και παιδιών, μειώνοντας παράλληλα κίνδυνο κατάθλιψης και χρόνιου στρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mental Health Center, σε πρακτικό επίπεδο, η πρακτική υποστήριξη και οι πόροι που προσφέρονται από την οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με προκλήσεις να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπείες και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Γενικά, η υποστήριξη της οικογένειας έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα θεραπειών και στη διαδικασία ανάρρωσης σε διάφορες ιατρικές περιπτώσεις.

Απαραίτητη η καλή επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι η ψυχή της κάθε σχέσης και αυτό ισχύει και για τις οικογένειες. Η ανοιχτή επικοινωνία που χαρακτηρίζεται από αλληλοσεβασμό επιτρέπει σε όλα τα μέλη της οικογένειας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες τους, τις ανησυχίες τους. Η κακή επικοινωνία από την άλλη πλευρά χαρακτηρίζεται από κριτική, σύγκρουση, η έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η βελτίωση της επικοινωνίας είναι επομένως απαραίτητη για την προώθηση θετικών αποτελεσμάτων.

Αναγκαία η διαχείριση οικογενειακών συγκρούσεων

Η σύγκρουση είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της οικογενειακής ζωής, αλλά ο τρόπος διαχείρισης και επίλυσής τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική ευημερία. Η συνεχής οικογενειακή σύγκρουση που δεν λύνεται μπορεί να έχει βαθιές ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας. Οι συζυγικές συγκρούσεις, ο ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών ή οι συγκρούσεις γονέων και παιδιών μπορούν να δημιουργήσουν ένα εχθρικό και τεταμένο περιβάλλον που είναι επιβλαβές για την ψυχική υγεία και που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, κατάθλιψη και τεταμένες διαπροσωπικές σχέσεις.

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων και η προώθηση μία υγιούς επικοινωνίας είναι το κλειδί για τη διαχείριση και την επίλυση συγκρούσεων, ενισχύοντας τελικά την καλύτερη ψυχική ευημερία για όλα τα μέλη της οικογένειας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved