Challenge 20 ημερών - Πώς θα γίνεις καλύτερη μαμά

Bigstock

Νιώθεις ενοχές πολλές φορές ως μαμά για τη συμπεριφορά σου; Αν ναι τότε θα πρέπει να διαβάσεις αυτό το άρθρο.

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από τις «ενοχές» για μια μαμά. Όλες οι μαμάδες γνωρίζουν ότι υπάρχουν και δύσκολες μέρες. Μέρες που νιώθουν την υπομονή τους να φεύγει. Μέρες που λένε ότι δεν είναι καλές μητέρες. Αν αυτό σας θυμίζει κάτι, τότε το challenge 20 ημερών είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

Challenge 20 ημερών - 20 διαφορετικές προκλήσεις

1. Πριν ανεβάσεις τον τόνο της φωνής σου, κάνε μια παύση και πάρε μια ανάσα

Έχεις νιώσει ποτέ ενοχές μετά από στιγμή που φώναξες στο παιδί σου αναγνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να έχεις περισσότερη υπομονή; Καθώς θα παίρνεις μια αναπνοή θυμήσου πώς είναι να νιώθεις ενοχές. Κάποιες φορές χρειαζόμαστε ένα λεπτό για να ηρεμήσουμε κα να σκεφτούμε τρόπο που θα προσεγγίσουμε το παιδί μας ώστε να μην νιώθουμε ενοχές μετά.

2. Πείτε κάτι καλό στα παιδιά σας το πρωί

Όταν τα παιδιά σας ξυπνούν, βεβαιωθείτε ότι το πρώτο πράγμα που θα τους πείτε, θα είναι κάτι καλό όπως: «Καλημέρα», «Πώς κοιμήθηκες αγάπη μου;», «Σε αγαπώ». Βοηθήστε τα να αρχίσουν τη μέρα τους με ένα χαμόγελο στα χείλη.

3. Πείτε τους κάτι όμορφο πριν πέσουν για ύπνο το βράδυ

Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούν τα παιδιά σας κοιτάξτε τα στα μάτια και πείτε τους πόσο τα αγαπάτε.

Μαμά βάζει την κορη της για ύπνο και της δίνει ένα φιλί στο μέτωπο.

Bigstock

4. Κάντε κάτι διαφορετικό με κάθε ένα από τα παιδιά σας ξεχωριστά

Αφιερώστε χρόνο -προσωπικό και ξεχωριστό- με κάθε ένα από τα παιδιά σας. Κάθε παιδί χρειάζεται λίγο «η μαμά και εγώ» χρόνο, μια στο τόσο.

5. Να είστε ευγνώμονες για κάθε καλό πουν κάνουν - βεβαιωθείτε ότι βλέπουν την ευγνωμοσύνη σας

Κάθε φορά που κάνουν κάτι καλό τα παιδιά σας, πρέπει να τους δείχνετε την χαρά και την ευγνωμοσύνη σας. Δείξτε τους πόσο περήφανη είστε για εκείνα. Όσο πιο πολλά θετικά πράγματα τους λέτε καθημερινά τόσο πιο περήφανα θα νιώθουν και εκείνα για τον εαυτό τους.

6. Μειώστε τον χρόνο των συσκευών (ισχύει για εσάς και τα παιδιά σας)

Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά θα πρέπει να αφήσετε το κινητό στην άκρη. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα παιδιά σας. Ο πολύς χρόνος μπροστά από μια οθόνη, μόνο αρνητικές συνέπειες έχει.

7. Ζητήστε τη βοήθειά τους σε κάτι

Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να κάνετε κάτι και φυσικά στο τέλος πείτε τους πόσο σημαντική ήταν η βοήθειά τους για εσάς.

8. Ακούστε τα προσεκτικά

Μην κάνετε ότι τα ακούτε. Ακούστε τα προσεκτικά. Ακούστε ό,τι έχουν να σας πουν, ακόμη και αν πιστεύετε ότι πρόκειται για κάτι ανόητο.

9. Επιπλήξτε τα αν χρειαστεί αλλά με τον σωστό τρόπο

Θα υπάρξουν φορές που τα παιδιά δεν θα σας ακούνε. Αφήστε τα να ηρεμήσουν και έπειτα μιλήστε τους. Ρωτήστε τα αν γνωρίζουν τι συνέπειες μπορεί να έχει η συμπεριφορά τους. Εξηγήστε τους ότι την επόμενη φορά θα υπάρξουν συνέπειες και πείτε τους πώς περιμένετε να συμπεριφερθούν την επόμενη φορά ώστε να αποφύγουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

10. Αντικαταστήστε τη λέξη «όχι» με κάτι άλλο.

Δείτε εδώ πώς.

11. Βρείτε κάτι για να είστε ευγνώμονες

Ίσως τα παιδιά σας να παίζουν καλά ή να πήραν έναν μεγάλο υπνάκο ή να έκαναν κάτι που σας έκανε να χαμογελάσετε. Και αν έχετε απλώς μια απαίσια μέρα, να είστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι είστε μητέρα. Μερικές γυναίκες θέλουν να γίνουν μητέρες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, και δεν μπορούν. Να είστε ευγνώμονες για τις καλές στιγμές, ακόμα κι αν είναι λίγες τον τελευταίο καιρό.

12. Διδάξτε στα παιδιά μια νέα δεξιότητα

Ακόμα κι αν είναι τόσο απλό όσο το να κρατάτε την πόρτα ή να μάθετε μια νέα λέξη, επαινέστε τα παιδιά σας που την έμαθαν και συνεχίστε να την εξασκείτε μαζί τους για την υπόλοιπη ημέρα.

13. Να είστε συνεπείς

Προσπαθήστε να τηρείτε ένα πρόγραμμα όσο καλύτερα μπορείτε. Ξέρω ότι αυτό μερικές φορές είναι αδύνατο, αλλά τις μέρες που μπορείτε να το κάνετε, κάντε το. Τα παιδιά πρέπει να έχουν συνέπεια, ακόμα κι αν είναι τόσο απλό όσο ένα παραμύθι πριν τον ύπνο κάθε βράδυ ή ένα φιλί το πρώτο πράγμα το πρωί.

14. Συσχετιστείτε με τα παιδιά σας

Είναι σημαντικό το παιδί σας να ξέρει ότι είναι εντάξει να αισθάνεται διάφορα συναισθήματα και είναι σημαντικό να δίνετε δικά σας παραδείγματα και πώς και εσείς βρεθήκατε στη θέση του κάποια στιγμή.

15. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί τους εξασκώντας τους τρόπους τους

Μάθετέ τους να χρησιμοποιούν το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» ακόμη και όταν θέλουν να ζητήσουν κάτι από εσάς. Δεν χρειάζεται να φωνάξουν ή να απαιτήσουν κάτι. Χρησιμοποιώντας απλά τη λέξη «παρακαλώ» μπορούν να το έχουν.

16. Βάλτε σε προτεραιότητα τον ύπνο του παιδιού σας

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόγραμμα για τον ύπνο τους.

17. Κάντε για εσάς κάθε μέρα

Κάντε ένα διάλειμμα, πιείτε έναν καφέ με μια φίλη, περάστε 30 λεπτά στο μπάνιο μόνη απολαμβάνοντας το αφρόλουτρό σας.

18. Αρχίστε μια νέα παράδοση. Εκμεταλλευτείτε μέρες ή περιστάσεις και φτιάξτε μια δική σας παράδοση. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε ότι κάθε Κυριακή πρωί θα φτιάχνετε όλοι μαζί το πρωινό ή κάθε Παρασκευή βράδυ θα κοιμάστε στο σαλόνι βλέποντας ταινίες.

19. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι δημιουργικό

Μπορούν να χρωματίσουν, να φτιάξουν μια χειροτεχνία, να ζωγραφίσουν στο πεζοδρόμιο, να βοηθήσουν στο ψήσιμο μπισκότων, οτιδήποτε για να ξεκινήσει η δημιουργικά η μέρα τους.

20. Αφήστε τα να δοκιμάσουν τα πάντα

Λοιπόν, σχεδόν τα πάντα. Αν θέλουν να προσπαθήσουν να ανοίξουν την πόρτα, αφήστε τα. Αν το καταφέρουν, δώστε τους συγχαρητήρια. Όταν δεν μπορούν να κάνουν κάτι, πείτε τους ότι θα τα καταφέρουν σύντομα, μόλις μεγαλώσουν λίγο ή γίνουν πιο δυνατά. Ενθαρρύνετέ τα να συνεχίσουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

με πληροφορίες από το motivationformom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved