Αντιπαλότητα ανάμεσα στα αδέλφια: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
Πώς να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις, τον ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα ανάμεσα στα αδέλφια.
Για ακόμα μια φορά τα αδέλφια τσακώνονται και ουρλιάζουν για το ίδιο λούτρινο ή για το τελευταίο κομμάτι πίτσας; Αναρωτιέστε πόσες ακόμα φορές θα παίξετε τον ρόλο του διαιτητή για να τα χωρίσετε;
Ναι, είναι εξαντλητικό. Αισθάνεστε απογοητευμένοι, κουρασμένοι και εξουθενωμένοι από τους συνεχείς τσακωμούς τους και θέλετε απλά να μπει ένα τέλος σε αυτή την ένταση.
Γιατί υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στα αδέλφια
Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί και συνοψίζονται στους ακόλουθους:
Ανταγωνισμός
Ο ανταγωνισμός μπορεί να προκύψει μεταξύ των αδελφών για προσοχή, αγάπη ή αναγνώριση από τους γονείς.
Διαμάχες για προνόμια
Τα παιχνίδια, ο χρόνος με τους γονείς ή τα προνόμια σε κοινές δραστηριότητες αποτελούν μια καλή αφορμή για να ξεσπάσει ανάμεσα στα αδέλφια σύγκρουση ή καβγάς.
Ενοχλητική συμπεριφορά
Η προκλητικότητα, τα περιπαικτικά σχόλια ή οι επανειλημμένες ενοχλήσεις πυροδοτούν συχνά διαμάχες μεταξύ των αδελφών και η αντιπαλότητα μεγαλώνει αν οι συμπεριφορές αυτές δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.
Ζήλια
Η ζήλια μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στα αδέλφια λόγω επιτυχιών, δεξιοτήτων ή σχέσεων με άλλα μέλη της οικογένειας.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου τα αδέλφια μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους ανοιχτά και ειλικρινά.
Τρόποι αντιμετώπισης
Επικοινωνία
Ενθαρρύνετε τα αδέλφια να μιλούν μεταξύ τους και να εκφράζουν όλα όσα τα απασχολούν.
Καθοδήγηση
Οι γονείς μπορούν να καθοδηγήσουν τα αδέλφια για το πώς να αντιμετωπίζουν τις διαφορές τους , προτάσσοντας τον διάλογο.
Σεβασμός στην ατομικότητα
Ενθαρρύνετε τα αδέλφια να αναγνωρίζουν και να σέβονται τη μοναδικότητα και τις ανάγκες του άλλου.
Κοινές δραστηριότητες
Οργανώστε κοινές δραστηριότητες και εκδρομές που θα ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και θα δημιουργήσουν θετικές εμπειρίες.
Δίκαιη αντιμετώπιση
Οι τιμωρίες και οι ανταμοιβές πρέπει να προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες των παιδιών σας. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να δώσετε σε δύο παιδιά το ίδιο παιχνίδι. Αντίθετα, δώστε τους διαφορετικά παιχνίδια που ταιριάζουν στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους. Μεταχειριστείτε τα παιδιά δίκαια, όχι ισότιμα.
Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Susan Albers, PsyD, τα παιδιά σας πιθανώς να μην τσακώνονται επειδή ένα παιχνίδι είναι καλύτερο ή ένα κομμάτι κέικ είναι μεγαλύτερο. Αντίθετα, η πλειονότητα των καβγάδων οφείλεται σε υποκείμενες αιτίες που σχετίζονται με τη σειρά γέννησης και τη δυναμική της οικογένειας. «Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η διαμάχη για πάντα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να ελαχιστοποιηθούν οι συγκρούσεις και να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική επίλυση», τονίζει η ψυχολόγος.