Οι γιορτές, παρότι όμορφες, συνήθως συνοδεύονται και από εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, και το Πάσχα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το άγχος να είναι όλα στην εντέλεια, σε συνδυασμό με τη μάζωξη πολλών ατόμων μαζί (τα οποία δεν ταιριάζουν πάντα απόλυτα μεταξύ τους!) ευνοούν τις εντάσεις ή και τους καβγάδες, χαλώντας, σε έναν βαθμό, το κλίμα και στερώντας μας μέρος της χαράς των εορτών. Παρακάτω, μερικές συμβουλές ώστε να περάσουμε ένα Πάσχα όσο το δυνατόν χωρίς εντάσεις.
Καλή προετοιμασία
Εάν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε φέτος το τραπέζι, το να αφιερώσουμε κάποιες μέρες νωρίτερα στο να προετοιμάσουμε ό,τι γίνεται πριν από τη μεγάλη μέρα, θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και να περάσουμε καλύτερα τη μέρα του Πάσχα. Εννοείται πως επιστρατεύουμε τη βοήθεια όλων των μελών της οικογένειας-ακόμα και τα πιο μικρά μπορούν σε κάποια πράγματα να βοηθήσουν, κάτι που δίνει και έναν πιο “οικογενειακό” τόνο στη γιορτή. Η καλή οργάνωση της γιορτής βοηθάει επίσης στο να κυλήσουν τα πράγματα πιο ομαλά τη μέρα του Πάσχα, ελαχιστοποιώντας τα νεύρα και τις ευκαιρίες για εντάσεις.
Νοητική προετοιμασία
Σε πολλές περιπτώσεις, η αντίδρασή μας σε διάφορες καταστάσεις καθορίζεται από το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για αυτές. Εάν λοιπόν αποδεχτούμε από πριν ότι, ό,τι κι αν κάνουμε, κάποιες μικροεντάσεις/μικροπαρεξηγήσεις/μικρο-τσακωμοί μοιραία θα προκύψουν κάπου ανάμεσα στους συγγενείς, αυτό θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση χωρίς να μας χαλάσει η διάθεση, και πιθανόν να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις μεγάλες…εκρήξεις!
Αλλαγή θέματος
Σε κάθε οικογένεια, υπάρχουν τα μέλη που θα πετάξουν σχόλια ή θα ανοίξουν συζητήσεις που οδηγούν σε σίγουρο τσακωμό. Καλό είναι, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι στις περιπτώσεις αυτές να αλλάξουμε το θέμα (μπορούμε να έχουμε έτοιμα κάποια θέματα από πριν, όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό). Η μέρα του Πάσχα σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη για να βάλουμε στη θέση του κάποιον συγγενή, όσο άδικο κι αν έχει.
Χιούμορ
Η χρήση του χιούμορ στις άβολες στιγμές μπορεί να είναι το κλειδί στο να αλλάξει η ατμόσφαιρα και να ξαναγίνει ευχάριστη. Επίσης, το να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με χιούμορ αντί για εκνευρισμό, βοηθάει και εμάς να μη “χαλαστούμε” τόσο από τυχόν εντάσεις.
Στάση “Ζεν”
Σε προσωπικό επίπεδο, σίγουρα και για εμάς θα υπάρχουν συνθήκες ή συγγενείς που μας κάνουν να βλέπουμε…κόκκινο! Εάν όμως αποφασίσουμε ότι είναι μέσα στο πρόγραμμα το σχόλιο της στριμμένης θείας μας/οι αναποδιές μέσα στη μέρα κ.ο.κ και ότι δε θα αφήσουμε αυτά τα πράγματα να χαλάσουν τη διασκέδασή μας, αυτό θα μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε την κατάλληλη νοητική στάση ώστε να περάσουμε όσο γίνεται πιο όμορφα τη μέρα του Πάσχα!
Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336