Πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στο νήπιο όταν αποκτήσετε νέο μωρό

Bigstock

Το νήπιο έχει ανάγκη να νιώθει ότι αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή σας ειδικά μετά τον ερχομό ενός μωρού.

Ο τρόπος που μιλάτε στο πρωτότοκο παιδί σας για το νέο του αδερφάκι έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο καλά ή όχι θα χειριστεί αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Για παράδειγμα καλό, είναι να αποφεύγετε να λέτε όλη την ώρα:

  • « κανένα ησυχία, κοιμάται το μωρό»
  • « πρόσεχε, θα χτυπήσεις το μωρό»
  • «δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, πρέπει να ταΐσω το μωρό».
  • «μην παίρνεις αυτό το παιχνίδι, είναι του μωρού».

Όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο παιδί σας θα νιώσει ότι έρχεται δεύτερο και ότι πλέον μέσα στο σπίτι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το μωρό.

Ας δούμε τι άλλο είναι καλό να αποφεύγετε να κάνετε όταν με το καλό επιστρέψετε με το νεογέννητο στο σπίτι και θα ξεκινήσει η συμβίωση με το μεγάλο αδελφάκι.

Μην εστιάζετε μόνο στα θετικά

Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί σας για το πώς είναι στην πραγματικότητα η ζωή με ένα νέο μωρό . «Ξοδεύουμε πολύ χρόνο μιλώντας για τα συναρπαστικά σημεία της απόκτησης μωρού και λέμε στο παιδί πόσο τέλεια θα είναι όλα, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα», λέει ο Δρ. Michele Locke, κλινικός ψυχολόγος που ειδικεύεται στην ψυχολογία παιδιών, εφήβων και γονέων στο Τορόντο. Επομένως, αποφύγετε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Μην αγνοείτε τα συναισθήματά του

Η απόκτηση ενός νέου αδερφού αλλάζει εντελώς τη δυναμική της οικογένειας. Δεν γίνεται να έχετε την απαίτηση να συμπεριφέρεται ως …ενήλικας λέγοντάς του συνεχώς «μα είσαι μεγάλο παιδί, γιατί το έκανες αυτό το στο μωρό;». «Επικυρώστε και μην αγνοείτε συμπεριφορές του παιδιού σας απλά γιατί δεν έχετε χρόνο. Με τον τρόπο του διεκδικεί την προσοχή σας», εξηγεί ο Δρ. Michele Locke.

Μην υποθέτετε τα χειρότερα

Όταν το νήπιο δοκιμάζει μια κίνηση πάλης στο νεογέννητο, μη σκέφτεστε ότι προσπαθεί να του κάνει κακό λέγονταας για πολλοστή φορά «μη, θα χτυπήσεις το μωρό», γιατί μπορεί να αισθάνεται ότι έκανε κάτι λάθος. Είναι προτιμότερο να του πείτε «ξέρω πόσο πολύ αγαπάς το μωρό και θέλεις να το αγκαλιάσεις αλλά θέλει προσοχή γιατί είναι μικρό ακόμα, έλα να σου δείξω πως μπορείς να το πιάσεις». Εξίσου σημαντικό είναι να το καθοδηγήσετε στο τι είναι κατάλληλο και τι όχι ενώ θα πρέπει κι εσείς από την πλευρά σας να κατανοήσετε ότι οι ενέργειές του είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης μετάβασης.

Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας

Είναι πολύ εύκολο να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι δεν είναι τόσο χαριτωμένο και υπέροχο όσο το μωρό με τον τρόπο που μιλάτε για αυτό. Όταν συναντάτε άλλους γονείς ή φίλους, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε για το μωρό σας, αλλά να θυμάστε ότι πάντα σας ακούει το μεγαλύτερο. Αν λέτε για παράδειγμα «το μωρό είναι πολύ πιο εύκολο από το πρώτο μου», το νήπιο μπορεί να εσωτερικεύσει τα λεγόμενά σας ερμηνεύοντάς τα ότι δεν είναι τόσο καλό όσο το μωρό και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφέρεται στο μέλλον.

Μην αγνοείτε την ανάγκη του νηπίου να περνά χρόνο μαζί σας

Εάν το νήπιο ακούει συνεχώς «Όχι τώρα», «Περίμενε» ή «Περίμενε ένα λεπτό», δεν θα νιώθει ότι αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Όταν μπορείτε, αφιερώστε ξεχωριστό χρόνο για το παιδί σας χωρίς το μωρό στο δωμάτιο. Είναι σημαντικό να δίνετε πραγματικά προσοχή στα νέα πράγματα που κάνει το μεγαλύτερο παιδί σας, επαινώντας το και επιβραβεύοντάς το (χωρίς υπερβολές).

Με πληροφορίες από το tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved