Έχεις τοξική πεθερά; Έτσι θα βάλεις όρια
Σημάδια που δείχνουν ότι η πεθερά σου είναι τοξική και τι να κάνεις.
Η πεθερά είναι σαν το λαχείο. Αν είναι από τους ανθρώπους που δεν ανακατεύεται ακόμη και αν ο γιος της έχει δίκιο, τότε έχεις μια καλή πεθερά, αν πάλι έχει αρνητική ενέργεια, συνεχώς παραπονιέται, δίνει συμβουλές χωρίς να της ζητηθεί και έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της (εκείνη τα κάνει όλα καλύτερα από εσένα) τότε θα πρέπει να βάλεις κάποια όρια. Κάλιο αργά παρά ποτέ.
Αν λοιπόν έχει μια «δύσκολη» πεθερά, παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να δημιουργήσετε υγιή όρια.
Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε μια τοξική πεθερά
Η τοξικότητα στις σχέσεις δεν έχει χρώμα μαύρο ή άσπρο. Ακόμη και μια τέλεια πεθερά μπορεί να εμφανίσει τοξικότητα σε κάποιες περιπτώσεις». Πώς θα ξέρετε αν έχετε μια τοξική πεθερά; Κάντε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας: Πώς νιώθετε όταν η πεθερά σας είναι τριγύρω; Νιώθετε άνετα, ήρεμα, γαλήνια; Νιώθετε σεβασμό και νοιάξιμο; Ή νιώθετε:
- στο περιθώριο
- μηδέν σεβασμό
- ότι σας υπονομεύει
- στρεσαρισμένη
Αν νιώθετε αυτά τα τέσσερα, τότε εμφανίζει τοξικότητα σύμφωνα με τους ειδικούς. Το να έχουμε μια περίπλοκη σχέση με την πεθερά μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολο μετά τον ερχομό των παιδιών και αυτό γιατί, τότε αρχίζει να φαίνεται ακόμη περισσότερο η τοξικότητά της.
Μια τοξική πεθερά ξέρει τι πρέπει να κάνει, και εκείνη έχει μεγαλώσει παιδιά και γενικότερα πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τα παιδιά του παιδιού της. Από την άλλη εσείς έχετε δικούς σας κανόνες, δικά σας όρια σε ό,τι έχει να κάνει με την ανατροφή των παιδιών και θέλετε να τα σέβονται οι άλλοι.
Συμβουλές για πεθερές και νύφες - Πώς θα έχετε καλές σχέσεις
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να θέσετε όρια σε μια τοξική πεθερά.
Αφήστε τον σύζυγό σας να μεταφέρει το μήνυμα
Αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε εσείς στην πεθερά σας τι θέλετε να κάνει, ζητήστε από τον σύζυγό σας να το κάνει. Κάντε ένα βήμα πίσω από αυτή την ευθύνη και δημιουργήστε ασφαλή όρια. Αποτρέψτε το να σας θεωρήσει ως την «κακιά» της υπόθεσης.
Χρησιμοποιήστε τη λέξη «όχι» χωρίς ενοχές
Όταν θέλετε να πείτε «όχι» πείτε το. Αν για παράδειγμα θέλει να έρθει στο σπίτι και εσείς δεν μπορείτε ή δεν έχετε διάθεση για επισκέψεις, μπορείτε να πείτε «όχι». Αν τα παιδιά σας δεν έχουν όρεξη να μιλήσουν στο τηλέφωνο ή τη βίντεο-κλήση πείτε «όχι». Κάποιοι άνθρωποι ποτέ δεν θα είναι χαρούμενοι, ό,τι και αν κάνετε. Το «όχι» θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας και θα σας βοηθήσει να έχετε τον έλεγχο κάποιων πραγμάτων.
«Μαμά, podcast να βάλεις»: Τύποι πεθερών και πώς τις αντιμετωπίζουμε
Επισκεφθείτε τη εσείς ή ο σύζυγός σας
Σίγουρα υπάρχουν φορές και περιστάσεις όπου θα πάτε όλοι μαζί στο σπίτι της: για ένα γεύμα ίσως ή μια απλή βόλτα για να δείτε τι κάνει, όμως, αν ο σύζυγός σας θέλει να την επισκέπτεται τακτικά, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνετε μαζί του. Κάποιες φορές, οι πεθερές συμπεριφέρονται άσχημα γιατί νιώθουν ότι αποκόπτονται από το αγαπημένο τους παιδί. Ο σύζυγός σας μπορεί να την επισκέπτεται όταν θέλει και φυσικά να έχει και το παιδί ή τα παιδιά μαζί του για να τα δει.
Εξηγήστε της ότι τα όρια που βάζετε στα παιδιά σας θέλετε να τα ακολουθεί
Πολλές φορές οι πεθερές θα αγνοήσουν τους κανόνες και τα όρια των γονιών. Αν δεν γίνεται συστηματικά, τότε μπορείτε να κάνετε τα στραβά μάτια. Αν όμως, αγνοεί εντελώς τα όρια και τους κανόνες σας και βάζει τους δικούς της κανόνες όταν βρίσκεται με τα παιδιά σας, τότε θα πρέπει να γίνεται ξεκάθαρη και να της εξηγήσετε τι θέλετε να κάνει. Για παράδειγμα δεν είναι κακό να δώσει μια φορά καραμέλα, σοκολάτα ή ένα αναψυκτικό στα παιδιά σας, αλλά απαγορεύεται αυτό να γίνεται κάθε μέρα συστηματικά.