Αφήνοντας τη γάτα σας μόνη της όσο βρίσκεστε σε διακοπές - 12 tips για να ακολουθήσετε

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Γάτα μόνη στο σπίτι - Συμβουλές για να την αφήσετε με ασφάλεια όσο θα λείπετε για διακοπές.

Κάντε εικόνα αυτό: έχετε ετοιμάσει τις βαλίτσες σας, το σπίτι σας είναι τακτοποιημένο και καθαρό, το αεροπλάνο/τρένο/πλοίο αναχωρεί σύντομα και το γατάκι σας πρόκειται να μείνει μόνο του. Υπάρχουν αρκετές οικογένειες που αφήνουν πίσω τα κατοικίδιά τους.

Κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης γνωρίζει ότι ότι αν αφήσει αρκετό φαγητό και νερό σε διάφορες γωνιές του σπιτιού, μπορεί να αφήσει τη γάτα του μόνη για μερικές μέρες, αλλά πώς μπορεί να βεβαιωθεί ότι το κατοικίδιό του θα είναι καλά;

Αξιολάτρευτο νήπιο «συνομιλεί» με τη γάτα του

Η παρακάτω checklist θα σας βοηθήσει εάν σκοπεύετε να αφήσετε τα γατάκια σας μόνα τους όσο εσείς βρίσκεστε σε διακοπές μερικές μέρες. Ακολουθήστε κάθε tip και θα καταφέρετε να χαλαρώσετε όσο βρίσκεστε μακριά.

Καθαρίστε

Κάθε ιδιοκτήτης γάτας ξέρει ότι η γάτα μπορεί να μπλέξει σε μπελάδες ακόμη και αν βρίσκεται στο σπίτι. Γι' αυτό φροντίστε να απομακρύνετε καθετί επικίνδυνο.

  • Χημικά προϊόντα όπως: αρωματικά χώρου, μαντηλάκια καθαρισμού, άλατα μπάνιου, καλλυντικά.
  • Φαγητά όπως: σοκολάτα, σταφίδες, αβοκάντο, κρεμμύδια πατάτες ή σκυλοτροφή (σε περίπτωση που έχετε και σκύλο στην οικογένεια)
  • Φάρμακα
  • Απορρυπαντικά
  • Αιχμηρά αντικείμενα
  • Πλαστικές σακούλες

Θα πρέπει εκτός από καθαρό σπίτι να έχετε και όλα τα παραπάνω πράγματα σε θέσεις που δεν θα μπορεί η γάτα σας να έχει πρόσβαση.

Αφήστε παιχνίδια

Οι γάτες είναι αρκετά κοινωνικές και θέλουν πολλή αγάπη, προσοχή και φυσικά παιχνίδι. Αν και κάποιες φορές μπορεί να θέλου να τις αφήσετε στην ησυχία τους, τις περισσότερες φορές θέλουν και αναζητούν την αγάπη σας.Γι' αυτό και σιχαίνονται τις φορές που λείπετε. Αφήνοντας το γατάκι σας για αρκετές μέρες μόνο του προκαλείτε άγχος κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά όταν σας δει ξανά.

Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε αφήσει αρκετά παιχνίδια στον χώρο του σπιτιού ώστε να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά για να παίξει και να απασχολήσει τον εαυτό του.

Tips για να μεγαλώσετε ένα γατάκι μαζί με τα παιδιά σας

Αφήστε φαγητό και νερό

Ο καλύτερος τρόπος για να αφήσετε φαγητό και νερό στο γατάκι σας είναι μέσα από μια αυτόματη ποτίστρα και ταϊστρα. Είναι οι μόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν πρόκειται να λείψετε αρκετές μέρες και ειδικά αν η γάτα σας ακολουθεί μια ειδική διατροφή.

Tip: κρατήστε μακριά την ποτίστρα από τη ποτίστρα για να μην πέσει νερό καταλάθος μέσα στην τροφή.

Καθαρίστε την άμμο της

Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε.

Τοποθετήστε κάμερα

Η κάμερα είναι καλή τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας. Με τις κάμερες θα μπορείτε να ελέγξετε αν όλα είναι καλά στο σπίτι και αν χρειάζεται να στείλετε κάποιον στο σπίτι για να καθαρίσει ή να φροντίσει το γατάκι σας. Ένας έμπιστος φίλος ή συγγενής καλό είναι να έχει κλειδιά του σπιτιού σας.

Επίσης η κάμερα σας δίνει τη δυνατότητα να μιλάτε στο γατάκι σας κάποιες φορές - αλλά όχι συχνά.

Οι γάτες που θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών σας

Μετακινήστε τα δηλητηριώδη φυτά

Μετακινήστε σε δωμάτιο που η γάτα σας δεν θα έχει πρόσβαση οποιοδήποτε φυτό είναι δηλητηριώδες.

«Εξαφανίστε» τα καλώδια

Οι γάτες μασούν πολλά πράγματα, ειδικά αν έχουν καταστρέψει τα παιχνίδια τους. Πριν φύγετε, βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα και μαζέψτε τα καλώδια ώστε να μην μπορεί να τα φτάσει.

Αφήστε τη μυρωδιά σας

Αν η γάτα σας υποφέρει από άγχος αποχωρισμού (κάποιες γάτες νιώθουν όπως και τα παιδιά μερικές φορές) αφήστε 1-2 άπλυτα ρούχα σας στα δωμάτια που θα έχει πρόσβαση.

Δώστε τους πρόσβαση στον ήλιο

Οι γάτες λατρεύουν τον ήλιο. Μην κλείσετε όλα τα παντζούρια πριν φύγετε... αφήστε μερικά ανοιχτά ώστε να μπαίνει μέσα στο σπίτι το φως του ήλιου για να τη ζεσταίνει.

Αφήστε μια τηλεόραση ανοιχτή

Ο θόρυβος είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ηρεμήσουν οι γάτες. Σκεφτείτε να αφήσετε μια τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ανοιχτά σε χαμηλή ένταση για να έχουν συντροφιά.

Μωρά φωτογραφίζονται με τα κατοικίδια γατάκια τους

Προσλάβετε νταντά ή αφήστε το κατοικίδιό σας σε ένα ξενοδοχείο ζώων

Αν σκοπεύετε να λείψετε αρκετές μέρες, προσλάβετε μια νταντά για να προσέχει το κατοικίδιό σας. Μην το «φορτώσετε» σε συγγενείς - ειδικά αν τους «φορτώνετε» τα παιδιά όλο τον χειμώνα (ναι, στις γιαγιάδες και τους παππούδες αναφερόμαστε). Αν πάλι η νταντά δεν σας αρέσει ως λύση, σκεφτείτε να αφήσετε το κατοικίδιό σας σε ένα ξενοδοχείο ζωών όσες μέρες θα λείψετε.

Αν πάλι όλα αυτά σας φαίνονται βουνό, τότε πάρτε μαζί σας το γατάκι σας ή απλά ακυρώστε τις διακοπές σας και μείνετε σπίτι. Η φροντίδα του κατοικίδιου απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, όπως κάνετε και με τα παιδιά σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved