Ο ρόλος των γονέων στην υποστήριξη των παιδιών τους που ασχολούνται με τον αθλητισμό

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του γονέα στην ενασχόληση του παιδιού με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. 

Νίκη Παπανικολάου
Ο ρόλος των γονέων στην υποστήριξη των παιδιών τους που ασχολούνται με τον αθλητισμό
Bigstock

Ο αθλητισμός προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να ασκούνται τα παιδιά μέσω φυσικής ή αθλητικής δραστηριότητας τουλάχιστο 60 λεπτά την ημέρα.

6 εκπληκτικά οφέλη του αθλητισμού για τους έφηβους

Ο ρόλος των γονιών στον αθλητισμό

Οι γονείς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αθλητική ανάπτυξη του παιδιού τους και την ενασχόλησή του γενικά με τον αθλητισμό.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς οι συμπεριφορές τους μπορεί να έχουν όχι μόνο θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην αθλητική εμπειρία – και πορεία - του παιδιού τους.

Όλοι έχουμε δει έναν γονιό να παθιάζεται σε ένα τουρνουά μπάσκετ (ή ποδοσφαίρου) και να φωνάζει από τις κερκίδες όχι μόνο στο δικό του παιδί αλλά συχνά και στους συμπαίκτες του, τους προπονητές ή ακόμα και στον διαιτητή. Αυτή η συμπεριφορά πόσο επηρεάζει το παιδί και με ποιο τρόπο τελικά οι γονείς το στηρίζουν; (σίγουρα πάντως όχι με τις φωνές).

periodos-kai-athlitismos.jpg

Πώς οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τον αθλητισμό των νέων

Οι γονείς λειτουργούν ως θετικά πρότυπα στις δραστηριότητες του παιδιού τους και συμβάλλουν σημαντικά στην αθλητική εξέλιξή τους.

Η συμμετοχή των γονέων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων όπως η αυτοεκτίμηση, τα κίνητρα και οι κοινωνικές δεξιότητες. Αυτές οι πολύτιμες δεξιότητες που μαθαίνονται από τον αθλητισμό έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν το παιδί θετικά στο σχολείο και σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες (Jones & Lavallee, 2009).

Η σημασία της συμμετοχής των γονέων είναι επίσης εμφανής στα ελίτ αθλήματα νέων, για παράδειγμα στις ακαδημίες ποδοσφαίρου.

Τι δείχνουν μελέτες

Μια μελέτη από τους Mills, Butt, Maynard και Harwood (2012) στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθησαν ημι-δομημένες συνεντεύξεις με προπονητές με στόχο να προσδιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών των ακαδημιών νέων, έδειξε, ότι οι γονείς έχουν έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην ανάπτυξη των παικτών της ακαδημίας. Οι προπονητές τόνισαν μάλιστα ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της γονικής υποστήριξης και της πιθανότητας προόδου σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ως γονική υποστήριξη χαρακτηριζόταν η μη υπερβολική εμπλοκή στην εξέλιξη του παιδιού και επικεντρώνονταν στην «παροχή συναισθηματικής κυρίως υποστήριξης». Από την άλλη πλευρά, οι προπονητές αναγνώρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων των γονιών που κυρίως αφορούσαν την «υπερδιόγκωση του εγώ του παίκτη», «την παροχή ακατάλληλων προπονητικών συμβουλών», «την άσκηση υπερβολικής πίεσης στο παιδί τους», κ.α.

6 εκπληκτικά οφέλη του αθλητισμού για τους έφηβους

Η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει ότι, εκτός από τα παιδιά, οι προπονητές αντιλαμβάνονται και τους γονείς ως σημαντικό ρόλο στην αθλητική ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, οι υποστηρικτικές συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται υπερβολικές, διαφορετικά η επιτυχία και η αθλητική ανάπτυξη του παιδιού θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Περαιτέρω στοιχεία που υποστηρίζουν την αρνητική σημασία της υπερβολικής εμπλοκής των γονιών στην αθλητική ανάπτυξη των παιδιών προέρχονται από τους Gould, Wilson, Tuffey και Lochbaum (1993). Ένα σημαντικό εύρημα από αυτή τη μελέτη δείχνει ότι οι γονείς μπορούν εν αγνοία τους να προκαλέσουν πρόσθετο άγχος στο παιδί τους, λόγω της υπερβολικής τους έμφαση στη νίκη και της μεγάλης σημασίας στη συμμετοχή.

Συνοψίζοντας, η σημασία του ρόλου που διαδραματίζουν οι γονείς στον αθλητισμό των νέων είναι αδιαμφισβήτητη, αρκεί να μην επηρεάζουν την απόλαυση και την αθλητική ανάπτυξη των παιδιών.

athlitismos.jpg

Πώς να στηρίξετε το παιδί σας που ασχολείται με τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό

Κατανοήστε το άθλημα

Μάθετε για το άθλημα με το οποίο ασχολείται το παιδί σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρέχετε πιο ουσιαστική υποστήριξη.

Να είστε θετικό πρότυπο

Δείξτε αθλητικό πνεύμα και σεβασμό στον προπονητή και την ομάδα.

Υποστηρίξτε τον προπονητή του παιδιού σας

Ακόμα κι αν διαφωνείτε με τις επιλογές του προπονητή, αποφύγετε να του ασκείτε κριτική παρουσία του παιδιού σας ή να τον θεωρείτε …άσχετο.

Αυτά είναι τα οφέλη της άσκησης για παιδιά με αυτισμό (vid)

Ενθαρρύνετε την ισορροπία

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει χρόνο για άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα εκτός από τον αθλητισμό.

Αντιμετωπίστε την αποτυχία με θετικό τρόπο

Διδάξτε στο παιδί σας ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και του αθλητισμού φυσικά.

Να θυμάστε ότι ο ρόλος σας είναι να υποστηρίζετε και να ενθαρρύνετε το παιδί σας, δημιουργώντας ένα θετικό περιβάλλον για να μάθει και να εξελιχθεί, ανεξαρτήτως διακρίσεων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved